Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Kasım '07

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Ruhsal Temizlik-Yaşamı özetleme

Ruhsal Temizlik-Yaşamı özetleme
 

Carlos Castaneda, Los Angeles'teki California Üniversitesi'nde insanbilim dalında doktora öğrencisiyken Meksika'nın Sonora bölgesindeki Kızılderililer tarafından kullanılan birtakım tıbbi bitkilere ilişkin bilgi topladığı sırada yaşlı Yaqui Kızılderilisi don Juan'la tanıştı.Don Juan'ın kılavuzluğunda bir "bilgi adamı" olmasının son derece ilginç olan öyküsünü 12 kitap haline getiren Castaneda, bu kitaplarda, kendisine öğretilen pek çok farklı tekniğe de yer vermiştir.Castaneda'ya göre enerji beden sürekli, her çeşit duygu yoluyla harekete geçip enerji bedenimizden dışarı yayılan örümcek ağımsı iplikçikler yaratır. Bu yüzden, her türlü etkileşim veya duygudan kaynaklanan her durum, farkedilmeden enerji bedene nüfuz eder. Toltec kökenli bu çalışmalarda, uygulayıcılar enerji bedenlerine başkalarının bıraktığı enerji bağlarını dışarı atmak ve dışarıya bırakarak enerji kaybettikleri bağları yeniden ele geçirebilmek özetleme denilen uygulamayı yapmaktadırlar. Farkındalığın artırılması ve geliştirilmesi için gerekli olan alanı açmak amacıyla yaşamı özetlemek en önemli uygulamalardan biridir.

Özetleme teknikleri incelendiğinde , bunun anıların hatırlanması ile ilgili yada ruh çözümlemesine benzer bir çalışma olduğu yanılgısına düşülebilir. Oysa bir Toltec uygulaması olan özetleme, bildiğimiz anlamda sıradan belleğe veya bilinçaltına yönelik bir uygulama değil, tamamiyle enerji beden üzerinde yapılan, kaybolan enerjiyi geri toplamak amacıyla yapılan bir çalışmadır.


Özetleme iki ana bölümden oluşur.Bunlardan birincisi bir özetleme listesi hazırlamak, ikincisi bu listede yer alan öğeleri teker teker tüm ayrıntılarıyla hatırlamaya-duyumsal ve duygusal olarak yeniden yaşaktır.

Özetlemede anahtar unsur, nefes almaktır. Nefes alıp verme yoluyla kişi anılarının içinde giderek daha derinliklere ulaşabilir. Kuramsal olarak uygulayıcılar yaşamlarında deneyimlemiş olduklar her duyguyu anımsamak zorundadırlar ve bu süreç aldıkları ilk nefesle başlar.

Yaşamın tüm öğelerini ve ilişkide bulunulan insanları kapsayan bu listeyi hazırlamak başlı başına ciddi bir uygulamadır.Genellikle liste hazırlamak alelacele bitirilmesi gereken bir çalışma gibi görülür oysa belki bir kaç ayı bulabilecek listeyi hazırlamak, özetleme çalışmasına başlamaktır ve bu aşamada kişiler üzerinde gerekli açılımları yapmaya başlar.Bu nedenle yaşamın tüm ayrıntılarından oluşan liste hazırlanırken uygulayıcıların özenli davranmaları, acele etmemeleri ve özetleme çalışmasına bu uygulama ile adım atmaya başladıklarını unutmamaları gerekir.

Liste Nasıl Hazırlanır?

Liste yapılırken yıllar itibarıyla bölümlere ayrılabilir ya da meslekler açısından bölümlendirilebilir. Bu biçimde düzenle ama sırayla yapılan listede, en son insan en başa alınır, anne baba ile bitirilir. Ve sonra onlara ilişkin her şey anımsanır.

Yaşamınızı dönemsel olarak belli bölümlere ayırın.

Yaşadığınız şehirler, yaptığınız işler, okuduğunuz okullar, ilgilendiğiniz diğer konular, yakın ve uzak aile çevresi, arkadaşlarınız, sizi etkileyen kişisel olaylar gibi ana başlıklar altında bu konularla ilgili tanıdığınız tüm kişileri en yeniden en eskiye doğru listelemeye başlayın.Listenin en sonuna anne ve babanızı yerleştirin.

