Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Kasım '15

 
Kategori
Yoga / Meditasyon
 

ruhumuzun evi

ruhumuzun evi
 

Kimi zaman hayatın içinde kendimizi çok zorlarız... Fiziksel ya da duygusal açıdan... İster fiziksel isterse duygusal olsun, bu zorlamalar bedenimizde ya da ruhumuzda izler bırakır. Ve bu izleri silmek için çalışmak, çok çalışmak gerekir. Fiziksel ve duygusal rahatsızlıkların üstesinden gelmek, tazelenmek ve yenilenmek için...  
 
O gün özel derse giderken aklımda yine bol akışlı bir yoga dersi vardı. Bazen evdeki hesap çarşıya uymaz ya!... Yine öyle oldu. Dersin başında en son dersimizden bu yana öğrencinin nasıl olduğunu sorduğumda, öğrencinin bacağının arkasında tam kalçanın altında bir ağrı hissettiğini öğrendim. Bir önceki yoga dersimizden sonra mı olduğunu sorduğumda, öğrenci bu ağrının dans dersi sonrasında oluştuğunu söyledi. Ağrının tam noktasını gösterdi ve nasıl bir ağrı olduğunu tarif etti. Dans sırasında bacak arkasındaki "hamstring" kaslarını zedelemiş gibi gözüküyordu. Belki biraz da kalçayı dışa çeviren kaslar ve bacağın yanında dize kadar uzanan "iliotibial bant" zedelenmiş olabilirdi. Tabii ki bu rahatsızlık dans ederek oluşmamıştı. Tek sorun, danstan sonra bedeni esnetmemekti. Dans, "yang" (eril, hızlı, güneş, aktif) olduğu için bedendeki kasları ve bağları çalıştırmış, zorlamış ve kısaltmıştı. Bu nedenle de dans ettikten sonra bedeni esneterek kasları ve bağları tekrar uzatmak gerekirdi. Eğer kasları ve bağları dans sonrasında uzatmazsak, özellikle "hamstring" ve kalça kaslarında gerginlik ve ağrı hissedebilirdik. Ve ders planını değiştirmiş ve bacakları ve kalçaları esnetmeye yönelik bir yoga dersi yapmaya karar vermiştim.  
 
Başlangıç meditasyonundan sonra dört ayak üzerine gelip sağ bacağı geriye doğru açtık. Ama bu defa ters kol-ters bacak denge çalışması yerine ayak parmak uçlarını yere yerleştirip "gastroknemius ve soleus" (baldır) kaslarını esnetmek için nefes verirken topuğu biraz daha yere yaklaştırmaya çalıştık. On nefes kadar bekledikten sonra sol bacağın baldır kaslarını esnettik. Tekrar sağ bacağa dönüp sağ bacağın baldır kaslarını biraz daha esnettikten sonra ayak tabanını yere yerleştirip sağ kolu yerden kaldırdık. Sağ kolu sağ kulağın yanından öne doğru uzatırken bedenin sağ tarafını esnettik. Sonra dizlerin üzerinde yükselip kolları yukarı doğru uzattık ve nefes verirken sağ kolu sağ bacağın üzerine doğru uzatıp bedenin sol tarafını uzattık. Aynı seriyi sol tarafta tekrarladıktan sonra sağ ve sol tarafta "parighasana" (kapı duruşu) ile bacakların içindeki kasları ve kasık kaslarını iyice rahatlattık.  
 
