Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mart '11

 
Kategori
Haber
 

Rtb çay tadımcıları yetiştiriyor

Rtb çay tadımcıları yetiştiriyor
 

www.karadenizvira.com


Şubat ayında başlayan çay tadımcısı yetiştirme programı haziran ayına kadar devam edecek. Çay sektörünün önünü açacak, ufkunu genişletecek olan çay tadımcıları, bu proje sayesinde çayla ilgili tüm verileri bir araya getirerek, son haliyle bardaktaki tadından çayın kalitesini belirleyecek. 

 

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen Rize Üniversitesi’nin proje ortaklığında İşkur’un yürütmesi ve izlemesinden sorumlu olduğu Genç İstihdamın Desteklenmesi Hibe Programı kapsamında hazırlanan Çay Tadımcısı Yetiştirme Projesi’yle çay sektörüne kalite getirmek ve işsiz gençlere yeni iş imkanları sağlamak amaçlanıyor. 

 

9 Şubat’ta başlayan ve 12 ay sürmesi planlanan projede, Rize Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. Şengül Alpay Karaoğlu, Pazar M.Y.O Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akbulut, Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hamit Vanlı, DOSAN Tic. A.Ş. Kimya Mühendisi ve Çay Tadımcısı Akın Kamiloğlu ve Sri Lanka’dan dünya çapında çay uzmanı Bryan Baptist’ten oluşan uzman ekip kursiyerlere toplam 300 saat eğitim verecek. Eğitimler sonunda başarılı olanlar, sertifika alacak ve çay sektöründe istihdam edilecek. Ayrıca kurs süresince kursiyerlere günlük 8 Avro harcırah ödeniyor. 

 

Proje kapsamında çay tadımcısı yetiştirme kursu için başvuruda bulunan 500'ün üzerinde aday arasından 50 kursiyer, tadım testi ile belirlendi.  

 

Başvuruda bulunan adayların seçimi, İşkur ve Borsa’nın temsilcilerinden oluşturulan komisyon tarafından yapılırken, İşkur’dan İbrahim Büyük’ün başkanlığındaki komisyonda, Rize Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.Mustafa Akbulut, Rize Ticaret Borsası’ndan Meclis Başkanı Resul Okumuş ile Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Muhammet Karaoğlu, Proje Koordinatörü Hasan Önder ve proje görevlisi Mürüvvet Serap Hut yer aldı. Komisyon Başkanı İbrahim Büyük, 500'ün üzerinde kişinin başvuru formu aldığını ve bunlardan 227 kişinin başvuruda bulunduğunu söyledi.  

Büyük, başvuru şartlarını haiz 115 kursiyer adayın sıvı tadım testi ile sözlü mülakata tabi tutulduğunu, sınav sonucuna göre 50 asıl ve 25 yedek kursiyer belirlendiğini belirtti. 

 

Uzman Tadım Eğitmenleriyle Çay Tadım Eğitimleri Başladı 

Seçici komisyon tarafından belirlenen kursiyerler, Rize Ticaret Borsası zemin katında hazırlanan iki derslikte eğitim almaya başladı. 

Kursun önemine değinen Proje Koordinatörü Hasan Önder, “Bu proje Rizemiz ve çayımız için çok önemli bir adımdır. Hepinizi zorlu ve titiz bir çalışma sonucu seçtik. Umut ediyoruz ki, kurs sonunda hepiniz çay sektörüne yön verecek yetileri kazanmış bir şekilde bu kursu bitireceksiniz” dedi. Genel anlamda kursun nasıl işleyeceği, öğrencilerin alacağı dersler ve içerikleri hakkında kısaca bilgi veren Önder, kursiyerlere başarı diledi. 

Erdoğan: “Çay sektörüne kalite kazandıracak ve bölgemize fayda sağlayacak projelerimiz devam edecek 

Rize Ticaret Borsası Mehmet Erdoğan, “Çay Tadımcısı Yetiştirme Projesi’yle işsiz 50 gencimize tadım eğitimi vererek kalifiye işgücüne katılmalarını amaçlıyoruz. Ayrıca çay tadımcılığıyla sektörde kalitenin artmasını bekliyoruz. Rize Ticaret Borsası olarak yöremize hizmet edecek projeler geliştirmeye devam edeceğiz” dedi.  

Erdoğan, Çay Tadımcılığı Projesi’nden sonra Çay Demleme Kursları düzenleyeceklerini, bununla çay ocaklarında, kahvehanelerde, lokanta ve kafelerde doğru çay demlenmesini amaçladıklarını kaydetti. 

ÇAY TADIMCISI YETİŞTİRME PROJESİ  

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, “ÇAY TADIMCISI YETİŞTİRME PROJESİ” Genç İstihdamının Desteklenmesi Hibe Programı çerçevesinde kabul edilmiştir. Projeye ait sözleşme 09.11.2010 tarihinde başlayacak şekilde Merkezi Finans ve İhale Birimiyle imzalanmıştır. 

220.473, 50 Avro bütçeli projenin %90’lık kısmı Avrupa Komisyonu tarafından verilen hibeden oluşmakta, %10’luk kısmı ise eş finansman kapsamında Rize Ticaret Borsası tarafından karşılanmaktadır. 

Rize’de 12 ay süreyle yürütülecek olan Projenin; 

Başvuru sahibi Rize Ticaret Borsası,  

Proje Ortağı Rize Üniversitesidir. 

Projemizin amacı; 

•İşsiz gençlerin işgücüne katılımını sağlamak,  

•Yeni işgücü oluşumuyla bölgemizin sosyo-ekonomik gelişmişlik seviyesini yükseltmek,  

•Çay sektöründe damak tadı yaratarak, üretimde kalite kaybını önlemek,  

•50 işsiz gence meslek edindirerek, çay sektörüne nitelikli eleman kazandırmak,  

•Çayda kalite standartlarını artırarak sektörün gelişimine katkı sağlamak,  

•Yerel yönetimler işçi ve işveren örgütleri, üniversiteler, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve şirketler gibi ilgili aktörlerin genç istihdamı ve girişimciliği artırmak amaçlı faaliyetlere destek vermelerine örnek olmaktır. 

Rize İlinde yaşayan en az lise mezunu 50 işsiz gence Rize Ticaret Borsası bünyesinde oluşturulan dersliklerde proje kapsamında 3 aylık teorik eğitim verilmektedir. Teorik eğitimlerin ardından kursiyerler kamu ve özel çay fabrikalarında 3 ay uygulamalı staj göreceklerdir. Eğitimlerini başarıyla tamamlayan kursiyerler alacakları sertifikalarla işgücü piyasasının taleplerine göre Rize’de faaliyet gösteren Kamu ve Özel Çay İşletmelerinde istihdam edilebilecektir. 

Eğitim Tarihleri 

14.02.2011 – 07.05.2011 Teorik Eğitimler 

09.05.2011 – 15.06.2011 Staj uygulamaları 

Bu program, Avrupa Birliği ve 

Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir 

Kaynak : www. karadenizvirahaber.com 

 

 
Toplam blog
: 449
: 609
Kayıt tarihi
: 24.06.08
 
 

Rizede yayınlanan ilk renkli gazete ViraHaberin kurucusuyum 5 sene baş yazarlığını yaptım. İLESAM..