Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Aralık '14

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Rus Rublesi mi veda dublesi mi ?

Rus Rublesi mi veda dublesi mi ?
 

Ruble sallanıyor...


''Na pasaşok', Rusça'dan Türkçe'ye 'son kadeh' olarak da çevrilebilir ancak, sanırım 'yolluk' dersek daha hoş olur.

Bir süredir Rus Rublesi tepetaklak, dipsiz kuyulara yuvarlanıyor. Dibe nerede vuracağını, düşüşün nerede duracağını bilen yok, sallayan ise çok.

Konu aslında belli. Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa 'çakma' Birliği'nin Devletleri, Rusya'nın üzerine oynuyorlar.

Gürcistan, Ukrayna, Beyaz Rusya falan derken şimdi aparkatlarla, direkt Rusya'ya dalıyorlar.

Kullandıkları argüman da herkesin malumu, Rusya'nın en büyük gelir kaynağı petrolün piyasa fiyatını düşürerek, ülke ekonomisinin nefesini kesmek.

Amerika'nın özelikle de Ukrayna'daki oyunlarına Ruslar cüretkar yanıtlar verince, siyasi kaosu mutlaka ekonomik ambargo ile desteklemek de, uluslararası manipülatörler için neredeyse bir şart olmuştu.

Bu yüzden de; sadece çeyrek yüzyıldır bir parçası olmalarına karşın, sanki asırlardır kapitalist dünyanın bir üyesiymişcesine tüketim bağımlısı davranışlar gösteren Rus halkının, petrole bağlı halüsinatif zengin yaşam tarzlarını bitirmek için Amerika, dört bir koldan düğmeye basıverdi.

Araplar da, 'sezon sonu satışlar' tadında dünyaya petrol pompalamaya başlayınca, fiyatlar da haliyle her gün Ruslar için bir önceki günü aratmaya başlıyordu.

Son olarak da Amerika, Küba ile aralarında yarım asırdır süren petrol ambargosunu kaldırmaktan bile söz etmeye başladı. Zaten Amerikalı işadamları, burunlarının dibindeki Küba'nın; Çin, Hindistan, Kanada gibi ülkelerle petrol arama anlaşmaları yapması nedeniyle oluşan kayıplarından bahsederlerken, Rusya belki de Küba'nın bu ''yarım YÜZYILLIK YALNIZLIK'' durumunu ortadan kaldıracak bir 'bahane'nin en önemli aktörü bile olabilecek.

turkrus.com sitesi, bugün okurlarıyla bir haber paylaştı;

Rusya 'da son iki günde yüzde 20 değer kaybederek büyük darbe yiyen ruble, gün sonuna doğru Merkez Bankası'nın açıkladığı sürpriz paketle şimdilik nefes aldı. 

Merkez Bankası çok zor duruma düşen bankacılık sektörünü rahatlatmak için muhasebe standartlarında esneklik sağlayan, bankaların varlıklarını kurun patladığı 4. çeyrek değil, 3. çeyreği esas alarak hesaplamalarına izin veren kararı açıklayınca piyasalara olumlu etkisi hemen yansıdı.

Ayrıca Finans Bakanlığı da 2015'te bankalara daha fazla para pompalama sözü vererek "mavi boncuk" dağıttı...

İşte bu 'varlıkları gerçek olmayan değerler ile fiyatlandırma' durumu, bana 'nedense' yolluk dublesini anımsattı.

Hani zaten kafalar üç bin beşyüz, gidiş de gidiş değil ama hala illa ki de bir 'son duble' içilecek ısrarı.

Söz konusu 'Altın vuruş' benim, ''Ruslar ne yapar ne eder bu sıkıntılı durumdan kurtulurlar...'' şeklindeki umudumu bile sarstı. Ulusal paran çok kısa sürede durdurulamaz bir kayıp yaşarken, sen hala elindeki varlıkları kriz öncesi fiyatlarla değerlendirebilecekmişsin, Merkez Bankası da böylece zordaki bankalara bir kıyak yapacakmışmış.

Çirkin kadın yok az vodka var'ın finans dilinde karşılığı bu şekilde olsa gerek. Ya da adam gelmiş yetmişlerine, cüzdanında da eşinin yirmili yaşlarındaki fotoğrafı, kendisini yakından tanımayanlara gösterip hava atmaya çalışıyor...

Beybaba, teyzemin o yirmili yaşlarındaki fotoğrafına bakıp bakıp sen belki rüyalar alemine dalıyorsun ama kendileri maalesef o eski halinde değiller. Attığın palavlara ancak kendin, eh bir kaç da aklı kıt inanır ama, işte hepi topu o kadar.

Keşke atmasaydın o son kadehi, biz sana daha çok saygı duyardık çünkü sen, bu ucuz palavraların figüranı olamayacak kadar büyük bir adamsın.

Geçer bu kötü günler de geçer yalnız, sadece eğilip bükülme n'olur...


Bu gece son gecemiz acı günler yakında
Bir ömür böyle geçti olamadık farkında

At kadehi elinden bin parçaya bölünsün
Dökülsün meyler yere hâtıralar gömülsün

Dolu dolu içerdik kadehlerde aşkı biz
Güneş bize doğardı ne mutluyduk ikimiz

At kadehi elinden bin parçaya bölünsün
Dökülsün meyler yere hâtıralar gömülsün

 

 

http://www.kaantika.com/?pnum=34&pt=Rus+Rublesi+mi%2C+Yolluk+Dublesi+mi%3F

 

 
Toplam blog
: 344
: 1122
Kayıt tarihi
: 22.07.09
 
 

Okur yazarım. Okur yazarlıktan kastım, okuduklarımı yazmamdır ki, bu yazılarımı genellikle 'kitap..