Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Kasım '10

 
Kategori
Yurtdışı Tatil
 

Roma- Floransa- Milano gezisinden notlar

Roma- Floransa- Milano gezisinden notlar
 

Bu bayram tatilini Italya'yı gezmeye ayırdık ve eşimle tek olarak yaptığımız gezimizi Roma (2 gece), Floransa (3 gece) ve Milano (2gece) olarak planladık. 3. güne geldigimizde bu plandaki gün dağılımın ne kadar yanlış olduguna karar verdik. Italya gezisi notlarimı 'genel notlar' 'Italya Insanı' , Italya yemekleri, Sehirler başlıklarında anlatmaya çalışacağım.

İtalya İnsanı

Her ne kadar gezi öncesinde internetten detaylı bilgiler alsak da, ülkeye girdiğimizde yolumuzu izimizi bulmak için sürekli yoldan geçenlere sorular sormak durumunda kaldık. Roma Fiumicino Havaalanına indiğimizde merkeze trenle geçeceğimizi önceden planlamıştım. Alandan merkeze yaklaşık 1 saat yolculuk sonrasında ulaşmıştık. Tourist İnformation bürolarına uğradığınızda ücretsiz şehir haritası veriyorlar ve gitmek istediğiniz yere hangi araçlarla gidebileğinizi gösteriyorlar. Bu ofislerdeki kişiler haliyle ingilizce biliyor, ancak yoldan herhangi birine birşey sormak istediğinizde dil sıkıntısı yaşıyorsunuz. Gezi sonunda İtalyan insanlarının hiç de yardımsever olmadıkları kanısına vardık. Batılı insanın daha görgün olmasını beklerken, metrolara biraz sıradışı bir tip bindiğinde herkesin tuhaf bakışlarının kişiye yöneldiğini hissediyorsunuz. Bu kadar turist alan bi şehir insanının hala bu tarz tepkiler vermesi ilginçti.

İtalya Yemekleri

İtalya'ya gitmeden önce orada hiç yemek sıkıntısı çekmeyeceğimizi düşünmüş, her köşe başından bir pizzacı çıkacak, her yerde soslu makarnalar göreceğim diye bir beklenti içindeydim. Türkiye'de Kadıköy'ü düşündüğümüzde yemek yemeyecek olanın dahi iştahını kabartan ölçüde bir yemek teşhiri olduğunu biliyosunuz. İtalya dendiğine akla gelen 3 tılsımlı sözcüktü 'Pizza, Şarap, Makarna'! Bu konuda çok olumlu şeyler söyleyemeyeceğim.

Starbucks ve emsali kahve dükkanı çılgınlığı bir anda İstanbul'u sarınca, her 3 dükkanda bir mekanda, arkadaşlarınızla oturup kahvenizi içip sokaktan geçenleri izleyebileceğiniz alanlar da hayli arttı. İtalya'da en işlek caddelerinde kahve içilecek mekan eksikliği gözüme çarptı. Zaten bir yerden bir sipariş verdiğinizde 'oturarak mı yiyeceksiniz, paket mi / elde mi' diye soruyorlar. Çünkü oturmak için ekstra ücret alıyorlar.

Fiyatlar - Sokakta gezerken ayaküstü atıştırmak isterseniz bir dilim pizza fiyatı = 3 euro iken içecek fiyatları 2, 5-4 euro arasında değişiyor.

Oturarak salatasından içeceğine bir italyan yemeği istiyorsanız kişi başı minimum 35 euroya mal oluyor.

Şaraplar ve makarnalar hediyelik eşya dükkanlarında marketlerden 2 kat fazla fiyata satılıyor.Ara sokakları gezip bir market bularak bu alışverişi yapmanızı öneririm.

Şehirler

Roma, gezdiğimiz şehirlerden en güneyde yer aldığı için daha sıcaktı, başkent olması nedeniyle de daha düzenli. Roma artık tam bir turist geçidi olmuş, sokakta soru sormak için İtalyana rastlamak oldukça güç. Roma'yı gezmek için 3 gün ayırmak doğru olur.

Floransa , Roma'ya gittiğinizde en fazla 1 gün ayırmanız gereken bir yer. Dar sokakları, yapıları büyüleyici, ancak akşam 8 den sonra hayat bir anda bitiyor ve çok sıkıcı olabiliyor. Floransa'ya gidenler Siena'ya da mutlaka gitmeli.

Milano, İstanbul'a benziyor. Lüks mağazalar, ünlü markaların olduğu bir merkezi var. Ama sanıldığı gibi aşırı canlı ve piyasa bir yer değil. Bizim Bağdat Caddesi buradan çok daha görkemli. Milano alışveriş yapacaklar için uğrak yeri olabilir ancak 1 günden fazla ayırmanıza gerek yok. Como Gölü'nü görmeye kişi başı 10 euro vererek trenle geçtik. Hava oldukça soğuk ve yağışlıydı, bu nedenledir ki manzaranın güzelliğini anlayamadık. Görülmeye değer biryer değil bence.

Genel Notlar

İtalya özellikle sanat tarihi severler için çok çekici olabilir. Yakın zamanda İtalya gezisi yapacaklara bilgi verici olabilir diye yolculuklarımızdan kısaca bahsetmek istiyorum. Pegasus kapmanyalı fiyatı ile 190 tl ye aldım biletleri.

Roma - Floransa hızlı tren = kişi başı 44 euro, 1, 5 saat sürüyor.

Floransa- Mılano arası hızlı tren = 55 euro 1, 45 saat sürüyor. Normal trenle gitmek isterseniz 4 saat sürüyor ve 35 euro . kesinlikle hızlı tren daha avantajlı.

Floransa'dan günübirlik Siena (kesinlikle görülmeli) yolculuğumuz , Floransa tren istasyonu karşısından kalkan otobüsler ile 7 euroya (kişi/tek yön) yaptık.

Otellerimizi Booking.com aracılığı ile Best Western otel grubundan yaptık. Genelde oteller web sitelerinde göründüğünden çok daha kötüdür bu riski almamak için, otelleri bir zincir otel grubundan seçtik ve hiç de pişman olmadık.

Dönüşümüz Milano'dan idi. Milano Orio havalanında uzayıp giden bir check-in kuyruğu ve uzun süren bir pasaport kontrolü var. Yurtdışında iken online check-in yapamayacağınızı hatırlarak bu yavaşlığı da göz önünde tutarak alana en az 2 saat önce gitmenizi öneririm. Alana gitmek için Tren istasyonundan (Centrale) otobüsleri kullanabilirsiniz.

Genel olarak İtalya beklentilerimin altındaydı. Bu kanaatime, şehri kış ayında ziyaret etmiş olmamın katkısı büyük.

Büyük bir İstanbul özlemi ile dönüş yaparken, uçak Sabiha Gökçen'e indiğinde alkış seslerini duyduğumda özleyenin tek ben olmadığını da anlamıştım:)

Dünyanın neresine gidersem gideyim, ülkemin toprağını, insanını, havasını, yemeklerini, kültürünü, tarihini özleyerek döneceğimden emin olarak yazıma son veriyorum.

Memleketim.
Memleketim ne kadar geniş :
dolaşmakla bitmez, tükenmez gibi geliyor insana.
Edirne, İzmir, Ulukışla, Maraş, Trabzon, Erzurum.
Erzurum yaylasını yalnız türkülerinden tanıyorum
ve güneye
pamuk işleyenlere gitmek için
Toroslardan bir kerre olsun geçemedim diye
utanıyorum.

 
Toplam blog
: 33
: 2445
Kayıt tarihi
: 08.08.08
 
 

    ..