Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ağustos '12

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Rus kadınlarında neden selülit yok?

Rus kadınlarında neden selülit yok?
 

Selülitsiz rus kadın askerler


Belki yaz sezonu geçti konu güncel değil ama olsun bir dahaki sene var. Hayat devam ediyor özellikle Ege Akdeniz sahilleri hala daha cıvıl cıvıl kadınların en büyük sorunlarında biri olan selülitte bir blog yazısının konusu olabilir her halükarda. Basından öğrendiğimiz (görerek) kadarı ile Ünlülerimizden; başta Gülben Ergen, Hülya Avşar, Deniz Seki olmak üzere Beren Saat, Tanyeli, Hadise'nin de bu sorundan müzdarip olduğunu biliyoruz.

Özellikle denize girmek için mayo ve bikini giymek selülitli kadınlar için kabus olmakta, onları çileden çıkarmakta, bu sorun kadınlar için sağlık ve estetik açıdan kaygı oluşturmaktadır. Dünyada yılda kozmetik sektöründe 50 milyar dolar paranın dolaştığı gerçeği ile kadınların bu tür  sorunları tüm kozmetik firmalarının iştahını kabartmaktadır ayrıca.

Peki Nedir Selülit? Tıbbi adı ile “hidrolipodistrofi”, halk arasında bilinen adı ile “selülit”; bir dolaşım sistemi bozukluğunun cilde, dolayısı ile de dış görünüşe yansımasıdır. Selülit çevresel veya kalıtsal şartlara bağlı olarak ortaya çıkabilen bir durumdur.

Selülit oluşumu ile deri altında biriken yağ adacıkları bir araya gelir ve birbirlerine bağlanırlar. Normal şartlarda vücuttaki yağ dokuları rejim ve benzeri faaliyetler ile vücuttan atılır. Ancak selülitli bölgelerde ortaya çıkan yağ adacıkları ödeme bağlı oluştuklarından ve dolaşım bozukluğu ile çevrelendiklerinden rejime dirençlidirler ve bir defa ortaya çıktıktan sonra müdahale olmaksızın ortadan kalkmaları neredeyse imkânsızdır. Burada vücut ödem tarafından engellendiği için lokal yani deri üzerinden ödemli bölgeye müdahale şarttır.

Selülit nasıl oluşur? Selülit oluşumu dolaşım bozukluğu ile başlar. Bunun sonucu damar duvarlarından sızan serum, doku aralıklarında toplanarak doku ödemini oluşturur. Ödem bir taraftan kan ile yağ hücreleri arasındaki iletişimin aksamasına ve yağ hücrelerinin metabolizmasının bozulmasına yol açarken, diğer taraftan bağ dokusunun yapısının bozularak, sertleşmesine yol açar. Bunun sonucu elastikiyetini kaybetmiş fibröz bantlarla çevrili, aşırı büyümüş yağ dokusu hücrelerinden meydana gelmiş nodüller oluşur. Bu nodüller deri yüzeyinde portakal kabuğu görüntüsünün oluşmasına neden olur. Daha ileri aşamada sürecin devam etmesi ile birlikte nodüller birbirine yapışarak daha büyük nodülleri oluşturur ve cildin kapitone bir görünüm almasına sebep olur. Bu aşamada nodüllerin sinirler üzerine baskı yapması sonucu ağrıda oluşabilir.

Selülit nelerden oluşur? 1- Dayanıklı hale gelmiş bölmeli bir konjonktif doku, 2- Su ve tuz molekülleri, 3- Konjonktif doku içine hapsolmuş yağ hücreleri birikintileri. Bu bölgesel yağ birikimi, cildin hareketliliğinin azalması ve kalınlığının artmasıyla kendini gösterir. Elle dokunulduğunda cilt pütürlü ve sertleşmiş bir his verir.

Selülit oluşumunun sebepleri nelerdir? Kadın cildinin doğal yapısı: On kadından dokuzunda bu problem vardır.

