Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Aralık '07

 
Kategori
Turizm
 

Roma 99€ ama H.alanı vergisi 120, vize 130

Roma 99€ ama H.alanı vergisi 120, vize 130
 

Gazetede ilan; 4 gece-5 gün, tur 99, Havaalanı vergisi 120, Vize 130... Eder 350 avro. Astarı yüzünden pahalı. Nassı izah edeceğiz bunu? Biraz sağdan...accık soldan... ooohhh. Kıvırttıra kıvırtıra anlatalım bakalım. Sondan başlayacağım ama.

Vize ücreti; Shengen dediğimiz, AB ülkelerine vize ücreti yaklaşık 85-95 euro civarındadır. Bu işi de genelde konsoloslukların yetkili kıldığı profesyonel Vize Büroları yapar. E onlar da hilaliahmer cemiyeti olmadığına göre; gittisi geldisi, sabah 06:00’larda kuyrukları, elemanı, ofisi v.s. rakkam 130 avro’ya fırlar. Peki biz bunu nasıl rasyonalize ederiz (kıvırttırız)? “Vize ve servis ücreti 130 avro” Tabi yersen. Fazla! derseniz cevap hazır; isterseniz kendiniz alın.

Havaalanı vergisi; Gerçeği şu; 1-kullanılan havaalanına göre vergisi değişir. Ör. Sabiha Gökçenle Atatürk havaalanının veya Roma havaalanı ile Bologna Havaalanının vergileri farklıdır. 2- Diyelim siz THY siniz ve 365 gün Roma’ya günde 3 sefer yapıyorsunuz. Diğer taraftan ben “X” havayoluyum ve bayramdan bayrama senede 2 defa charter (kiralık uçak) olarak Roma’ya iniyorum. Roma havaalanı işletmesi senede 2 defa inen benim fiyatım ile 365X3 senede bin küsür inen THY’nin fiyatını aynı tutmaz. Ama asla 120 avro’da olmaz. 80’dir, 90’dır. Aradaki fark, uçağı chart eden (kiralayan) şirket tarafından “eklenen” havaalanı hizmeti farkıdır.

Tur 99 avro; tek doğru olan budur. Çünkü uçak, bir incoming (yurtdışından turist getiren) firmanın kullanmadığı bacaklarıdır (yani Türkiye çıkışlı seferleri). Daha açalım; Yabancıların da bizim gibi dini ve özel bayramları vardır. Biz nasıl bayramlarda yurtiçi veya yurtdışına seyahat etmek istiyorsak, onlar da istiyor ve bizden (Türk tur operatörlerinden) kendi bayram dönemlerinde paket program (uçak+otel v.s.) talep ediyorlar. Biz bu paketleri elbette „tek yön uçak“ olarak hesaplayıp teklifini veriyoruz. Ama bu uçaklar buradan Ör. Roma’ya İtalyan yolcuyu almaya giderken boş gidecek. Aynı uçak 4 Gün sonra buradan Roma’ya İtalyan yolcuyu götürüp „Boş“ yani „ferry“ dönecek.

Peki biz n’apıyoruz bu durumda. Uçak boş gidip döneceğine Türk yolcuları koyuyoruz. Sadece ufak bir cathering ve staff (Yiyecek içecek ve personelin ekstra çalışması) + otel, otobüs masrafını ekleyerek bir tur gerçekleştiriyoruz ve 99 avro’ya bu turu satıyoruz. Bunu işi de „kamu yararına“ yaptığımız söylenemez. Ayrıca orada gerçekleştirdiğimiz ekstra turlardan da üç-beş kuruş (pardon cent) kar da elde ediyoruz.

Sözün özü; İşin doğrusu nedir? En azından Tur fiyatı ve Havaalanı vergisi dahil olarak Turlar ilan edilebilir.

 
Toplam blog
: 305
: 4038
Kayıt tarihi
: 23.01.07
 
 

Kayseri doğumlu, 1977'den beri Sektörde (Otel, Çarşı, Yurtdışı Acente, Profesyonel Turist Rehberi..