Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mayıs '17

 
Kategori
Pratik Bilgiler
 

Rokanın faydaları ve roka salatası

Rokanın faydaları ve roka salatası
 

ROKA SALATASI (GÖRSEL NETTEN ALINTI


Rokanın faydalarRoka,  turpgiller familyasındandır. Roka, içerisinde bol miktarda beta karoten barındırmaktadır. Beta karoten kuvvetli bir antioksidan olup, kansere karşı koruma sağlamaktadır. Karotenoid roka, ıspanak, pancar yaprağı, pazı ve lahana gibi sebzelerde bol miktarda bulunmaktadır. Kalsiyum içeriği çok fazla olan roka oldukça sağlıklı bir sebzedir. İçeriğinde kalsiyum olan sebzelerde oksalat içeriği fazla olduğu için tam olarak kalsiyum kullanılmaz. Oysa rokada bu bileşikler yoktur, c vitamini açısından zengin olan roka güçlü bir antioksidandır. Organların ve hücrelerin kansere karşı korumasını yapan C vitamini, aynı zamanda bağışıklığı kuvvetlendirir. Kış aylarında bol roka yiyerek korunabilirsiniz.Roka, A vitamini açısından zengin bir besindir. Göz sağlığının korunmasını sağlayan A vitamini eksikliğinde gece körlüğü, kornea hastalıkları ve göz iltihapları oluşur.100 gr. kadar roka, günlük K vitamini ihtiyacının tamamını karşılamaktadır. Kemik gelişimi ve sağlığı için kesinlikle K vitamini gereklidir. Ayrıca, beyin sağlığı için de önemli vitaminlerden biridir. Roka dahil olmak üzere, turpgiller familyasından olan tüm sebzeler içeriğinde glukozinolat barındırmaktadır. Rokada olan bu bileşik, akciğer ve bağırsak kanserine karşı koruma yapmaktadır. Fakat bu gıdaların aşırı tüketilmesi, hipotiroid riski yaratmaktadır. Roka tüketerek kolaylıkla kilo verebilirsiniz. 100 gr. roka 25 kaloridir. Diyet yaparken hem tok kalabilir, hem de mineral ve vitamin desteği alabilirsiniz. Yine de gaz problemleri olanlar fazla yememeli.

Roka satın alırken,  yaprakların canlı olmasına dikkat edin. Çok koyu ve sararmış yapraklı olanları almayın. Üzerinde olan tarım ilaçlarından uzaklaştırmak için, bol su ile yıkanmalı ve sirkeli suda bekletilmelidir.

Sizlere aşağıda roka salatası tarifi veriyorum.

MALZEMELER

1 demet roka

1 küçük kırmızıturp

1 kırmızı soğan

1 domates

1 kaşık zeytinyağı

1 tatlı kaşığı tuz

Öncelikle rokalar iyice ayıklanır sirkeli suda yıkanır ve doğranır. Yıkanan kırmızıturplar ve 1 adet kırmızı soğan soyulur dilim dilim dilim,  kesilir. 1 domates yıkanır küçük küçük doğranır ve rokalarla birlikte karıştırılır bir kâseye alınır. Üzerine isteye bağlı tuz, 1 kaşık zeytinyağı ve ister yarım limon sıkılır istenirse 1kaşık sirke konur servise sunulur. Afiyet olun.

NAHİDE ÇELEBİ

r.

 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..