Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ağustos '07

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
Okunma Sayısı
6992
 

Ruşeymli ekmek

Ruşeymli ekmek
 

Son yıllarda ülkemizde çeşit çeşit ekmekler satılmaya başladı. İstanbul Halk Ekmek
eskiden fakirin, garibanın, önünde kuyruklar oluşturduğu kulübeleri ile dikkat çekerdi, şimdilerde ise temizliği, kalitesi ve çeşitleriyle bizi şaşırtıyor.

İşte, alın size ruşeymli ekmek...O da ne ola ki?:))) dediğinizi duyar gibiyim.
Ruşeymli ekmek, buğday ruşeyminin % 15 oranında ekmeğe katılmasıyla elde edilen folik asit açısından çok zengin bir ekmek çeşidi.

Öğrendiğime göre buğday ruşeymi, bütün tanenin % 2-3'ünü oluşturuyormuş ve gıda ve kozmetik alanlarında kullanılıyormuş.Buğday ruşeymi;tanenin filizlendiği, çimlendiği bölgeymiş ve içerisinde bol miktarda A, E, B1 vitaminleri, manganez, krom, proteinler, lesitin, esansiyel yağ asitleri ve çinko bulunuyormuş.

Buğdaydaki proteinin yaklaşık % 8'ini içeren ruşeymin, protein oranı %30'lardaymış.

Ben denedim, tadı alıştığımız ekmeklerden öyle çok farklı değil.Madem bu kadar faydalı, arada almak gerekir, diye düşünüyorum.

Mehtap Dalayman

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

ruşeym buğdayda doğal olarak bulunan anatomik bir parça,önce beyaz un elde etmek için ruşeymi ayrırıp sizin de belirttiğiniz gibi gıda katkısı olarak kullanıyorlar,sonra da beyaz una tekrar ruşeym ekliyorlar.Bu bana biraz konik geliyor:)Oysa Tam Buğday Ekmeği,-yani tamamı ile buğdayın öğütülüp hiçbir anatomik yapısı ayrıştırılmadan yapılan ekmek-yersek ruşeymin yanısıra buğdayın tüm doğal zenginliğinde istifade edebilirz.Sevgi ve Saygılarımla,

Arzugg 
 17.08.2007 21:37
 

Merhaba, Sizin konuyu tanıtmanız güzel de, bu ruşeym'li ekmek katkı maddesine pek aklım ermedi. Bu buğdaylar öğütülürken ruşeymini ayırıyorlarmı imiş bugüne kadar. Yuturmaca bir zam yapma aracı olarak kullanmış olabililer. Sizde farkına varmışsınız.sevgiler.

Nariçi 
 17.08.2007 19:52
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 69
Toplam yorum
: 66
Toplam mesaj
: 28
Ort. okunma sayısı
: 3185
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

İ.Ü.Alman filolojisi mezunuyum. İlle de sanatsal faaliyet diyorum...

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster