Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ocak '11

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

RTÜK yasası, ya da hay sizin gazeteciliğinize!

RTÜK yasası, ya da hay sizin gazeteciliğinize!
 

rtük kanununda değişiklik


RTÜK Yasa Değişikliğinde İşin Doğrusu: RTÜK Kanununda yapılan değişiklikler, gazetelere şaşırtıcı biçimde “Başbakan Erdoğan’a yayın yasağı yetkisi!” manşetiyle yansıdı. Manşetlere bakılırsa AKP Hükümetinin yeni bir oldu bittisi ile karşı karşıya kalınmış ve daha önce olmayan bir hüküm getirilerek, Başbakan Erdoğan’a yayın yasağı yetkisi sağlanmış gibi bir izlenim yaratıldı.  

Radikal, Vatan, Posta gibi gazetelerde yayınlanan “Başbakan Erdoğan’a yayın yasağı yetkisi” manşeti, sosyal paylaşım ağlarında hızla dolaşıma sürüldü ve “Erdoğan’a padişahlık yetkileri” yorumlarıyla eleştiri malzemesine dönüştürüldü.  

Mevcut RTÜK kanunu açıp orada ne yazdığına bakmaya bile tenezzül etmeyen ya da üşenen ve internet üzerinden yayılan her türlü neşriyatı kes yapıştır şeklinde pompalayanlar için harika, hazır bir manşet üretilmiş oldu: “Başbakan Erdoğan’a yayın yasağı yetkisi!”  

Oysa yürürlükteki RTÜK Kanunu’nun 25. Maddesi zaten bu yetkiyi içermekteydi. RTÜK Kanununun “yürürlükteki” 25. Maddesi aynen şöyle söylüyor:  

"Yargı kararları saklı kalmak kaydıyla yayınlar önceden denetlenemez ve durdurulamaz.Ancak, milli güvenliğin açıkça gerekli kıldığı hallerde yahut kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması kuvvetle ihtimal dahilinde ise Başbakan veya görevlendireceği bakan yayını durdurabilir. Radyo ve televizyon kuruluşları, Cumhurbaşkanının veya Hükümetin;milli güven-liğin, kamu düzeninin, genel sağlığın ve genel ahlakın gerekleriyle ilgili bildirilerini yayınlamakla yükümlüdür.Yukarıdaki fıkralar uyarınca alınacak icrai, idari kararlar aleyhine açılacak iptal davaları doğrudan doğruya Danıştay'da açılır. Danıştay bu davalara öncelikle bakar ve öncelikle karara bağlar. Yürütmeyi durdurma talepleri hakkında 48 saat içerisinde karar verir.” 

Peki değişen ne? Değişen şu… Yürürlükteki maddede sadece “Başbakan veya görevlendireceği bakana” yayın durdurma yetkisi veriyorken, yeni düzenlemede bir ek fıkra konarak daha önce olmayan RTÜK’e yayın durdurma yetkisi veriliyor. Yeni düzenlemede eklenen fıkra şöyle: "Ayrıca gecikmesinde sakınca bulunan hâller ile, toplumu infiale sevk edecek yayınların yapılması durumunda, Üst Kurulca yayının geçici olarak durdurulmasına karar verilebilir" Böylece artık RTÜK de yayın durdurabilecek…  

Yani yeni düzenleme ile Başbakan'a daha önce olmayan bir yetki verilmediği gibi, aksine sadece Başbakan ve onun belirleyeceği bir bakanın kullanabildiği bir yetki RTÜK ile paylaşılmış oluyor... Yani Başbakan'ın yetkisi paylaştırılmış oluyor... 

İşin aslı budur efendim! 

Şimdi herhalde koskoca Radikal, Vatan, Posta başta olmak üzere bu başlıkla ilgili okuyuculara bir özür dilenecektir diye umuyorum…  

 
Toplam blog
: 24
: 720
Kayıt tarihi
: 19.07.06
 
 

İÜ İletişim Fakültesi'nde lisans ve yüksek lisansımı tamamladım. Milliyet Gazetesi'nde "Varoşlar", "..