Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Şubat '14

 
Kategori
Hamilelik Sonrası
 

Robotik Cerrahi Nedir?

 

Sevgili okurlar bugün de Prof. Dr. Fuat Demirci ile son zamanlarda sıkça duyduğumuz robotik cerrahi ve uygulama alanları hakkında konuştuk.Robotik Cerrahi Nedir???

Robotik Sistem cerrahi ekipman olarak 3 ana bölümden oluşur.  Bilgisayar temelidir. Minimal invaziv yani, dokulara en düşük düzeyde zarar vererek operasyonun gerçekleştirilmesini sağlayan, teknolojinin ulaştığı son noktalardan biridir. 

Robotik Sistem cerrah tarafından yönetilir. Cerrah operasyonu en derin alanlarda bile net, 3 boyutlu, çözünürlüğü yüksek ve hareket yeteneği çok geniş olan robotik kollarla en ufak titremeye neden olmadan yapabilir. ??Hastanın yanında operasyonu yapan cerrah açısından da büyük avantajlar sağlar. Robotik Sistem'de ameliyatı cerrah yapmaktadır, robotic sistem yalnızca bir aracıdır. Bu nedenle açık ameliyatı ya da konvansiyonel laparoskopik ameliyatları yapan cerrah gibi, robotik cerrahın tekniği, bu sistemi uygulamaktaki becerileri ve geçmişteki cerrahi eğitimi ve deneyimleri çok önemlidir.?

Hangi durumlarda robotik cerrahi kullanılır???

Robotik cerrahi, laparoskopi ile uygulanabilen farklı alalardaki bütün cerrahi operasyonlarında kullanılabilir. Halk arasında kapalı ameliyat diye bilinen bütün işlemler robotik cerrahi yardımı ile yapılabilmektedir. Bunların içerisinde genellikle prostat ameliyatlarından kalp damar ameliyatlarına, safra kesesi ameliyatlarından kadın hastalıkları ameliyatlarına kadar çok farklı alanlar ve branşlar bulunmaktadır. “Minimal invaziv cerrahi” adıyla bilinen 21. yüzyılın yeni cerrahi akımı olarak da anılan uygulamaların temelindeki hedef, kişinin sağlığı için ihtiyacı olan ameliyatı çevresindeki dokulara en az şekilde hasar vererek ve olabildiğince organları koruyarak uygulamaktır. Bu hastanın yararına olduğu gibi cerrahi başarının artırılması ve komplikasyonların en aza indirilmesi bakımından da önemlidir.

Neden Robotik Cerrahi??

Amaç hastanın karın boşluğuna küçük kesilerden bir kamera ve birkaç cerrahi alet sokarak bunların yardımıyla operasyonu yapmak ve karında büyük bir operasyon izi bırakmamaktadır. Uygulama ardından kişinin iyileşme ve normal yaşama dönmesi daha hızlı ve kolay olmaktadır. Laparoskopinin tüm avantajları, robotik cerrahi için de geçerlidir. Robotik cerrahinin laparoskopiden gelişmiş kısmı ise robotik cerrahın ameliyat ettiği bölgeyi yakından 3 boyutlu ve en ince detayına kadar girerek görebilmesidir. Ayrıca küçük sinir ve damarlar fark edilir ve muhafaza edilir. Açık cerrahide cerrah elinin ve aletlerin giremeyeceği veya komşu bölgelere hasar verebileceği durumlarda dahi tıpkı yapay bir el gibi çalışan robot kolu cerrahın elinin dışarıdaki hareketlerinin aynısını büyük bir hassasiyette uygulanacağı bölgeye aktarır. Sistem ameliyatı kusursuzluğa ulaştırmaya çalışır. Robot kolunun içerdeki hareket yetisinin sınırsızlığı, aynı anda birden fazla cerrahi alet işlevini tek başına yerine getirmesi, çok daha az kanamaya neden olması ve iyileşme sürecinin daha kısa olması robotik cerrahinin tercih edilmesinin esas nedenlerindendir.??

Avantajları

·        Kısa iyileşme süresi

·        Mükemmel Kanser Kontrolü

·        Ağrı derecesinin daha az olması ve kullanılan  ağrı kesici miktarının azalması.

·        Daha küçük yara izi ve estetik açıdan daha az endişe

·        Hastanede yatış süresinin kısalması?

·        Günlük hayata daha hızlı dönüş?

·        Kan nakli gereksiniminde azalma?

·        İnfeksyon riskilerinin minimum olması?

·        Daha az komplikasyon

??Özellikle kanser ameliyatları sonrasında hastalara bazı tedaviler uygulanmaktadır. Bu tedaviler çoğunlukla kemoterapi ve radyoterapi olmaktadır. Bu sistem sayesinde kişiler çok daha hızlı iyileştiği için bu tedavilere de erken başlayabilmektedirler.  Çok şişman hastalarda yağlı dokular çok fazladır ve açık olarak yapılan operasyonlar bu nedenle çok daha güçtür. Robotik sistem ise bu zorlukları kolaylaştırır. Şişman hastaların operasyonu robotik cerrahi sistemi sayesinde oldukça kolay bir şekilde yapılabimektedir. 

Kadın Hastalıkları ve Doğum alanında operasyonların % 90’ınına yakın oranı robotik cerrahi ile yapılabilmektedir. Cerrah, operasyonu gerçekleştireceği alanı yaklaşık on kata daha büyütülmüş olarak görür. Üç boyutlu görüntünün de sağlanması ile gerekli olan alan derinliği sağlanır. Robotun kolları 540 derece dönebilme yetisine sahiptir. Bu da cerrahın ameliyata tamamiyle hakim olmasına olanak verir.

Uzm.Dr. Anıl Yeşildal

 

Bu videolar da ilginizi çekebilir:
Laparoskopik Lazer Cerrahisi
Ayrıntılı Ultrason Nedir ve Kimlere Yapılır?
Histeroskopi ve Polip
Laparoskopik Kanser Cerrahisi

 

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..