Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Nisan '17

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Ruh halini düzelten 6 besin

Ruh halini düzelten 6 besin
 

Mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin hormonu, iştah metabolizmasından ruh halinin değişimine kadar vücudu etkiler. Serotonin eksikliğinde öfke kontrolsüzlüğü, uyku hali, baş ağrısı, yeme bozukluğu, iştah bozukluğu ve depresif ruh hali gibi sorunlar görülebilir. Yapılan son araştırmalar sonucunda obezite, anoreksiya ve bulumia nevroza gibi yeme bozukluklarının altında da serotonin eksikliğinin olabileceği düşünülmektedir.

Bazı besin maddeleri mutluluk ile ilişkisi olduğu bilinen serotonin, dopamin ve endorfin hormonlarını uyarır.Tüketilen besinlere dikkat etmek, D vitaminini yeterli düzeyde alabilmek, stresten uzak durmak ve düzenli egzersiz yapmak serotonin hormonunun artmasında etkilidir. Özellikle demir, magnezyum, çinko, potasyum, triptofan, B vitaminleri ve omega-3 yağ asidinin vücuttaki serotonin artışından önemli etkileri vardır.

Muz

Özellikle potasyum ve magnezyumdan zengin olan muz, meyveler arasından mutluluk hormonunu en çok salgılatan meyvedir. Muz, mutluluk hissinin artmasında etkili olan endorfin hormonundan zengindir.

İncir

İncir, içerdiği triptofan aminoasidi sayesinde dopamin ve endorfin yapımına katkı sağlayarak mutluluk hissinin artmasında etkilidir.

Probiyotik besinler

Yapılan çalışmalarda sağlıklı bir sindirim sistemi ile ruh hali ve mutluluk durumunun ilişkili olduğu bulunmuştur. Bu nedenle bağırsak sağlığını olumlu yönde etkileyen ve sindirim sistemi üzerinde etkili olan yoğurt, peynir ve kefir beslenme programında yer almalıdır.

Bezelye

Folik asit ve B6 vitamininden zengin olan bezelye, serotonin hormonun artmasına yardımcı olur. Kuşkonmaz, brokoli ve ıspanak da folik asitten zengin olan diğer besinlerdir.

Somon

Omega-3’den ve B12 vitamininden zengin olan somon balığı depresyonun önlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda Omega-3, beyindeki serotonin hormonunun artmasında da etkilidir. 

Ceviz

Omega-3 ve triptofan kaynağı olan ceviz serotonin hormonunun artmasından etkilidir. Aynı zamanda ceviz depresyonun önlenmesi ve beyin fonksiyonlarının gelişimi için de önemlidir. Günde tüketilen 2-4 adet ceviz stresin azalmasına yardımcı olabilir.

Dyt. Cansu Temel

Sağlıklı beslenme ve diyet konusunda bize soru sorabilirsiniz: dytcansutemel@hotmail.com

Websitem: www.diyetisyencansutemel.com

Instagram 

Facebook

 
 
Toplam blog
: 10
: 138
Kayıt tarihi
: 31.03.17
 
 

Haliç Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunu olan Diyetisyen Cansu Temel bu alanda yüks..