Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Aralık '14

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Rusya ekonomisi 1998 yıllarına dönme sinyalleri veriyor. Dr. Ali Topçubaşı

Rusya nın Kırımı ilhak etmesinin acı sonuçları görülmeye başlandı. Rubledeki değer kaybını önlemek için  Rusya Merkez Bankası aralık ayı toplantısında  faizleri 100 baz puan arttırak yüzde 10.50 ye yükseltti. Bir günde yüzde 8 gibi olağanüstü değer kaybeden ruble, böylece 1998 yılından sonraki en ağır koşullara doğru hızla yol almaya başlamıştır. Geçen yıl bugünlerde 1 dolar 33 rubleye eşit iken, şimdilerde 58 rubleye kadar düşmüş bulunuyor. Bu kadar hızlı değer kaybı, halkın alım gücünü düşürmesinin yanı sıra  enflasyonda da zıplamaya yol açmaktadır.

Petrole bağımlı olan bu ülke, birkaç ayda petrolün 117 dolarlardan 70 doların altına düşmesi, ihracat gelirlerini hızla düşüreceği gibi, Bütçe dengesini de olumsuz yönde etkilemesi kaçınılmaz olacaktır. 2013 yılında Rusya , toplam dış borcunun milli gelire oranını yüzde 20 ye yakın düzeye düşürme başarısını göstermiştir. . Hane halkı  harcanabilir gelirinin de yüzde 2.8 oranında azalması beklenmektedir. Bütün bu tahminler, Batı tarafından uygulanan kısıtlamaların daha fazla artmaması ve petrolün 80 dolar civarında olma tahminine dayanmaktadır. Oysa, şu anda Brent tipi petrol 70 doların altında  gezinmektedir. Bu ülkenin petrol ve maden sektörüne olan bağımlılığını anlamak için iç piyasada yapılan ticari işlemlere bakmak gereklidir. Nitekim, 2013 yılında iç piyasa da yapılan 10 büyük ticari işlemin tamamını petrol ve maden sektöründe olduğunu görmekteyiz. Bu kadar petrol ve madene bağlı bir Ülkenin de, yapısal tedbirlerinin daha evvel alınmamasının bedelini de düşen fiyatlarla birlikte çekeceği aşikardır.

2014 Yılında hisse senetlerinde de en ağır kayıplardan birini de Rusya nın  verdiği anlaşılmaktadır. Durgunlukla mücadele eden AB de hisse senetleri yıl içinde dolar olarak  ortalama yüzde 5.7 değer kaybederken, Rusya da değer kaybı yüzde 28.8 e çıkmaktadır.  Ülkemizde ise hisse senetleri nin Dolar olarak yüzde 20.8 oranında değer kazandığını hatırlatalım. Habuki, A.arabistan gibi petrol ihracatcısı olan bir ülkede de hisse senetleri yüzde 6.7 değer kazanırken, Yine petrol ve hammadde ihracatsı olan Brezilya da hisse senetleri düşen kıymetli maden   fiyatlarına rağmen hisse senetleri yıl başına göre yüzde 0.7 oranında değer kazanmıştır. Rusya nın düşen petrol ve ham madde fiyatları yüzünden 2014 yılı milli gelirinin yüzde 0.4 e düştüğünü önümüzdeki yıl ise eksili rakkamları göreceği tahmin edilmektedir.

Rusya ekonomisinin Batının yaptırımlarının etikemeye başlaması ile birlikte girdiği zorlukta ülkemiz için avantaj ve dezavantajlarını birlikte taşıdığı muhakkakdır. Mavi akım projesinde Bulgaristan ın devreden çıkması ile birlikte Türkiye avantaj yakalarken, bu ülkeye gidecek sıcak paranın bir kismının da ülkemize gelmesi, iç tasarruflarda açığımıza bir nebze merhem olması bakımından olumludur. Ayrıca,  Batının yaptırımları neticesinde bu ülkeye yapılacak ihracatın bir kismının da ülkemiz tarafından karşılanacağı aşikardır. Ancak, geliri hızla düşecek Rusya nın ithalatının hızla azalmasının yanı sıra, bu ülkeden bize gelen turist sayısının sürekli artan ivmesinin ters yönde olacağı ve Almanya ile birlikte en büyük turizm geliri elde ettiğimiz bu ülkeden beklenen performansı alamayacağımız anlaşılmaktadır.  

 

 
Toplam blog
: 76
: 635
Kayıt tarihi
: 07.06.11
 
 

Ekonomi doktorası yaptım. İyi derecede İngilizce, orta derecede Almanca biliyorum. Ülkemizde kdv ..