Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Haziran '10

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

RTÜK, medyanın bekçisi oluyor!

RTÜK, medyanın bekçisi oluyor!
 

RTÜK yasası, ülkenin ve halkın menfaatleri doğrultusunda, yeniden düzenlendi. Bu hafta TBMM Anayasa Komisyonu’nda ele alınacak olan tasarı, radyo-televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerinin düzenlenmesi ve denetlenmesine ilişkin esasları belirliyor! 51 Maddelik yasayla RTÜK’ün yapısı yeniden düzenlenirken yayınlara ve yayıncı kuruluşlara da belirli sınırlamalar getiriliyor.

Buna göre, siyasi partilerin, sendikaların, vakıfların ve mahalli idarelerin ortak oldukları kurumlara yayın lisansı verilemeyecek. Yayınların Türkçe olması kararlaştırılırken, Türkçe dışındaki dil ve lehçelerde de, izin almak şartıyla yayın yapılabilecek. Yabancı sermayeye de sınırlama getiren tasarı, medya kuruluşlarındaki toplam yabancı sermaye payını, ödenmiş sermayenin yüzde 50’sini geçmeyecek şekilde kısıtlamakta ve yabancılara Türkiye’de en fazla iki medya kuruluşuna ortak olma hakkı tanımakta!

Tasarıya göre, yayınların içeriğine ve yayınlanmasına önceden müdahale edilemeyecek ve denetlenemeyecek. Devletin bütünlüğünü koruma doğrultusunda, terörün övülmesini ve teşvikini engelleyen tasarı, örgütleri güçlü gösterecek yayınları da yasaklıyor! Irk, dil, din ve cinsiyet ayırımcılığının yapılmaması koşulunu içeren tasarı, kadına yönelik şiddet ve aşağılamaları da ele alıyor. Dini tören yayınlarında, reklam ve tele-alışverişlerin gösterimini de kesinlikle yasaklıyor. Bağımlılık yapan madde kullanımını ve kumarı özendiren programların cezalandırılacağını belirten RTÜK, çocuklara yönelik müeyyideler de düşünmüş! Dizi veya başka yapımlarda çocuklara karşı istismar ve şiddetin teşvik edilmemesi hususunun yer aldığı tasarıda, yerli yapım çizgi filmler ve çocuk programları desteklenmekte! Uyarılara rağmen yayında ısrar edilmesi durumunda, yöneticilere iki yıla kadar hapis ve para cezası öngören tasarıyla RTÜK, adeta ‘medyanın bekçisi’ oluyor. Dizi yapımcılarını ve haber programcılarını zorlayacak bu düzenlemede önemli olan, amacın aşılıp baskı unsurunun yaratılmaması!

Anibal Güleroğlu

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..