Hormonal nedenler:kadınlarda yumurtalıklardan salgılanan ve dokularda su tutma özelliğiyle selülit oluşumuna zemin hazırlayan folikülin (FSH) hormonunun aşırı artışı.

Genetik:Anne selülitli ise çocuğunda da selülit görülebilir.  

Dolaşım bozukluğu (damar yetmezliği): Selülit ve damar yetmezliği birbirine paralel gider. Damar yollarında oluşan selülit damarları sarar, sıkar ve kan dolaşımını daha da zorlaştırır. Bunun sonucu varisler oluşur. Bu da, selülit, varis, daha ileri derecede damar yetmezliği olarak gittikçe ciddi boyutlara varır. Kabızlık, hipotiroid, doğum kontrol hapı kullanımı, karaciğerin kötü fonksiyonu, hızlı ve stresli yaşamın yarattığı gerginlik, kaygı ve güvensizlik gibi ruhsal etkenler... Korse, dar elbiseler, kalp yetersizliklerine bağlı dolaşım yetersizlikleri.

Çoğunlukla ergenlik, gebelik, menapoz gibi kilo alıp verme ve hormonal değişikliklerin yaşandığı dönemler yatkınlığı arttırır. Ağır, aşırı kalorili besinlerle düzensiz ve yanlış beslenme. Vücutta toksik etkiler oluşturan alkol, çay, kahve ve tütünün aşırı miktarda tüketimi. Hareketsiz bir yaşam.

Selülit hangi bölgelerde görülür? Uyluğun üst kısmı, dizin ve bileğin iç kısımları, kaba et ve baldırların arkası ve üst bacaklarda...

Selülitten nasıl korunulur? Düşük kalorili besinlerle beslenerek ve aşırı kilo almayarak. Aşırı kilo selülite çok daha uygun zemin hazırlar. Spor yapılarak, örneğin; jogging, bisiklet, yüzme, jimnastik... Ayrıca vitamin ve mineral alın. A ve E vitaminleri deriyi düzgünleştirir, magnezyum metabolizmayı harekete geçirir, fosfor ve silisyum dokuları kuvvetlendirir. Vücudun fazla suyunu atması için beyaz ve kırmızı turp, maydanoz, kereviz, çilek ve pilav yiyin.

Selülit rejimle geçer mi? Hayır, selülit tüm zayıflama rejimlerine karşı dirençlidir. Özel bir tedavi gerektirir, kendi kendine geçmez.

Zayıf kadınlarda selülit olurmu? Evet, selülit zayıf hatta sıska kadınlarda bile görülebilir.

Selülit nasıl tedavi edilir? Selülite tedavisinde bilinen en etkili yöntem medikal cihazlardır. Medikal cihaz yöntemi sorunlu kadın için uygun olmaması halinde mezoterapi, mezoterapi ile kombine pasif jimnastik ve lenf drenej, selülit bakımları ve masaj uygulanabilir. Bu selülit tedavisi yöntemlerinin tümü birbiri ile kombine edilerek kullanılabilir. Papaya, Soya, bitkisel kafein, biber gibi doğal özlerin oluşturduğu lipoliz kremlerinin yağlı bölgeler üzerinde kullanıldığında, incelme ve sıkılaşma sağlamaya yardımcı olduğu iddia ediliyor.   

Televizyon ya da photoshop hilesi kullanılarak pürüzsüz vücutlarıyla görmeye alışılan bazı ünlülerin yanında sıradan ünsüz kadınlarında ortak sorunu olan ‘seluliti’ önlemek için zayıf olmanın, spor yapmanın ve kendine çok iyi bakmanın bile bazen yeterli olmadığı biliniyor.  

Peki yazının başlığına dönersek eğer; Rus kadınlarında neden selülit yok? Bu başlık tarafımdan biraz da yazının rağbet görmesi, okunması için konulmuştu. Eğer biraz dikkatli okuduysanız, sorunun cevabı yazının içeriğinde var zaten.

Sağlıklı bir yaşam dilerim.

Nizamettin BİBER

Uzman İnşaat Mühendisi 

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..