Bir "vinyasa" (akış) sonrası "tadasana"ya (dağ duruşu) geçtik. "Surya namaskara" (güneşe selam) serileri ile bedeni ısıtmaya başladık. Bedeni ısıttıktan sonra "uttanasana" (ayakta öne eğilme), "padangusthasana" (ayak baş parmağını tuttuğumuz ayakta öne eğilme) ve "pada hastasana" (elleri ayakların altına yerleştirdiğimiz ayakta öne eğilme) ile hamstring kaslarını esnettik. Bacak içini, kasıkları ve baldırları esnetmek için "ashwa sanchalanasana" (yüksek hamle duruşu) kullandık. "Ashwa sanchalanasana"da elleri öndeki ayağın iki yanına yerleştirip nefes verirken topuğu biraz daha yere yaklaştırmaya çalıştık. Yine "ashwa sanchalanasana"da nefes verirken dizi büküp nefes alırken dizi düzelttik. Sonra nefes alırken öndeki bacağı düzelttik nefes verirken öndeki bacağı büktük. Beş nefes sonra öndeki bacağı düzeltip nefes verirken öndeki bacağa doğru eğildik. Aynı seriyi diğer bacakta da yaptıktan sonra "adho mukha svanasana"da (aşağı bakan köpek) iki ayak topuğunu da yerden kaldırıp nefes verirken bir dizi büküp diğer ayak tabanını yere yaklaştırdık. Her nefes verişte ayak değiştirdik. On tekrardan sonra iki ayak tabanını da yere yaklaştırırken ön bacak kaslarını geriye doğru ittirip bacak arkasındaki hamstring kaslarını biraz daha gerdik ve esnettik. Yere geçmeden kalçaları dışa çeviren kasları da "ardha baddha padmottanasana" (yarım lotusta ayakta öne eğilme) ile esnettik.  
 
Bir "vinyasa" sonrası "eka pada raja kapotasana" (güvercin duruşu) ile hem yere oturmuş hem de kalçaları dışa çeviren kasları esnetmeye devam etmiştik. Önce kolları öne doğru uzatıp elleri kafes şeklinde tutup kollardan ileri doğru esnerken arkadaki düz olan bacağın ayak parmaklarında geriye doğru esnemeyi hissetmeye çalıştık. On nefes sonra güvercin duruşu için büktüğümüz bacağın kalçasını geriye doğru ittirmiş ve kalçanın başka bir bölgesinde germe hissetmiştik. Daha sonra eğer sağ bacak bükülüyse önce sağ tarafa doğru (yani bacağın üzerine doğru) yürümüş ve kalçayı biraz daha yoğun hissetmiştik. On nefes sonra da bükülü bacağın tam tersi tarafına doğru yürüyüp germeyi kalçanın biraz daha ortasında hissetmiştik. Açıları değiştirdikçe esnettiğimiz kaslar da değişmişti. Kalçanın farklı bölgelerindeki kasları ve bağ dokularını rahatlatmıştık.  
 
Yerde bacakların arkasındaki hamstring kaslarını esnetmek için "half frog" (yarım kurbağa) ve "paschimottanasana" (yerde öne eğilme) duruşlarını kullanmıştık. Bacak içini ve kasıkları ise "upavistha konasana" (oturarak açı duruşu) ile rahatlatmıştık.  
 
Dersin sonuna yaklaşmıştık. Sırt üstü yatıp sağ ayak tabanını yere basıp sol bacğı 90 derece yukarı kaldırmıştık. Burada bacak önündeki ve arkasındaki kasları esnetmek için "plantar fleksiyon" ve "dorsofleksiyon" (ayak parmak uçlarını yukarı doğru balerin gibi çevirmek ve ayak parmak uçlarını kendine doğru çekmek) yapmıştık. Sağ bacağı erkeklerin bacak bacak üstüne attığı gibi atıp sağ kalçayı yana doğru biraz daha esnettikten sonra, bacakları kadınların üstüste attığı gibi atıp dizleri sola doğru düşürmüştük. "Twisted roots" (dönmüş kökler) burgusu ile hem omurgayı rahatlatmış hem de bacakların yanındaki "iliotibial bantı" da esnetmiştik. Aynı seriyi sol tarafta da tekrarladıktan sonra dizleri göğüs kafesine çekip sarılmış (apanasana) ve omurgayı rahatlatmıştık. Sırada "savasana" (derin gevşeme ve dinlenme pozisyonu) vardı. 
 
Dersin sonunda bedenimizin "ruhumuzun evi" olduğunu bir kere daha hatırlamıştık. Bedeni zorladığımızda beden de tepki vererek gerginleşip katılaşıyordu. Bu gerginliği geçirmek için çok çalışmak, tazelenmek ve yenilenmek gerekiyordu. "Ruhumuzun evi"ni esnetmek, tazelemek ve yenilemek... Her zaman hızlı ve aktif olmak değil, kimi zaman da sakin, dingin, esnek ve huzurlu olmak...  
 
 
 
Toplam blog
: 201
: 432
Kayıt tarihi
: 08.05.13
 
 

Uluslararası Yoga Alliance onaylı hatha, vinyasa, yin ve prenatal yoga eğitmeni... Hayata bambaşk..