Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Mahmut Ekrem Muhalefet demokrasiye geliştirir

http://blog.milliyet.com.tr/profilimaspx

01 Eylül '12

 
Kategori
Siyaset
 

Rusya, Suriye'de geri adım mı atıyor? Yoksa!

Rusya, Suriye'de geri adım mı atıyor? Yoksa!
 

İsrail İstihbaratına yakınlıgıyla bilinen Debka internet sitesi açıklamalarına göre, Rusya Tartus'taki Deniz üssünü boşaltıyor. Rus İstihbaratı ise, tırmanan çatışmalar karşısında, ABD, Batı ve bazı Arap devletlerinin müdahalesinin yakın olduğu endişesini  Moskova'nın taşıdını söylüyor.

24 Temmuz'ta yazdığım yazıdaki yorumda, Suriye Kilidinin açılmasında, Rusya Devlet Başkanı Putin'in ikna edilmesi gerektiği üzerinde durmuştum. Bugün gelinen nokta, bu tezi doğrular gibi görünmektedir.

Şöyleki; 22 Ağustos'ta Rus Donanma Komutanı yrd. Amiral Victor Chirkov'un Suriye'deki mücadelenin Tartus'a ulaştığı, Moskova'nın üssü boşaltma kararı alabileceğini söylüyor.  Ve bu kararı Devlet Başkanı Putin'in verebileceğini açıklıyor.

28 Ağustos'ta ise, Rusya Gen.Kurmay Başkanı, General Nikolay Makarov Rus askeri persoleninin çekilmesini yalanlıyor. Rus askeri danışmanlarının Suriye'yi terketmediklerini, görevlerine devam ettiklerini söylüyor. Suriye konusunda sorulan sorular üzerine, ''Suriye konusu sizi neden bu kadar geriyor, bizim Suriye ile ilgili planlarımız devam ediyor. Bizim oradan ayrılmamızla ilgili nokta koymak henüz çok erken'' cevabını veriyor.

Bu açıklamalar yapıla dursun, son haftalarda, Rusya Suriye ile ilgili önemli adımlar attığını görüyoruz..

Rusya; Doğu Akdeniz'de Suriye açıklarında başlayacak, ''Kafkasya 2012'' geniş çaplı tatbikatını iptal etti.

Tartus'ta kalan tek Rus gemisi olan PM-138 Eylül ayında Karadenize dönmek için emir bekliyor.

Suriye'ye yapılan silah sevkiyatının dondurulduğu açıklandı.

Rusya , Kuzey Denizi, Baltık Denizi ve Karadeniz Filolarından, Suriye'ye doğru gönderilen gemilerini geri döndürdü.

Beşar Esad, Rusya'nın istihbarat ve lojistik dışında, yaptığı askeri yardımın sona erdiğini bildirdi.

Rusya'nın bu hamleleri, Suriye'ye batı ve bazı Arap ülkelerinin müdahalesini önlemek için atılan bir adım olarakta görülebilir.

ABD'nin, Suriye'ye müdahale etmedeki isteksizliği düşünüldüğünde, BM'nin son toplantısıda göz önüne alındığında, akla Obama, Putin anlaşması geliyor. 

BM'de olduğu gibi, Türkiye Ortadoğu'da yanlızlığamı mahkum edilecek, büyük balıklar küçük balıkları birer birer yutmanın pazarlığını  kapalı kapılar ardında hallettikleri izlenimini, gözümüze soka, soka vermektedirler.    

 
Toplam blog
: 147
: 638
Kayıt tarihi
: 13.05.08
 
 

Hızla kirlenen dünyamızda, üstümüze düşen görevi yerine getirmek için çalışmak, gelecek kuşaklara..