Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mayıs '07

 
Kategori
Tenis
 

Roland Garros 2007

Roland Garros 2007
 

Tenis’te yılın ikinci Grand Slam turnuvası geldi çattı. Her sene, sırasıyla Avustralya Açık, Fransa Açık (Roland Garros), Wimbledon, ve ABD Açık olmak üzere dört büyük turnuvanın yanında, erkeklerde ATP ve bayanlarda WTA turnuvaları ile şekillenen sezonda, gözler önümüzdeki hafta Paris’e çevriliyor. Ben de blogumu okuyan herkesi, 28 Mayıs-11 Haziran tarihleri arasında yaşanacak, dünyanın bu en önemli toprak kort (terre battue) turnuvasını izlemeye davet ediyorum.

Günümüzde, Türkiye’de yeni yeni seyirci kazanmaya başlayan sporlardan olan teniste esasında eskiden de birçok adı geçen sporcuyu ağırladığımız turnuvalar yapılmış. Ardından uzun seneler boyunca, Türkiye ve tenis kelimeleri kolay kolay yan yana gelmemiştir. Ta ki, 2 sene öncesine kadar…

2005’te Venus Williams’ın şereflendirdiği WTA İstanbul Cup’ı aynı oyuncu kazanmış, 2006’da ise mutlu sona ulaşan isim İsrail’li Shahar Peer olmuştu. Bu sene, turnuva henüz sonlanmadı. Ancak 1 ve 2 numaralar elendi bile. Venus Williams’ın ardından Maria Sharapova’yı da yenmeyi başaran isim İran asıllı Fransız raket Rezai oldu. O Rezai ki, aynı haftada ülkesinde yapılan Strasbourg turnuvası yerine İstanbul’a katılmayı tercih etmiş. İyi ki de etmiş Rezai ;O))

Gelelim, 2007 Roland Garros ile ilgili söyleyeceklerime. Daha henüz bir hafta önce, ATP Hamburg’da müthiş bir düelloda karşı karşıya gelen 1 ve 2 numaralar Roger Federer ve Rafael Nadal, daha Roland Garros başlamadan bizlere çok zevkli geçecek bir turnuvanın sinyallerini verdiler diye düşünüyorum. Bayanlar mücadelesinde ise favoriler çok net olmasa da, Henin’in adı biraz daha öne çıkıyor bu sene de.

Önce erkeklerde bazı güçlü adayları mercek altına alalım. Parantez içinde yazacağım sayı, oyuncunun seri başı sırasıdır. Federer bu seneki turnuvada yine bir numara. 48 turnuva şampiyonluğu olan Federer (1), bu sene oynadığı 28 maçın 24’ünü kazandı. İsviçreli raket için fethedilememiş tek zirve burası, çünkü Roland Garros’u henüz kazanamadı. En iyi derecesi geçen sene ezeli rakibi Nadal’a kaybettiği maç oldu.

Nadal (2), Federer’in en büyük rakibi, Mallorca doğumlu bir İspanyol. Toprak kortların kralı, ve son Hamburg turnuvası finalinde Federer’e kaybettiği finale kadar üst üste elde ettiği 81 toprak kort galibiyeti ile en uzun kazanma serisini eline geçiren oyuncu oldu. En az Federer kadar şampiyonluk adayı olduğunu söyleyebilirim. 21 turnuva şampiyonluğu bulunan Rafael Nadal, 2007’de oynadığı 42 maçın 36’sını kazandı. Roland Garros’ta iki kez oynadı, ve son 2 yılda bu turnuvayı kazanan isim oldu.

Turnuvada ilk iki as kadar olmasa da yine yüksek turlara ulaşmasını beklediğim bazı isimler; Rus Davydenko (4), Sırp Djokovic (6), Avustralyalı Hewitt (14), Arjantinli Nalbandian (15), ve bir diğer Arjantinli olan Canas (19). Bu isimlere dikkat diyorum.

Bayanlar sıralamasına bakacak olursak, Justine Henin’ı birinci sırada görüyoruz. Turnuvayı 2003, 2005 ve 2006’da 3 kez kazanan Henin (1), toplamda 32 tekler şampiyonluğu elde etme başarısı gösterirken 2007’de şimdiye kadar oynadığı 25 maçta 22 galibiyet elde etti. Burası, 4 Grand Slam arasında Henin’ın en başarılı olduğu yer.

Henin’a en büyük rakip olarak gösterebileceğim isim, dünya sıralamasının 2 numarası Maria Sharapova. İstanbul’da şok bir şekilde Rezai’ye kaybeden Sharapova (2), aslında elenme sinyallerini, nispeten daha zayıf rakiplere karşı oynadığı ilk 2 maçta, zorlanarak, vermişti. Formsuz Sharapova, bakalım tüm gücünü Fransa’ya mı saklamış, beraber izleyip göreceğiz. Henüz yarı finali göremediği Roland Garros, aynı zamanda onun kazanamadığı 2 Grand Slam’den biri (diğeri Avustralya Açık). 2007’de Sharapova, şu ana kadar oynadığı 16 maçın 12’sini kazandı.

Başarı beklediğim diğer bayan tenisçiler ise; ev sahibi ülkeden Mauresmo (5), Çek Vaidisova (6), ABD’li Serena Williams (8), Rus Petrova (11), ve Serena’nın ablası Venus Williams (26) şeklinde sıralanıyor.

Umarım eğlenceli bir turnuva izleriz…
Yorumlar ve araştırma: Kuzeyli48

 
Toplam blog
: 27
: 1014
Kayıt tarihi
: 15.05.07
 
 

Yazmayı severim. Diğer yazılanları okumayı da... Güncel olayları takip edip, fikirlerimle kamuoyunda..