Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Şubat '07

 
Kategori
Çocuk Sağlığı
 

Rota virüsü nedir?

Rota virüsü nedir?
 

Her öksürük ve ishal rota virüsü mü? Kızlarım her öksürdüğünde “Acaba bu Beta Virüsü mü? diye endişelenen ben endişelenecek yeni bir konu başlığı buldum. Rota Virüsü. Şu an gecenin geç saati olmasına karşın ufak çapta bir araştırma yaptım. Tüm annelere ve babalara bu konuda öğrendiklerimi aktarmak için bu yazıyı yazmaya karar verdim.

Rota virüsü özellikle kış aylarında görülen ve ne yazık ki bulaşıcı bir virüsmüş. En önemli belirtileri ishal ve kusmaymış. Ancak bazı bebek ve çocuklarda ateş ve burun akıntısı da olabiliyormuş. Aslında tüm bunlar kış aylarında çocuklarımızın çoğu zaman yaşadığı enfeksiyonlar gibi gözüküyor. Ama burada uzmanlar sıvı kaybına dikkati çekiyorlar. Dehidrasyon dedikleri sıvı kaybının mutlaka karşılanması gerekiyor. Az miktarda ama sık sık sıvı verin diyorlar. Sıvı olarak süt verilmesini uygun bulmuyorlar. Sebebi de sütün hazmı zor bir sıvı olması. Genellikle 4-6 gün içinde geçen bir hastalık. Maalesef ki antibiyotikler etkilemiyor.

Yani tedavi için bol sıvı. Eczanelerde satılan rehidrasyon solüsyonlarını da uzmanlar öneriyor.

Hastalığın seyrini Dr. Dicle İnanç oldukça güzel anlatmış.

“Hastalığın kuluçka süresi 1-3 gün. Dr. İnanç belirtiler ve tanı yöntemleri konusunda şunları söylüyor: “Bu süre sonunda hafif ateş olur, beraberinde kusma olabilir veya olmayabilir. Sonrasında karın ağrısı ve çok bol su gibi ishal başlar. Çocukta şiddetli ve dirençli iştahsızlık yapar. Bu da çocuğun yeterince sıvı almasını engelleyebilir. İshal o kadar sıktır ki, çocuk kısa sürede susuz kalabilir Ateş ve kusma çoğunlukla 2 günde geçer, ishal ise 5-8 gün sürebilir. İshal sırasında hafif üst solunum yolu enfeksiyonu bulguları (öksürük, burun akıntısı) görülebilir. Rota virüs antijen testi ile kısa sürede tanı konulmaktadır. Rotavirüs enfeksiyonunun özel bir tedavisi yoktur. Antibiyotik kullanmanın faydası olmaz. En önemli tedavi, kaybedilen sıvının yerine konmasıdır. Anne sütü alıyorsa kesinlikle devam edilir. İshalin ağırlığına göre şeker-tuz solüsyonları (ORS) doktor tavsiyesine uygun olarak verilmesi sıvı kaybını dengelemede yardımcı olur. Az yağlı ishal diyeti uygulanabilir. Yoğurt, patates, muz, pirinç lapası (çocuğun yaşı uygun ise) verilebilir. Azar azar ve sık beslenme barsaklardan gıdaların emilimini arttıracaktır.. En önemli korunma yöntemi ise ellerin sık yıkanması, özellikle yuvalarda ortam temizliğine dikkat edilmesi, hasta çocukların diğer çocuklar ile temas etmelerini engellemek olacaktır.”

Henüz yeni anne olmuşsanız bebekte sıvı kaybı olup olmadığını şöyle anlayabilirmişsiniz:

Ağlamasına rağmen gözyaşı olmaması
Ağızda kuruluk
Teninin soğuk, kuru ve solgun olması
Sürekli neşesizlik
Hızlı nabız
Gözlerin içe çökük olması
Beş saat boyunca idrar çıkarmaması

Özet:

Rota Virüsü Belirtileri:
Kusma
İshal
Ateş
Burun Akıntısı

Tedavi:
Bol sıvı

Korunma:
Sık el yıkama

Sağlıklı günler dileğiyle,

Işıl Tabağ

Kaynak: aile.org.tr
Bebek.com

 
Toplam blog
: 189
: 6400
Kayıt tarihi
: 11.10.06
 
 

Endüstri Mühendisi olan Işıl Tabağ, Avrupa Okullar Birliği görevinden sonra 1998 yılından bu yana..