Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mart '16

 
Kategori
Dünya
 

Rusya, İngilizlerin eski sömürgesi Amerika’nın Matruşkası mıdır? Bana arkadaşını söyle! (3)

Rusya, İngilizlerin eski sömürgesi Amerika’nın Matruşkası mıdır? Bana arkadaşını söyle! (3)
 

Bilgi sahibi için bir yüktür. Eğer, ondan ihtiyaçlarına uygun yeni bir bilgi üretemiyorsa.


Putin: İstatistiğe bakınca şaşırdım, Rusya-ABD ticareti büyüyor. Putin, karşılıklı yaptırım kararlarına rağmen son dönemde ABD ile ticaret hacimlerinin yüzde 7 arttığını bildirdi. Putin, bu durumun şaşırtıcı olduğunu belirtti.

Kremlin Sarayı'nda düzenlenen "Federal Meclis" toplantısında Parlamento'nun alt ve üst kanadı milletvekilleriyle bir araya gelen Putin, Rusya'nın ekonomik durumunu değerlendirdi.

Putin, Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle olan ticaret hacminin yüzde 4,3 azaldığı bilgisini paylaşırken, "İstatistiğe bakınca biraz şaşırdım, ABD ile ticaret hacmimizde yüzde 7 artış var" dedi.

ABD’den ithalatın yüzde 23 arttığını belirten Rusya lideri, "Asya-Pasifik ülkeleri ile ticaretimiz zaten büyüyor. Ancak temel ortağımız Almanya ile gerileme yaşanıyor. İki ülke arasındaki ticaret yüzde 3,9 oranında geriledi, Almanya’dan ithalat da düştü" dedi.(1)

**

"IŞİD nasıl en güçlü örgüte dönüştü?"

11. Valday Toplantıları’nın son gününde konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, birçok konuda çarpıcı açıklamalar yaptı. IŞİD'in kısa bir sürede Irak ve Suriye'de birçok kenti ele geçirmesine dikkat çeken Putin, bölgede terör örgütlerinin ABD ve müttefiklerinin desteğiyle güç kazandığını ifade etti.

Başkan Putin, “Suriye’de, eski zamanlarda olduğu gibi, ABD ve müttefikleri militanları doğrudan finanse etti ve silah sağladı. Saflarına çeşitli ülkelerden paralı savaşçıların katılmasını teşvik etti. Militanlar parayı, silahı, askeri uzmanları nerden buldu?

Nasıl oldu da IŞİD en güçlü askeri gruba dönüştü?” şeklinde konuştu.

AFGANİSTAN BENZERLİĞİ!

Rusya lideri, “Ortaklarımızın tekrar aynı tuzağa düşmesine, yani aynı hataları yapmasına şaşırmayacağım. Zamanında Sovyet Birliği’ne karşı mücadele için Afganistan’da deneyim kazanan İslamcı aşırılık hareketlerinin hamiliğini üstlenmişlerdi. Bu hareketlerden Taliban ve El-Kaide doğdu” dedi…

Batı’nın uluslararası teröristlerin Rusya ve Orta Asya’ya girmesine destek vermese de göz yumduğunu belirten Putin, “Bunu unutmadık” (2)

**

Amerika ile Rusya’nın aralarındaki  ilişkileri düzeltme çalışmalarının elle tutulur sonuçları oldu. Örneğin imzalanan silah kontrol anlaşması iki ülkenin nükleer silah taşıyabilen uzun menzilli silahların sayısında indirime gitmesini sağladı.

Moskova ayrıca Afganistan’a giriş çıkış yapan Amerikan askerlerinin kendi topraklarından geçişine de izin verdi. Amerika da, Rusya’nın Dünya Ticaret Örgütü’ne katılmasında Moskova’ya  ciddi destek oldu.

Uzmanlar “sil baştan,” siyasetinin Washington ve Moskova arasında daha yakın ilişkilerin ilk adımı olma amacı taşıdığını belirtiyor. Ancak ikinci adıma geçişte ciddi sıkıntılar yaşandı. Sıkıntılı konulaardan  biri Rusya’nın Beşar Esat’a verdiği destekten kaynaklandı.

Columbia Üniversitesi’nden Profesör Robert Legvold, Moskova’nın desteğinin Amerika ve Rusya’yı ayıran geniş çaplı nedenlerden kaynaklandığını söylüyor. Legvold gerek Bush yönetiminin, gerekse Başkan Obama’nın ciddi insan hakları ihlalleri olan bölgelerde uluslararası kamuoyunun sorunların çözümüne dahil olması gerektiğine inandığını, ancak Ruslar’ın, Çinliler’in ve Hintliler’in  bu konulara iç mesele olarak baktığını söylüyor.

Bir diğer uyumsuzluk konusu da silah kontrolu alanında yaşandı. Amerika yeni START anlaşmasının öngördüğü kesintilerin ötesine geçerek uzun menzilli silahlarda daha fazla indirime gitmek istiyordu. Ancak Ruslar’ın eğilimi bu yönde değildi.

İki ülkenin arasını açan bir diğer konu da eski Ulusal Güvenlik Dairesi çalışanı Edward Snowden’ın durumuydu. Rusya Snowden’a geçici sığınma hakkı verdi ve Snowden’ın durumunu Amerika’nın iç siyasetini eleştirmek, düşünce özgürlüğünün kısıtlanmasına dikkat çekmek için kullandı.

Washington’daki Woodrow Wilson Merkezi uzmanı Matthew Rojansky, Rus-Amerikan ilişkilerinde yaşanan gelgitlerin iki ülkenin liderleri arasındaki ilişkilere bağlı olarak da değişkenlik gösterdiğine dikkat çekiyor.

