Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Aralık '08

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Roubin'in ekonomik kehaneti

Roubin'in ekonomik kehaneti
 

Evet, nihayet bizim topraklarımızda doğmuş bir kahinimiz(!) oldu!

Kim mi?

Tabi ki Nouriel Roubini.

Bay Roubini bilindiği gibi ekonomik krizleri önceden tahmin etmesiyle tanınan bir ekonomi Profesörü.

Dünyanın yaşayacağı böylesi bir krizi önceden tahmin eden Roubini'nin bu seferki kehaneti bizimle ilgiliymiş.

Bakın 2009'da Türkiye'ye neler bekliyormuş?

Küresel krizi önceden tahmin eden İstanbul doğumlu, ABD’li New York Üniversitesi iktisat profesörü Nouriel Roubini, krizde gelinen noktayı Financial Times’a değerlendirmiş.

Roubini, 2009 yılının ağır resesyon(negatif büyüme) koşulları nedeniyle bugüne kadar yaşanan en ağır yıl olacağını öngörmüş.

Roubini, ekonomilerin içinde bulunduğu karanlık tünelden çıkışının ise 2010 yılında mümkün olabileceğini vurgulamış.

Bir diğer tehlikenin gelişmekte olan piyasalarda gözlenen ekonomik koşullar olduğunu belirten Roubini şöyle devam etmiş;

Potansiyel bir mali krizin eşiğinde olan 12 ülke var. Avrupa’da Litvanya, Estonya, Letonya, Macaristan, Bulgaristan, Romanya, Türkiye, Ukrayna. Asya’da Pakistan, Endonezya, Güney Kore. Latin Amerika’da Arjantin ve Venezüella.

Bu ülkelerden bazıları sıkıntı yaşayabilir ve bunun gelişmekte olan diğer piyasalara yönelik bulaşıcı etkisi olabilirmiş.

Bizimde dünya çapında ekonomi profesörlerimiz var onların bir türlü sesi çıkmıyor. Yaptıkları ekonomi programlarında, hamdolsun, teğet geçiyor gibi, ayaklarımız yere sağlam basıyor gibi söylemlere rağbet edip, gerçekleri halka anlatmıyorlar.

Bir yerde de haklılar! Bilindiği gibi, muhalif yayın yapan medya kuruluşları bir bir tehdit edilip, o muhalif kimse veya kimseler işlerinden attırılıyor.

Son dönemlerde bu tür uygulamaların birçoğunu canlı olarak yaşadık. En baba örneği de Gazeteci Emin Çölaşan’ın işten attırılması, en son örneği de Akşam gazetesi ve Çukurova grubu değil mi?

Ha… Başbakan’ın Akşam Gazetesi ve Çukurova Grubunun patronu Kara Mehmet’e yönelik ya kapat, ya da yalan yazma demişti ya! Akşam Gazetesinin yalan yazmadığı, yalanı söyleyenin başkası olduğu anlaşıldı.

Bu özel durum karşısında her hangi bir özür falan dilendi mi?

Veya Boykot çağrısı yapılan gazetelerin, Bütçe görüşmelerinde tarihi delil olarak sunulmasından sonra her hangi bir özür dilendi mi?

En büyük benim(!) ben ne söylersem o olur diyenlerin ülkeyi nereye sürüklediği son araştırma ile iyice ortaya çıktı!

Ötekileştirilenlerin çoğunlukta olmasına rağmen seslerinin çıkmaması, teslimiyetçiliğe en güzel bir örnek!

Yaratılan sadaka ekonomisinin, bir ekonomik mucize(!) gibi halka sunulduğu, bu gün muhalefet etmek zorunda kalan basın tarafından halka sunulmadı mı?

%47 oy alımını sağlayan IMF destekli ekonomik mucizenin(!) ne oldu da ortadan kaybolduğunu anlayabilen varsa beri gelsin!

Ekonomik kahin Roubin’in saydığı ülkelerin dışındakilerde ekonomi nasıl? Niye oralarda kriz bu kadar derin değil? Acaba diğer ülkelerde de bizdeki gibi ekonomik mucize(!) yaratılmış mıydı?

İnsanın ağırına giden ne biliyor musunuz? Sarosun organize ettiği küçük çaplı ayaklanmalarla iktidarların değişip, Turuncu Devrimlerin(!) yapıldığı ülkelerle aynı kategoriye sokulmak…

Biz bunu hak etmiyoruz!


 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..