Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

21 Mart '09

 
Kategori
Aşk - Evlilik
 

Romantik Çağ'da Evlenme Yolları

Romantik Çağ'da Evlenme Yolları
 


Kuşkusuz ki evlilik ilişkilerinin ve genel olarak kadın-erkek ilişkilerinin, sürekli gerilimli ve sorunlu olmasında toplumsal etkenlerin yanısıra, doğrudan doğruya evlilik anlayışının kendisinin de belirleyici bir rolü vardır.


Evlilik 19'uncu yüzyılda, daha evvelki devirlere kıyasla serbestleşmiş ve evlenecek kız ile erkeğin de tercihi bir ölçüde göz önünde tutulur olmuşsa da, halâ güdümlü birtakım karşılaşmaların, maddi çıkar ve toplumsal prestij hesaplarının ağır basması, genellikle ailede eşler arası ilişkilerin niteliğini olumsuz bir şekilde etkilemiştir.


O dönemde, yeni değerler aile hayatını da etkiliyordu elbette. Aile artık eskisinden çok daha fazla mal-mülk üzerine kuruluyordu. Oğulun kiminle evleneceği, kızın hangi oğlana varacağı son derece önemliydi. Çeyiz de başlıca etken haline gelmişti ve artık yeni bir yuva kurmaya yardım değildi amacı, toplumsal bir farkın belirtisiydi. Kızına prensesler gibi çeyiz düzebilen baba, ya da böyle bir çeyize konabilen damat bir toplumsal mevkii kazanıyordu. Evlilikte para, hiçbir çağda bu "Romantik Çağ"daki kadar söz konusu olmamıştır.


Evlenmenin ticari hale konması, kızların ücret karşılığı, kendileri istemeden satıldıklarını göstermez tabii. Bu tarz durumlar artık tarihe karışmıştı. Para unsurunun belirlediği toplumsal sınırlar içerisinde, gençlerin eşlerini kendilerinin seçmesine izin verildiği de oluyordu.


Seçilecek adayların sınırlı olduğu küçük şehirlerde ve taşrada, bireysel gelin görme adeti uzun süre yürürlükte kalmıştır. Güvey olacak aday, akrabalar, tanıdıklar tarafından kızın anne-babasının evine götürülür, görücülüğe başvurulurdu. Ya söz kesilir ya da hemen nişan yapılırdı. Güvey, kızın anne ve babası tarafından baştanbaşa incelendikten sonra ancak aile tarafından kıza gösterilirdi.


Bununla beraber, yavaş yavaş bu bireysel araştırma, bir çeşit topluluk halinde aramaya dönüşmüştür. Evlenecek yaşta kızlar aileleri tarafından ya da hiç olmazsa annelerinin gözetimi altında, uygun damatların bulunabileceği yerlere götürülmeye başlanmıştır. Zenginler için en iyi yer kaplıcalar ve içmelerdi.


Romantik Çağ'da moda olan en büyük içmeler, Almanya'da Baden-Baden'deydi. İyi bir eş bulmak için insanlar Paris'ten bile oraya akın etmekteydi. Bununla beraber, orta sınıflar başarıdan emin olmadan böyle bir yolculuğun masraflarını karşılayamıyorlardı. Maddi durumu pek yerinde olmayan ailelerin en iyi damat arayacakları yer, yine balolar oluyordu.


Dernekler ya da kulüpler tarafından herhangi bir sebeple kamu yararına düzenlenmiş balolar, bu çağın toplumsal yaşamında büyük rol oynamıştır. Berlin'de kamu baloları, sarayın operasında ve tiyatrosunda her hafta yeralırdı. Avrupa'da gerçek bir dans salgını başlamıştı. Lâkin 1820 ile 1840 yılları arasındaki balo merakı, 1920'lerdeki gibi, erkeksiz geçen savaş yıllarının ardından, ani bir cinsel gevşeme değildi. Akılcı ve hesaplı bir temele dayanıyordu; kişi gelecekte evleneceği eşi baloda tanıyordu.

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..