Bush ve Putin arasında ilişkinin dalgalı olduğunu söyleyen uzman bu dönemde iki ülke ilişkilerinin zirvelerin yanı sıra en kötü durumları da  gördüğünü belirtiyor. Rojansky, Obama ve Medvedev’in seviyeli ve iki yönlü saygıya dayalı bir ilişkiye sahip olduğunu, ancak Obama ile Putin arasındaki ilişkinin böyle olmadığını söylüyor. Uzmana göre iki lider arasında soğuk bir güvensizlik ve saygı eksikliği hakim.

Rojansky, Rusya ile anlaşmazlıkların temelinde Ruslar’ın ulusal çıkarlarının yattığını ve bu çıkarların bazı konularda Amerika’nınkilerle ters düştüğünü söylüyor. Uzmana göre Bush’un başkanlığının sonuna doğru Ruslar’ın ulusal çıkarları konusunda yanlış fikirlere sahip olduğunu söylemesi iki ülke arasındaki diyaloğa zarar vermiş ve Ruslar’ın Amerika’yı ciddiye almamasına neden olmuş. (3)

Yukarıdaki haberler Rus ve Amerikan (Ajansları) kaynaklıdır.

...

Rus Devlet başkanı Putin ne demektedir?

-Ticaretimiz Amerika ile büyüyor, Avrupa ile azalıyor. (Buna Türkiye’yi de ilave etmek gerekir.)

-Zamanında Sovyet Birliği’ne karşı mücadele için Afganistan’da deneyim kazanan İslamcı aşırılık hareketlerinin hamiliğini üstlenmişlerdi. Bu hareketlerden Taliban ve El-Kaide doğdu” dedi

..

Peki, Amerikalılar (Amerikanınsesi) ne demektedir?

-Moskova ayrıca Afganistan’a giriş çıkış yapan Amerikan askerlerinin kendi topraklarından geçişine de izin verdi.

-Amerika da, Rusya’nın Dünya Ticaret Örgütü’ne katılmasında Moskova’ya  ciddi destek oldu.

...

Yukarıda yazılanlara, Abd-Rus Kankalığı’na bir ilave gerekiyor mu?

-Özellikle de Suriye’de, Türkiye’nin ileriye yönelik haklarını koruma çalışmalarını engellemek için Amerika'nın, PYD’yi (*) “PKK’nın Suriye kolu” (**) desteklemek adına; Rusya'nın PKK'ya silah verdiklerini de (***) dikkate alarak?

-Bunlarla birlikte biliniyor ki, PYD’ye verilen silah-malzemeler PKK ile paylaşılmaktadır.

 

www.canmehmet.com

 

Gelecek yazı konusu:

-Terör saldırıları Türkiye'yi, yakın gelecekte İki Japonya veya İki Almanya veya bir Almanya artı bir Japonya kadar güçlü kılacaktır. Peki, nasıl?

 

Putin resmi: Foto: RIA Novosti/Alexei Druzhinin

Kaynaklar:

(1)Tamamını oku: http://tr.sputniknews.com/rsfmradio.com/2014_12_23/putin-istatistige-bakinca-sasirdim-rusya-abd-ticareti-buyuyor/

(2)http://tr.sputniknews.com/rsfmradio.com/2014_10_25/isid-nasil-en-guclu-orgute-donustu/

(3)http://www.amerikaninsesi.com/content/abd-rusya-ili%C5%9Fkileri-uzun-s%C3%BCredir-sorunlu/1863678.html

Açıklamalar:

(*)”Demokratik Birlik Partisi (Suriye), (Kürtçe: Partiya Yekîtiya Demokrat - kısa adı PYD. 2003 yılında Kürtler tarafından Suriye'nin kuzeyinde kurulmuş bir siyasi partidir. Günümüzde hala faaliyet göstermektedir. Lideri Salih Müslim'dir. Askeri kolu yaklaşık 65,000 kişiden oluşan Halk Koruma Birlikleri'dir..” Kaynaklar ve Daha fazlası için bakınız: https://tr.wikipedia.org/wiki/Demokratik_Birlik_Partisi_%28Suriye%29

(**) “Terör örgütü PKK ile kurduğu temas Türk istihbaratının radarlarına takılıyor. Türkiye içinde terörle mücadeleyi yürüten güvenlik birimlerinin hazırladığı raporlara göre, PKK'lılardan ele geçirilen silah depolarından artık Rus silah ve patlayıcıları da çıkıyor. Rusya'nın PYD'nin yansıra PKK'ya da doğrudan silah verdiği konuşuluyor. Rusya bunu neden yapıyor? Üç amacı var: Türkiye'yi cezalandırmak. Tıpkı ABD gibi Suriye'nin geleceğinde oluşacak yeni dengede Kürtler üzerinde etki alanını genişletmek. Çoğu zaman Esed'le birlikte hareket eden PYD'yi muhaliflere karşı güçlendirmek…” Kaynaklar ve daha fazlası için bakınız: http://www.usasabah.com/Yazarlar/yahya.bostan/2016/01/29/abd-pydye-rusya-pkkya-silah-veriyor

(***)Kaynaklar ve daha fazlası için bakınız: http://www.usasabah.com/Yazarlar/yahya.bostan/2016/01/29/abd-pydye-rusya-pkkya-silah-veriyor

 

 
Toplam blog
: 1117
: 1768
Kayıt tarihi
: 29.08.06
 
 

Ticari ilimler akademisindeki öğrenciliğim sırasında, bir kamu iktisâdi kuruluşunda başladığım ça..