Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ocak '12

 
Kategori
Dünya
 

Rubinkon’u geçmek

Rubinkon’u geçmek
 

http://www.alemim.de/forum/dunya-kulturu-ve-tarihi/33480-nil-kralicesi-kleopatra-cleopatra.html


Milliyet internette okuduğum bir haber dikkatimi çekti. “Frankfurter Allgemeine Zeitung” adlı gazetelerde yer alan haberlere göre Alman Cumhurbaşkanı Wullf’un  gazeteci tehdit ettiği öne sürülmüş.

Dünyanın en gelişmiş ülkesinde, en büyük ekonomisine sahip ülkesinde, asgari geçim düzeyinin bizim en büyük kesim insanımızın gelir seviyesinin çok üzerinde olan ülkesinde

kendi çıkarı için koskoca Alman Cumhurbaşkanı gazeteci tehdit etmiş.

Hemde “Rubinkonu geçmiş oluruz” diyerek.

Bu söz normal bir tehdit değildir.

“Rubinkonu geçmek”  Batı dillerinde dönüşü olmayan bir yola girmek anlamına geliyor. Bu deyimin kökeni, General Jül Sezar’ın kendisine diktatörlük yolunu açan iç savaşı başlatırken M.Ö. 49 yılında aştığı nehrin ismine dayanıyor. Sezar, İtalya’nın kuzeyindeki Rubikon Nehri’ni geçerken “Zarlar atıldı” demiş ve Roma’ya yürüyüp kenti ele geçirmişti.

Yani roma yerle bir edilmişti.

Yani diktatörlük yolunu açan iç savaş bu sözle başlamıştı. Yani çıkarılan bir iç savaşla diktatörlük makamı kazanılmıştı.

Eşinin arkadaşı üzerinden eşine kredi alan Koskoca Almanya Cumhurbaşkanı bu haberi yayınlamayı düşünen gazeteciyi her hangi bir sözle değil, General Jül Sezar’ın dönüşü olmayan söz anlamına gelen bir sözle tehdit etmiş.

İnanılır gibi değil benim açımdan. Açıkçası insanlığın geldiği bugün ki durumdan endişeliyim.

Çünkü bir ideal olarak seçtiğimiz Avrupa’nın en büyüğünde bu olay yaşanıyorsa bizim başımıza neler gelir siz tahmin edin.

Gemileri yakmak suretiyle bu gibi insanlarla savaşmak akıl karı mıdır acaba?

Çıkarı uğruna “iç savaş gibi” akıl almaz bir cinayetler manzumesini, acıyı ve perişanlığı aklına getiren insanlarla kim engel olacak?

Hangi düzen bunları dizinleyecek.

Açıkçası ümitsizim.

Çünkü  insan olarak ne kadar ilerlediğimizi değil ne kadar gerilediğimizi gösteriyor bu olay.

Görevi örtüleri kaldırmak, gerçekleri halka göstermek olan gerçek gazeteciler böyle yöneticilerin olduğu bir dünyada kamusal görevlerini yerine getirebilirler mi?

Hiç zannetmiyorum.

Sevgi ve saygılarımla…

 
Toplam blog
: 449
: 609
Kayıt tarihi
: 24.06.08
 
 

Rizede yayınlanan ilk renkli gazete ViraHaberin kurucusuyum 5 sene baş yazarlığını yaptım. İLESAM..