Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Temmuz '15

 
Kategori
Eğitim
 

Rotasyon daha ilk günde rotasından çıktı...

Rotasyon daha ilk günde rotasından çıktı...
 

Öğretmen performansı; ücrette, atamada ve yer değiştirmede etkili olmalıdır.


Önce okul müdürleri ve müdür yardımcıları için başlatılan rotasyon, geldi çattı ve öğretmenler için de uygulamaya konuldu.

Önce aynı okulda 8 yılını dolduran öğretmene uygulanacak dendi, sonra 12 yıl telaffuz edildi ama sonuçta 15 yıla karar kılındı.

Aynı okulda 15 yılını doldurmuş tüm öğretmenlere SMS gönderildi ve tatillerini bölerek 20-24 Temmuz tarihleri arasında okullarıyla irtibata geçerek aynı ilçe/ilçe grubu içinden atanacakları 40 adet okul seçmeleri istendi.

4 Temmuzda yayınlanan Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği daha çıkar çıkmaz Yönetmeliğin son derece acelece hazırlandığı görüldü ki, ardından 6 sayfalık bir açıklama yazısı hazırlandı ve okullara gönderildi.

Bu yazı ile bazı okul ve branş öğretmenlerinin durumu yeniden düzenlendi. Yazıya göre birleştirilmiş sınıf uygulaması olan okullar hariç tutulmak üzere, bir sınıf öğretmeni aynı okulda 15 yılını doldurmuş olsa bile sınıfı 4. Sınıfı tamamlanıncaya kadar ataması ertelenecektir denildi.

Bu düzenleme; öğrenciler ve veliler için olumlu ancak birleştirilmiş sınıf uygulamasına tabi çocukların canı yok mu? Onların öğretmeninin istediğin gibi yerini değiştirebilmek bana “vurun abalıya” sözünü çağrıştırıyor. Sadece bu düzenleme ile bile, 15 yılını dolduran sınıf öğretmenlerinin % 75’i rotasyon dışı kaldı.

Ayrıca herkes bilir her okulda norm fazlası öğretmenler vardır. Bu öğretmenler kendilerinden gidip okula kayıtlarını yaptırmadılar. Hepsinin ataması gene MEB tarafından yapıldı ve yıllar yılı “okuldan biri gitse ya da emekli olsa da biz de norm kadro içine dâhil olsak” diye sabırla beklediler. Bu öğretmenlerin de rotasyon öncesinde norm içine alınması ve boşalacak kadroların buna göre açıklanması gerekmez mi?

Neyse efendim sözü çok fazla da uzatmaya gerek yok. Ben rotasyonun mantığını anlamaya çalışıyorum.

Çoğu köy, belde ve ilçede tek ilkokul ve tek ortaokul hatta tek imam hatip ortaokulu olduğundan bu okullarda görev yapan öğretmenler, başkaca bir okul tercih edemeyeceklerine göre 15 yıllarını doldursalar bile kendi okullarında kalacaklar öyle değil mi?

Başka bir belediye sınırı içine tayinleri de; eş durumu, ailenin birlik ve bütünlüğünün korunması ve ulaşım güçlüğü nedeniyle haklı sebeplerle mümkün olmayacaktır.

İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Konya gibi büyükşehirlerimizin haricindeki illerin büyük çoğunluğunda sadece bir lise, bir meslek lisesi ve bir imam hatip lisesi olduğu da hesaba katılırsa bu okullardaki alan öğretmenleri de aynı ilçe ve il sınırları içinde atanacak yer bulamadıklarından 15 yılı doldursalar bile aynı okullarında kalacaklar öyle değil mi?

Dolayısıyla bu rotasyon; aynı ilçe grubunda, aynı alanda eğitim verebilen, başka bir okula sahip birkaç büyük şehirlerimizde uygulanabilecek sadece öyle değil mi?   

Bu rotasyon sonucunda büyük şehirdeki A okulunda, A alanı öğretmeninden boşalan yeri; B okulundaki A alanı öğretmeni dolduracağına göre;

Sadece büyükşehirlerde alanları yaygın olan öğretmenler rotasyona tabi olacak, diğerleri aynı alanda ikinci bir okul açılıncaya ve o okulun öğretmenleri de 12 yılını dolduruncaya kadar yerinde sayacak öyle değil mi?

Yani İzmir’in öğretmeni yeniden İzmir’e atandığına, Kırşehir’in Öğretmeni gene Kırşehir içinde kaldığına göre:

Bu rotasyon; çocuğunu daha iyi bir okulda okutmak, üniversitede yanında olmak isteyen bu amaçla yıllardır büyük şehre gelmek için sıra bekleyen Ahmet öğretmenin derdine çare olacak mı?

Bu rotasyon; yıllardır köyünde, ilçesinde canını dişine takarak, büyük bir özveriyle çalışan ve artık ailesine yakın olmak veya büyük şehirde yaşamak isteyen Ayşe öğretmenin derdine derman olacak mı?

Sizin anlayacağınız olan sadece büyükşehirde atanabilecek okulu olan birkaç alandaki şansız öğretmene olacak. Ankara’da Milli Eğitimin açıkladığı ilçe grubunu göz önüne getirirsek, Sincan’da ki bir öğretmen, bu rotasyonla kendi alanında boşluk oluşacak Mamak’ta ki bir okula gidecek ve her gün 60 km lik yolu kat ederken “Bu rotasyon iyi oldu, kalbim sevinçle doldu, rotasyon şarttı, bak şevkim arttı” türküsünü çığıracak öyle mi?

Allah’ını seven biri bana bu rotasyonun amacını açıklasın lütfen.

“Atama başvuruları 20-24 Temmuz tarihleri arasında yapılacaktır” diyen MEB; saatler 21 Temmuz sabahını gösterirken hala rotasyon için atama başvurusu ekranını açamadı. Dilerim ki yanlıştan geri dönerler ve performansa dayalı, kimsenin itiraz edemeyeceği bir atama ve yer değiştirme yönetmeliği hazırlarlar ve uygulamaya koyarlar.

Ya da birileri “Adım Hıdır, dediğim budur” deyip de sonradan “pardon” mu diyecek. Bunu hep birlikte göreceğiz.

 
Toplam blog
: 41
: 2690
Kayıt tarihi
: 29.04.12
 
 

Gazi Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi'nden 1984 yılında mezun oldum.  Ardından Ankara Üniver..