Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mart '11

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Rüşvet aldım, ne kadar vergi ödeyeceğim?

Rüşvet aldım, ne kadar vergi ödeyeceğim?
 

Başlıktan kim böyle bir soru sorabilir diye düşünebilirsiniz.

Evet soru çok iddaalı bir soru olurdu gerçekten ama Türkiye'de hiçkimse böyle bir soru sormaya cesaret edemez.

Peki sormuş olsaydı gerçektende rüşvetin vergisi olurmuydu?

Evet olurdu... Nasıl mı? İşte böyle;

Gelir Vergisi Yasası’nda “Arızi kazançlar” başlıklı 82. madde var. Bu maddenin, birinci fıkrasının (2) no.lu bendinde;

''Ticarî veya ziraî bir işletmenin faaliyeti ile serbest meslek faaliyetinin durdurulması veya terk edilmesi, henüz başlamamış olan böyle bir faaliyete hiç girişilmemesi, ihale, artırma ve eksiltmelere iştirak edilmemesi karşılığında elde edilen hâsılat. ”
gelir vergisine tabi “arizi kazanç” olarak belirtilmiş.

Yasa hükmüne göre, arızi kazanç olarak belirtilen “ihaleden çekilme karşılığı” alınan paranın, müteahhitler arasındaki deyimle “çıkmaların”, yada bir işletmenin rakipleri tarafından para karşılığında kapattırılması yada başlanılacak bir işin menfaat karşılığında hiç başlanılmadan bırakılması bu tür kazançların elde edildiği tarihi izleyen yılın 1-25 Mart tarihinde yıllık gelir vergisi beyannamesi vermek suretiyle, beyan edilmesi gerekiyor.

Beyan edilen bu gelirin de biri mart diğeri de temmuz ayında iki eşit taksitte ödenmesi gerekiyor.

Peki mademki rüşvetin vergisi var o halde cezasıda olmaz diye düşünsekte aslında öyle degil;
Türk Ceza Kanunu’ nun 235 ile 252 nci maddesinde suç olarak tanımlandığından rüşvet alanda verende suçlu duruma düşüyor.
235.madde geregince haklarında 5 ila 12 yıla kadar hapis cezası 252.maddeye göre ise 4 ila 12 yıla kadar haklarında hapis cezası veriliyor.

Peki rüşvet gider yazılır mı?
Geçenlerde bir haber vardı polislere ve belediye personeline rüşvet vererek harfiyat kamyonlarının geçişini saglamak isteyen firmalara baskın yapılmış çok sayıda kişise tutuklanmıştı.
Olay nasıl başlamıştı?
Bir meslektaşımızın (bu rüşvet veren firmada çalışan) firmanın kasasından para çıkıyor bunu illaki kayda almam lazım, hadi ben bu rüşvetleride gider hesabının alt kaleminde bir başlık açayım (Verilen Rüşvetler) bunlarıda gidere yazayımda firmam zarar etmemiş olsun hemde kasa hesabımı tutturayım demesi üzerine Mali polisin firma defter ve belgerine el koyarak durumu fark etmesi üzerine ortaya çıkmıştır.

Komik ama gerçek bir o kadar da düşündürücü...

Gerçekte durum nedir?

20.11.2008 Tarih ve 27060 Seri nolu Resmi Gazetede yayınlanarak yürülüğe giren 5520 sayılı Kurumlar Vergisi 3 Seri nolu Genel Tebliğinin 4.maddesinde şu bölüme yer verilmiştir;

11.12. Kanunen yasaklanmış fiiller nedeniyle katlanılan giderler

''Kanunen yasaklanmış fiiller nedeniyle katlanılan giderler ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi ile ilgili giderler niteliğinde olmadığından, bu giderlerin gelir ve kurum kazancından indirilmesi mümkün değildir. Dolayısıyla, rüşvet verme fiili Türk Ceza Kanununun 252 nci maddesinde suç olarak tanımlandığından, rüşvet ve rüşvet ile ilgili her türlü gider, vergiye tabi ticari kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınmayacaktır."

Yani olması gerektiği gibi...

Peki bir taraftan gider kabul edilmeyen diğer taraftan 12 yıla kadar hapis cezası olan bir fiilden dolayı kim kalkıpta Maliye'ye ben ihaleye katılmamak için rakip firmadan para aldım (Rüşvet) bunun vergisini ödemek istiyorum?

Daha çok bekleriz demekten başka birşey gelmiyor içimden ...

Yıldırım ERCAN
http://www.huseyinust.com 

 
Toplam blog
: 19
: 5839
Kayıt tarihi
: 18.11.10
 
 

1979 İstanbul doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi Malatya'da yaptım. 1996 yılında muhasebe işine..