Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Haziran '09

 
Kategori
Tenis
 

Roland Garros 2009'un Ardından

Roland Garros 2009'un Ardından
 

Federer'den Bir Forehand


Son yılların en süprizi bol, kalitesi yüksek Grand Slam'ını bugün itibariyle geride bıraktık. Yaklaşık 15 gün sonra başlayacak olan Wimbledon'a kadar şüphesiz daha çok şeyler yazılıp çizilecek ama şu bir gerçek ki; özellikle erkeklerde yaşanan süpriz sonuçlar tüm dünyayı şaşkınlık içinde bıraktı.. Dilerseniz şimdi bu turnuvanın erkekler ve bayanlar olarak bir analizini yapalım:

Erkekler: Turnuva öncesinde dünya sıralamasının ilk dört ismi Nadal, Federer, Murray ve Djokoviç'ten birisinin kupayı kazanacağına kesin gözüyle bakılıyor, son dört yılın şampiyonu Nadal kesin favori gösteriliyordu. Beklenen oldu, turnuvayı bu isimlerden birisi kazandı ama 15 gün boyunca yaşananlar gerçekten inanılmazdı.
İlk turlarda favoriler hiçte zorlanmadılar. Kendilerini sıkmadan net galibiyetlere ulaştılar.Bu turun en büyük olayı, bir maçta 55 ace atan ve tarihe geçen Ivo Karloviç'idi. Üstelik kendisi ilk iki seti aldığı maçta Lleyton Hewitt'e yenilmiş, istenmeyen bir olayın daha kahramanı olmuştu. İkinci turlarda ilk zorlanma sinyalleri Federer'den geldi. Arjantinli Acasuso önünde sallanan ama yıkılmayan Fedex, 1-5 geriye düştüğü seti 7-6 lehine çevirmeyi başarmış ve maçı 3-1 alarak bir süprize izin vermemişti. Andy Murray'da İtalyan rakibi önünde 1-5 geride iken seti 7-5 almayı başarıyor ve üst tura yükseliyordu. Tüm favoriler yoluna kayıpsız devam ederken ilk bomba 3. turda patladı.
Normal sezonda topraktaki Masters Serilerinde harika işler yapan ve turnuvanın gizli favorilerinden Djokviç, Alman rakibine 6-4, 6-4, 6-4 ile 3-0 mağlup oluyor ve evine erken dönüyordu. Federer, ev sahibi Mathieu önünde yine 3-1 ile galip gelirken, Nadal zorlanması beklenen maçta Hewitt'i şov yaparak yeniyordu. İşte tüm dünyayı şoka sokan süpriz 4. turda yaşandı.
Turnuvanın süprizi İsveçli Söderling, üstüste 5. şampiyonluk için korta çıkan ve dünyanın 1 numarası olan Rafael Nadalı inanılmaz bir oyun sonucunda 6-2, 6-7, 6-4, 7-6 ile 3-1 mağlup ediyor ve belkide bu senenin olayına imza atıyordu. Kortta Nadal'ı bir sağa bir sola koşturan Söderling hakettiği bir galibiyet alıyor ve Fransız seyirciler bile onun oyuna hayran kalıyordu. Şimdi Federer'in yolu açılmıştı. Artık şanssızlığını yenip Grand Slam'i tamamlayabilirdi. İşte bu düşünceler içinde Tommy Haas karşına çıkan Roger, resmen uçurumun kıyısından döndü.
Setlerde 0-2 yenik duruma oynayan Federer tam oyundan düşmek üzereyken Fransız seyirciler devreye girdiler ve uyuyan devi uyandırdılar. Ritmini geç bulan Roger sonraki setleri 6-4, 6-0 ve 6-2 ile alıyor ve yola devam diyerek çeyrek finale geliyordu.
Favoriler bir bir elenmiş, geriye Murray ve Federer kalmıştı. Çeyrek finalde Federer, ev sahibi Fransa'dan Monfils'i 7-6, 6-2 ve 6-4 ile geçmiş yarı finali biletini kapmıştı ama Murray'da elenenler kervanına girecekti. Fernando Gonzales'e 3-1 ile yenilen İngiliz Murray'da eve dönüş biletini almıştı. Turnuvanın süprizi Söderling ise toprağın ustalarından Davydenko'yu rahat geçmiş yarı finale gelmişti..
Roland Garros tarihinin en iyi yarı final maçları oynanıyordu. İki maçta beş sette tamamlanmış, Federer Del Potro'yu, Söderling'de Gonzales'i 3-2 ile geçmişti. Özellikle Federer-Del Potro maçı finalden bile daha kaliteliydi. Harika bir maç çıkaran Del Potro setlerde 2-1 öne geçmesine rağmen maçı koparacak hamleyi yapamadı ve efsaneye geri dönme şansı verdi. Bu ikram Federer tarafından reddedilmedi.
Finalde ilk dört içerisinden biri vardı ama dünya 25. si Söderling'in finalde olması tatlı bri süprizdi. Kariyerinin ilk Grand Slam finalini oynayan İsveçli, Federer'in yıllardır süren Rolland Garros açlığına ve heyecana dayanamadı.. 6-1, 7-6 ve 6-4 ile kazanan Federer'di. Maç sonunda Federer gözyaşlarını tutamıyor, kariyerinin 14. Grand Slam şampiyonluğunu seyirci ile kutluyordu. Kolay değil, 3 yıl finalde kaybettikten sonra bu işi yapabilmek....

Bayanlar: Bayanlarda da süprizler peşpeşe geldi ama finale çıkan tenisçiler önceden şans verilen isimlerdi. Venüs Williams'ın 3. turda veda etmesi, son şampiyon Ana İvanoviç'in 4. turda evinde dönmesi finalistlerin yolunu açan olaylardı. Dünya lideri Safina finale kadar sadece tek set kaybederken, 'Gerçekte bir numara benim' diyen Serena Williams çeyrek finalde Svetlana Kuznetsovaya mağlup oldu. Jelena Jankoviç'in de çeyrek finalde veda etmesi süpriz sayılabilirdi. Sonunda Kuznetsova ile Safina hakederek finale ulaştılar ve iki Rus'un mücadelesinden Kuznetsova galip ayrıldı. Safina ise kariyerinin 3. Grand Slam finalinden de boyunu büyük ayrıldı...

 
Toplam blog
: 27
: 1790
Kayıt tarihi
: 10.02.09
 
 

1990 Kadıköy Doğumluyum. Hala İstanbul Üniversitesi Matematik Bölümü'nde öğrenciyim. Koyu bir Beşikt..