Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mayıs '09

 
Kategori
Dünya
 

Rusya'nın 'Zafer Günü' Çerkesler' den soykırım protestosu

Rusya'nın 'Zafer Günü' Çerkesler' den soykırım protestosu
 

Zafer Günü(!)


Kafkasya tarih boyunca kan ve göz yaşı ile yoğrulmuş topraklardır. İşte *21 Mayıs tarihi, dünyanın birçok ülkesinde ve Kafkasya'da yaşayan Kafkasyalılar tarafından büyük sürgünün ve yıldönümü olarak anılıyor. Çerkesler soykırım diye adlandırıyor ama aynı olayı Rusya'nın 'Zafer Günü' olarak kutladığını da biliyoruz. İşte Çerkeşlerce soykırım Ruslarca Zafer günü olarak kutlanan olayların yıl dönümü bu yıl protesto eylemlerine sahne olacak gibi: “Kafkasya Forumu, bu yıl bu etkinlikleri daha geniş kapsamlı bir katılımla protesto etmek için harekete geçti. 24 Mayıs'ta Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğu önünde yapılacak protesto eylemi ile, hem "Büyük Kafkas Sürgünü" anılacak, hem de Rusya'nın tarihten bu yana Kafkasya'da yaptığı 'soykırım' protesto edilecek.”

ÇERKESLER SOYKIRIMI PROTESTO EDİYOR

Rusya 21 Mayıs'ı, Kafkasya'da nihai zaferini ilan ettiği bir tarih olarak uzun yollar zafer günü olarak kutlamıştır. Milyonlarca insanın katledilerek sağ kalanların büyük birçoğunun sürgün edildiği bu savaşın bitim yıl dönümü, Çerkesler tarafından soykırım, sürgün ve işgale karşı anma toplantılarıyla karşılanmaktadır.

Bu yıl düzenlenen etkinliklerin son halkası, 24 Mayıs Pazar günü, İstanbul Rus Konsolosluğu önünde düzenlenecek olan geniş katılımlı bir basın açıklaması ve protesto gösterisi olacaktır. Kafkasya Forumu'nun çağrısıyla bir araya gelen Kafkas diasporası sivil toplum örgütleri, 19. yy' da Rusya'nın gerçekleştirdiği soykırımı kamuoyuna muhatabanın önünde hatırlatırken, Kafkasya'da hala süre giden Rus saldırganlığı da protesto edilecektir.

Etkinlik Programı

13.00 -13.30: Taksim tramvay durağı önünde buluşma

13.15 – 13.30: Pankart, döviz ve bayrak dağıtımı, kortej oluşturma

13.30 -13.45: Sessiz yürüyüş (Kortej İstiklal Caddesi Boyunca herhangi bir slogan atmaksızın, ağır adımlarla Rus Konsolosluğu önüne kadar yürüyecektir.)

13.50 – 14.00: Basın açıklaması için hazırlık

14.00 – 14.15: Basın açıklaması, soykırım kurbanları için saygı duruşu

Tarih: 24 Mayıs 2009, PAZAR

Saat: 13.30–14.15

Tüm halkların kavga savaş ve kırım olmadan kardeşçe yaşadıkları bir dünya umudu ile sözlerime son veriyorum.

*1864 - Kuzey Kafkasyalılar-Çerkesler' in anavatanları olan Kuzey Kafkasya'dan Ruslar tarafından Osmanlı topraklarına sürgün edilmesi.

Ayrıntılı Bilgi: kafkasyaforumu’ dan edinilebilir, ayrıca

youtube.com dan ilgili videolara erişebilirsiniz.

 
Toplam blog
: 405
: 914
Kayıt tarihi
: 19.04.07
 
 

Okumayı ve kendimce yazmayı severim. Samimi eleştirilere açık biriyimdir. ..