Yukarıda değindiğim gibi, liste hazırlamayı aceleye getirmeyin çünkü bu listenin hazırlanması da başlıbaşına özetlemeye adım atmaktır ve farkındalığın geliştirilmesi için gerekli olan önemli adımlardan biridir.En yeniden en eskiye doğru çalışılıyor olması, anımsamanın kolaylaştırılması içindir.Sizin üzerinizde hiçbir etkisinin olmadığını düşündüğünüz belki bir iki kez görüştüğünüz kişilerin bile enerji bedeninizde bırakmış olabileceği ya da sizin ona bağlamış olabileceğiniz, size enerji kaybettiren bağlantıları olabilir.Bu nedenle bu kişileri de, aklınıza geliyorlarsa mümkün olduğunca listeye dahil etmek gerekir.
Listedeki Kişi ve Olayları Özetleme Tekniği

Özetlemedeki ana unsur nefes alma tekniğidir.Listedeki kişilerin özetlenmesi/anımsanması sırasında nefesin iki farklı etkisi vardır.Birinci teknikte alınıp verilen nefesle başkalarının bize bağladığı ve bize enerji kaybettiren enerji bağlarından kurtulmak, ikinci teknikte ise bizim başkalarına bağladığımız ve yine bize enerji kaybettiren bağlardan kurtulmak ve dağılan enerjimizi geri çekmek.Her iki çalışma ayrı ayrı yapılabilirse de daha pratik olan, hem bağlardan kurtulma hem de dağıttığımız enerjiyi geri çekebileceğimiz tekniği aynı anda uygulayabiliriz.

Nefes Tekniği

Çene sağ omuzun üzerinde başlarlar ve baş yüz seksen derecelik bir kavis yapacak biçimde sola çevrilirken yavaşça nefes alınır. Nefes alma, sol omuza varıldığında sona erer. Soluk alma sona erdiğinde, bakışları karşıya dönük olarak nefes verilir. Tekrar yavaşça nefes alarak, baş sağ omuzdan sol omuza doğru çevrilir.Nefes alırken enerjinin yeniden kazanılır, nefes verirken bize bağlanmış olan enerji kaybettirici bağlardan kurtulunur. Soluk yavaş ve dikkatli bir şekilde alınmalıdır, bu yapılırken baş sağdan sola doğru belli belirsiz fark edilecek şekilde ağır ağır çevrilmeli ve sonra aynı yöntemle soluk verilmelidir.Soluk alıp vermelerin doğal olması gerekir. Çok süratli yapıldığında insan yorucu soluklar adı verilen bir duruma girer ve kaslarını gevşetmek için sonradan daha yavaş soluklar almak zorunda kalabilir.

Carlos Castanede kendisine öğretilen bu çalışmayı genellikle küçük bir mağara gibi dar ve üstü kapalı alanlarda çalıştığını anlatır.Bunun nedeni dar ve kapalı alanda enerji bedenini baskılamak ve bedenin anımsamasını kolaylaştırmaktır.Günümüz uygulayıcıları bu çalışmayı, özel olarak hazırladıkları sandık benzeri özetleme kutularında ya da içinde oturabilecekleri büyüklükteki bir dolap bölümünde çalışmaktadırlar.

Listedeki Olayları Anımsayarak Özetleme Yapmak
Özetleme yapacağınız bölüme girin.Listenizdeki en yakın tarihli olan olay veya kişiyi ele alın.Nefesle birlikte, onunla ilgili olan tüm olayları ayrıntılı olarak hatırlamaya çalışın.Hatırlamak anıların geri getirilmesi değil, bunların hatırlanması sırasındaki duyguların, duyumların hatırlanmasıdır.Mesela listedeki kişiyle bir odadaki görüşmenizi hatırlıyorsanız, o odanın içindeymiş gibi tüm duyumları canlandırın.Odayı tüm ayrıntılarıyla hatırlamaya çalışın.Kendi duyumlarınızı hatılamaya çalışın.Asla acele etmeyin ve hiçbir ayrıntıyı kaçırmayın.Bu arada, nefes alırken enerjinizi geri çektiğinizi ve nefes verirken de size bağlanan ve sizden beslenen yabancı enerjileri kendinizden uzaklaştırdığınızı hissedin.

Özetleme yapmak çok uzun süren hatta Castaneda'ya gore tüm yaşam boyunca sürebilecek bir çalışmadır.Ancak bizden beslenen, başka insanların bize bağladığı enerji bağlarından kurtulmak ve bizim etrafa dağıttığımız enerjileri geri alabilmek açısından çok önemli bir uygulamadır.Bu nedenle bunu kendimizi geliştirme çalışmalarının bir parçası olarak görmek ve uygun olduğumuz zamanlarda bu çalışmayı devam ettirmek önem taşır.Özetleme listesi yapmaya başladığınız andan itibaren, eğer gerçekten gereken özeni göstererek yapıyorsanız, farkındalığınızdaki gelişimi görebilirsiniz.Uygulamayı sürdürdükçe yaşam boyu ayrıntılarla dolup taşmanın ve ilişkide bulunduğumuz tüm insanlarla ve olaylarla ilgili duyumları biriktirmenin, enerji bedeninde oluşturduğu kayıpları geri alabilmenin en etkin yollarından biri olduğunu farkedebilirsiniz.

Burcu Barış Künar-Kasım 2007 Burç Dergisinde yayınlanmıstır.

 
Toplam blog
: 191
: 1283
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

Başlangıçta sadece su ve onun üzerinde salınıp duran sis mevcuttu.  Baba Apsu ortaya çıktı ve tat..