Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ağustos '13

 
Kategori
Dünya
 

Rojava'da neler oluyor?

Rojava'da neler oluyor?
 

Bu resim Erzurum depremine ait ama Rojava katliamı için kullanılıyor..


Kürt Halkı, Irak, Suriye, İran ve Türkiye'de kendine ait bir devlet olmadan yaşayan en büyük etnik milleti oluşturmakta. En kötü durumda olduğu ülkeler sırasıyla Suriye, 2003 yılına kadar Türkiye ve Irak'tı. İran'da ise kendi eyaletleri var ve dilleride serbest.

Kuzey Irakta artık ister kabul edilsin isterse edilmesin Kürdistan diye bir bölge var artık.

Suriye'se Kürtler, yıllarca vatandaşlık bile verilmeden insan yerine konulmadan yaşadılar. İç savaş en çok Suriyeli kürtlere yaramış durumda zira bu savaşın sonunda mutlaka avantajlı konumda olanlar onlar olacak. Rojava'da daha önce Esad güçleri bombalama ve katliam yaptı ve bu resimler ve videolar sanki yeni ve ABD destekli EL Kaidecilerin kendileri yapmış gibi gösterilmekte.

PKK, Türkiye ile sürdürdüğü barış ve çözüm süreci sayesinde güçlerini Iraklı Kürt güçlerle birleştirerek Rojava'ya yolladı ayrıca Türkiye'de başlatılan başarılı siyasal propaganda ile Suriye'de gücünü ve konumunu iyice sağlamlaştırdı.

Hiç şüphe yokki şu an Suriye fiili olarak bölünmüş ve Suriye'li Kürtler PKK siyasal örgütlenmesi çatısı altında konumlarını sağlamlaştırmış vaziyettedir.

Suriye'de birlik için bundan sonra kurulacak düzen ancak eyalet sistemi olabilir ve Kürtler bu eyalet sisteminde en önemli belirleyici unusur olacaktır ve ilerde Suriye muhalifleri ve Esad arasında denge unsuru olabilecektir. Bu olmazsa Suriye Kürdistan'ı de fakto olarak kurulacaktır zaten. Burası iyi okunmalıdır.

Peki biz ne yapıyoruz?

Hala Yeni Anayasa ve Başkanlık eyalet sistemi seneye yapılacak seçimler yüzünden sürüncemede kaldı. Gecikilen her gün bir kayıp konumunda. Türkiye kesinlikle Suriye ve Kuzey Irak'lı Kürtlerin demokratik yapılanmalarda yerini almalarına hatta birleşmelerine katkı sağlamalıdır diğer yandan kendi içerisinde demokratik yenilenme sağlayacak başkanlık sitemi ve güçlü yerel yönetimler yasalarına hız vermelidir. Demokrasi ve insan haklarına daha güçlü çıkış sağlanmalıdır. Bu sayede PKK'da zaten sırıtan terörüne son verecek ve artık demokratik mücadelesine devam edecektir.

Silahla mücadele Türkiye'de meşruiyetini yitirmiş konumdadır. Türk ve Kürt halkları barıştan ve çözümden yanadır.

Öcalan'ın hapiste eceliyle ölmesinin bile Türkiye'de barış ve çözüm sürecine en büyük zararı vereceği uyarısında bulunmuştum daha önce. Öcalan ve Ahmet Türk gibi isimler olmazsa bu süreç tamamlanamaz. Ortak çatı altında beraberce yaşam şansını kaybederiz. Bunu halkımıza kim anlatacak? Paragmatik CHP mi MHP mi? Yoksa TRT'nin ayrımcılığı körükleyen dizileri Sakarya Fırat ve STV'nin Şevkat Tepesi mi?

Biz adil ve demokratik çözümü sonuna kadar desteklemeliyiz. Adil olmak ve empatik davranmak zorundayız. Şimdi ve gelecekte Orta Doğu'nun en önemli halklarından olan Kürtler asla görmezden gelinemez. Bu Irakta, Suriye'de ve Türkiye'de hatta İran'da görüldü ve anlaşıldı.

Rojava konusunda BDP, PKK, PYD ve YGP pragmatist davranmaktadır, siyasal ve konum elde etmek için haklı gerekçeleri var ama bunu yaparken geçmişte Erzurum Depremi'nde çocuklarını kaybeden annelerin resimlerini veya daha önce Esad'ın bombaladığı köyleri göstermek pek dürüstçe bir yaklaşım değil.

Meşru hedeflere meşru araçlarala varılır bunu BDP ve PKK'nın aklından çıkartmaması gerek.

Umarım Orta Doğu'da kardeşçe çözümler ve sonuçlar elde edilir.

Umarım adalet ve ahlaklı siyaset çıkarlarımıza uymasa bile BARIŞ için desteklenir...

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..