Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mayıs '20

 
Kategori
İnternet
 

RTÜK İnternet Videolarına El..

RTÜK İNTERNET VİDEOLARINA DA EL ATACAK
 
Sevgili okurlar, RTÜK(Radyo ve Televizyon Üst Kurulu) bildiğiniz üzere Radyo ve Televizyonlarımızı denetleyen kurum, meclisten geçen yasa sayesinde artık aynı zamanda internet videolarımızı da denetleyebilecek. Birçoğumuzun bildiği, uydu yayını yapan, A9 isimli bir televizyon kanalı var. Bu kanal ise Adnan OKTAR isimli bir şahsa ait. Adnan OKTAR isimli şahıs aynı zamanda, Adnan Hoca olarak ta tanınıyor ve yaptığı programlarda hem İslam dini, hem de milli söylemlerin yanında bayanların ve erkeklerin olduğu karışık bir topluluk halinde program yapıyor. Ancak, program içerik ve tarzının Yüce Dinimiz İslamiyet ile bağdaşmayacak şekilde işliyor olması ve programa katılan hanımların dekolte elbiseler ile programda dans ediyor olması ülkemizin milli duruşu noktasında hem uygun görülmüyor, hem de ahlaki değerlere aykırı bulunuyor. İşte bu ve benzeri gerekçeler ile RTÜK A9 isimli kanal da belli başlı kesintiler yapmaya başladı. Fakat, bu seferde Türksat uydu üzerinden yayın yapılmadı ve internette canlı yayın yapma teknolojisi kullanılarak yayınlar yapılmaya devam etti. Böylelikle, birçok şikâyetler neticesinde alınan yayın yasağı kararı, internet üzerinde yapılan yayınlarla delinmiş oldu. İşte Türkiye Büyük Millet Meclisinden geçen yasanın, bu ve benzeri vakaların önüne geçmesi amacı ile alındığını iddia ediyor.
 
Ancak, belli bir kesim ise bunun sadece siyasi amaçlı olduğunu ve iktidar kanadının işine gelmeyen yayınları sansürlemek için kullanacağını iddia ediyor. Bu söyleme ne derece katılmak mümkün onu bilemiyorum. Çünkü, TİB yani Türkiye İletişim Başkanlığı isminde bir kurum kuruldu ve bu kurum mahkeme kararı olmadan internetteki verileri sansürleyebilecekti. Tamamını kapatmıyor, sadece belli bir oranını kapatıyor. Zaten bu tarz bir uygulama var, ancak çok ilginç kapatmalarla karşılaştığımı ifade edemem. Burada RTÜK nasıl bir müdahale de bulunacak bu çok önemli. Örneğin youtube’da bir video var ve bu video argo ya da daha açık söyleyeyim küfür etmiş. Bu tabi ki hiç birimizin kabul edebileceği bir durum değil fakat, RTÜK videoyu düzenleyemeyecek, dolayısı ile videoyu tamamen kapatması gerekecektir. Böyle milyonlarca video var internet üzerinde. Şimdi uydu kanal sayısı bellidir, yayın akışları da bellidir. Kendisi fark etmese bile vatandaş, saat söyler kanal söyler iş çözülür. Ama youtube’da milyonlarca video var, eğer bir ekip kuracaksanız bile gereksiz olur. Toptan, bütün ne kadar sosyal ağ ve video paylaşım platformu var, kapatmanız gerekir. Yasa çıktı evet ama ne kadar kullanışlı olacak, hayatımıza ne kadar etkisi olacak onu ilerleyen zamanlarda göreceğiz.
 
Birde bildiğiniz üzere, artık yeni bir dönem başladı ve gençler, orta yaşlılar dizileri artık internet üzerinden izliyorlar. Mesela Serenay Sarıkaya’nın Fİ dizisini biliyorsunuzdur. Dizi’yi o ücretli platformda izlediğiniz zaman, küfür de var, iki sevgilinin ufak yakınlaşma sahneleri de var. Şimdi bunu televizyonda izlesek, çoğu yeri kesilirdi fakat o ücretli platformda serbest izlenebiliyor. Çünkü internetten izliyoruz, televizyondan değil. Hem de internet dizilerinin yanı sıra, internet üzerinden parasını ödüyorsunuz ve sinema filmi izliyorsunuz. Bakın buraya dikkat kesilin, eskinden ülkemizde korsan cd durumu vardı, internet ile beraber korsan cd dönemi de bitmiş oldu. Bu ücretli platformlar sayesinde ise yapılan emekler parası ödenerek izlenebilir hale geldi, yani filmi yapanlar kazanıyor. Yani yani, Korsan cd basanlar, kar yapmıyor bu işten. Bu durum vatandaşta yasal platformlardan da satın almama algısı yaratabilir ki, sosyal medya bunu konuşuyordu.
 
Sevgili okurlar, yetişkin insanlar saçma veya küfürlü bir yayın karşısında durumu kale almayabilir veya kanal değiştirebilir. Ancak ergenlik çağında ki bir çocuk bunlardan etkilenebilir ve bu durum gelecek nesillere kötü yansıyabilir. Bu düzleme, mantığa katılıyorum. Fakat, nasıl ki ülkemizde şuanda ohal var, ancak hiç birimiz ohal’in varlığını ve yokluğunu hissetmiyoruz. Sadece teröristler hissediyor. İşte bu tarz yasalarda bu düzlemde olmalı. RTÜK’ün olur olmaz, video ve yayınlara söylemlerde bulunmayacağına inanıyor, umut ediyorum. Haftaya bambaşka bir konu ile görüşünceye dek, esen kalın.
 
Kaynak: https://www.metinaltincekic.com.tr/rtuk-internet-videolarina-da-el-atacak/
 
Toplam blog
: 97
: 66
Kayıt tarihi
: 21.12.17
 
 

Gazeteci, Yazılımcı, Youtuber, Blogger ve Twitch, Dlive, Podcast Yayıncısı - metinaltincekic.com...