Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mart '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Rogar kapakları neden yuvarlak olur?

Rogar kapakları neden yuvarlak olur?
 

Bir iş yerine iş görüşmesine gittiniz. Maça çıkmadan önce maça hazırlandınız, kafanızda ölçtünüz biçtiniz. Mülakata alındınız, bilindik sorular. Kendinize güveniniz tam, her şey yolunda gidiyor. Aylar sonra hayallerinizdeki işe kavuşmanıza çok az kalmış. Ve birdenbire bir soru gelip kulaklarınızı yalıyor'' Rogar kapakları neden yuvarlaktır?''

''Rogar kapağı '' tanımlaması size tanıdık gelmediyse, kanalizasyon kapağı, ''atık su'' kapağı diye ifadeyi değiştirelim. Ama soruyu yeniden soralım. ''Rogar kapakları neden yuvarlak olur?'' Niye üçgen, dörtgen, beşgen değildir de yuvarlaktır? Hem de tüm dünyada. Tüm evrende.

Bu soruyu istisnasız her görüştüğü kişiye mülakatlarda soran kişinin adı Bill Gates. Microsoft'un zengin ve dahi patronu. Zamanla insan kaynaklarına talimat gidiyor ve tüm bölümlere hangi pozisyon için başvuru kabul edilecek olsa muhakkak bu soru soruluyor'' rogar kapakları neden yuvarlaktır?' 'Bilemeyeni almıyor zahir.

Ben bu sorunun cevabını öğrendiğimde tüm tahminlerimin yanlış olduğunu öğrendim. Çevremde bulunan ilgili kişilere sorduğumda da doğru cevabı bilemediler. Hatta içlerinde mühendisler de var. Bir gün iş görüşmesi için bir aday başvurdu şirketimize. Son mülakatta benimle görüşecek. Çok bilmiş, ukalaca tavırlar ve cevaplar içinde. Daha sözünüz bitmeden sözünüzü kesen bir aday. Daha hiç tecrübesi yok ama bitirdiği okula çok güveniyor. Mülakatın gidişatında bu soruyu sordum. Birden Mustafa Topaloğlu gibi bakakaldı. Cevabı bilmediğini söyledi. ''Ben de önemli olmadığını hayatta her şeyi bilemeyeceğimizi'' söyledim. Giderken cevabı sordu. Araştırıp bulup bana haber vermesini istedim. Ertesi gün kimse aramadı.

Rogar kapağı yuvarlaktır da! Bizim ülkemizde neden rogar kapakları açıktır? Canınızdan çok sevdiğiniz bebeleriniz, evlatlarınız, çocuklarınız nerelerde bütün gün? Oyun oynadıkları yerler nerelerde? Yollar, parklar, arsalar hep rogar kapaklarıyla dolu. Peki, neden bu kapaklar hep açıktır, hep çürüktür, hep yanlış şeylerle örtülür? Kapaklar niye hep yerinde değildir. Evlatlarımızdan ya da insan hayatından daha aziz ne var? Koltuk sevgisi mi mesela?

Dün bir ailenin canı yandı, yüreği koptu, ömrü bitti. Evlatları açık kapaktan suya düştü öldü. Hemen akabinde İstanbul'dan sonra Kocaeli'nden de geldi aynı haber. Analar ateş oldu kavruldu.

İşe gelip gittiğim bir bağlantı yolu var. Mesut Yılmaz'ın evi orada olduğu ve kendisi Başbakan olduğu için emirle açılmıştı yol. Sonra iki yıl boyunca ve en az on beş kez tamire, tadilata alındı. Kazalar oldu, ölenler oldu ama kimse tınmadı. Yol hazır olmadığı halde emirle açılmıştı çünkü.

Rogar kapaklarını açık yapıyoruz. Belediyelere en olmaz insanları seçiyoruz. Adına demokrasi denilen ama başka demokrasilere benzemeyen çok kötü bir sistemle yönetiliyoruz. Gelen gideni aratıyor.

Çocuklarımızın oynayacağı parklar yok. Göztepe parkına da cami yapmaya uğraşıyorlar. O parkların içinde rogar kapakları yok. Siz olsanız hangi soruyu sorardınız? Neden yuvarlak mı? Neden kapakları yok mu? Seçim sizin.

 
Toplam blog
: 187
: 1260
Kayıt tarihi
: 02.10.06
 
 

İyiye ve güzele götürmeliyiz Dünyayı. Sürekli daha çok kazanmak, daha yukarıdan bakmaya çalışmak,..