Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ocak '17

 
Kategori
Dünya Şehirleri
 

Roma kenti izlenimleri

Roma kenti izlenimleri
 

Roma Kolezyum Ve Zafer Kapısı


İstanbul'un mazide Roma ile yollarının kesiştiği birçok nokta vardır. Bu özelliklerin en başında ise ikisinin de bir dönem Roma İmparatorluğu'na başkentlik yapmış olması geliyor.

Roma şehri, zaten Roma İmparatorluğu'nun milattan yüzlerce yıl önce kurulduğu ana vatanıdır. Ancak M.S. 330 yılında İmparator Konstantin'in kararıyla, Roma İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul'a taşınmıştır.

İstanbul yepyeni bir Roma şehri olarak imar edilmiş ve yeni başkent olarak açılmıştır. Günümüzde Roma İmparatorluk döneminden kalan birçok yapı, halen İstanbul'un tarihi yarımadasında görülebilmektedir.

İstanbul'un tam ortasından geçen boğaz İstanbul'u eşsiz kılıyor. Roma'da ise şehrin tam merkezinde bir antik kent var. İstanbul'un içinde bir Efes veya Afrodisyas gibi bir antik kent olması misali… Düşünmesi bile insana heyecan veriyor. Şehre büyük bir değer kattığına da şüphe yok.

Ayrıca İtalya diğer Avrupa ülkelerine nazaran Schengen Vizesi almanın görece olarak kolay olduğu bir ülke ve bu açıdan gezginler için ciddi bir tercih sebebidir.

Roma Forumu

Roma'nın ünlü forumu, antik çağdan kalmış pagan tapınaklarının, kiliselerin, zafer kapılarının, Roma hamamlarının ve Palatino tepesinin içinde konumlandığı bir antik şehirdir. Roma Forumu’ndaki yürüyüş Colloseum’a (Kolezyum) vararak sona erer.

M.Ö. 72 yılında Roma İmparatoru Vespasianus tarafından inşa ettirilen Colosseum, dev boyutlarda bir stad gibidir. İçinde İmparatorun ve dönemin üst düzey bürokratlarının izlemesi için ölümcül gladyatör ve yırtıcı hayvan dövüşleri düzenlenen antik arena 50.000 ve üzeri ziyaretçiyi ağırlayacak şekilde dizayn edilmiş.

Trevi Çeşmesi

Trevi çeşmesi, ziyaretçilerin gelecekte bir gün tekrar Roma’ya geri gelme dileğiyle havuza bozuk para attığı, estetik heykeller ve sanat eserleri ile süslü bir meydan. 1762 yapımı bu çeşmenin ortasında, antik çağ mitolojisinde denizler tanrısı olan Neptün (Nettuno) heykeli var.

Phanteon

Eski bir pagan tapınağından ortaçağda kiliseye çevrilmiş olan Phantheon M.Ö. 27 yılında inşa edilmiş harika bir mimari eser. Çok tanrılı pagan inanışına göre inşa edilen bir tapınak olan Phantheon, tam olarak dilimize çevrildiğinde “Tüm Tanrılar Tapınağı” anlamına geliyor.

İspanyol Merdivenleri

1726 yılında inşası sona eren merdivenler, aslında gezmekten yorgun düşen insanların gelip geçeni izlediği, oturup soluklandığı bir meydan. Aslında bakarsanız Roma gezisinde gördüğüm eserler arasında en zayıf halka diyebilirim. Güzel heykeller ile süslü ve estetik bir meydan olduğuna kuşku yok. Durup bir soluklanmak ve etrafı izlemek için de ideal bir yer; fakat Roma’nın antik tarihi eserleri yanında şöhretini hak ettiğini söylemek pek mümkün değil.

Piazza Navona

Roma’nın en ferah ve göz alıcı meydanı olan Piazza Navona üç tane görkemli çeşmenin yan yana durduğu bir yer. Muhteşem fotoğraflar çekmek için gerçekten bire bir. Bu çeşmelerden bir tanesi, Tom Hanks’in oynadığı Melekler ve Şeytanlar filmine de konu olmuştu. Kardinalin boğulmak üzere olduğu sahne burada çekilmişti.

Vatikan

Asırlar boyu Hristiyanlık dini inancının kıblesi olan Vatikan aynı zamanda dünyanın en küçük ülkesi olarak biliniyor. Vatikan, Roma şehrinden bir nehir ile ayrılıyor ve bir köprüyü geçerek rahatça ulaşılabiliyor. Hristiyanlık dininin en yaygın kolu olan Katolik inancının ruhani lideri Papa, bu minyatür ülkede yaşıyor.

San Pietro Bazilikası

Vatikan’ın tartışmasız en görkemli ve ziyaret edilesi yapısı Aziz Petrus Bazilikası'dır. Bazilika 1600lü yıllarda inşa edilmiş inanılmaz boyutlarda bir yapı ve Vatikan’ın tam kalbinde bulunuyor. Ancak Vatikan gezisi elbette sadece kiliseden ibaret değil. Ünlü sanatçı Michelangelo’nun resimleriyle boydan boya süslü bir tavana sahip olan Sistine Şapelini de gezmeyi unutmayın

Roma kesinlikle gezilip görülmesi gereken antik çağ tarihi ile dolu bir şehir. Yazının başında da belirttiğim üzere İtalya, vize almak konusunda da birçok Avrupa ülkesine kıyasla daha fazla esneklik sağlıyor. Bu da İtalya’yı Türk gezginler açısından yurt dışı seyahatlerinde ilk tercih yapıyor.

Zira Schengen Vizesi alma konusunun, Avrupa ülkelerine seyahat planlayan birçok gezgin için başlı başına bir çekince olduğu ortadadır.

Roma çok büyük ve karmaşık bir şehir ve her köşesi tarihten izler taşıyor. Bu sebeple Roma’ya gitmeden önce, Roma’yı enine boyuna anlatan bir rehber kitap almanızı ve tarih dersinize iyi çalışmanızı öneririm. Zira bu güzel şehri tam olarak anlamadan ve sindirmeden dönmek çok büyük kayıp olabilir.

 

 
Toplam blog
: 20
: 1034
Kayıt tarihi
: 31.10.16
 
 

Profesyonel tur rehberiyim. Seyahat etmek mesleğimin bir parçası olsa da, aynı zamanda benim için..