Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Aralık '11

 
Kategori
Dünya
 

Rusya Parlamentosu (DUMA) 4 Aralık 2011 seçim sonuçları

Rusya Parlamentosu (DUMA) 4 Aralık 2011 seçim sonuçları
 

Putin'in yeni yüzü


4 Aralık 2011 tarihinde Rusya Federasyonu vatandaşları, 450 üyeli DUMA (Rus Meclisi) için sandık başına gittiler.

Modern Rusya tarihinde ilk kez kayıtlı olan yedi siyasi parti; Birleşik Rusya, Komünist Parti, Liberal Demokrat Parti, Adaletli Rusya, Yabloko, Rusya Vatanseverleri ve Haklı Dava Partisi oy pusulasında yer aldı. 

Bağımsız adaylığın mümkün olmaması dolayısıyla, kimi kesimlerin seçimi boykot çağrısı, halk arasında pek de rağbet görmedi denebilir.

Yüzde 50'nin biraz üzerinde bir katılımın tatminkar sayılabileceği seçimlere V. Putin'in önderliğinde giren Birleşik Rusya'nın 'her iki seçmenden birinin oyunu alması' bekleniyor.

Rusya Komünist Partisi ise artık devrini tamamladığı gözüyle bakılan bir dönemin, gittikçe sayıları azalan yandaşlarının oyları ile yavaş yavaş % 20'lerin altına inecek gibi görünürken, Jirinovski'nin liderliğinde belki de tek adamlığındaki Rus Liberal Demokrat Partisi ise özellikle gençleri hedef alan kısa ama vurucu sloganlarla süslenmiş televizyon reklamlarıyla, % 15 civarında oy alacak gibi görünüyor.

Sergey Mironov'un iktidar partisi ile yollarını ayırdıktan sonra başına geçtiği ve bir anda %10-15 arasında oy potansiyeli elde ettiği Adaletli Rusya Partisi ise seçimlerin süprizi. Son haftaya kadar kimsenin parlamentoya girmesine şans vermediği bir partinin seçimlerde alacağı yüzdeye bağlı olarak kazanacağı milletvekili sayısı ve Devlet Başkanlığı seçimlerinde alacağı tavır da ayrıca merak konusu.

Partisine %50'lerin üstündeki oy oranını başarı olarak gören V. Putin'in %45-%50 arasında alabileceği bir sonucun ardından 300'ün altına düşebilecek milletvekili sayısı, kendisine ve partisine sıkıntı yaratabilir.

Seçim öncesinde her iktidar partisi gibi 'istikrar' için oy isteyen Birleşik Rusya; Oligarklar, Kafkaslara yapılan harcamalar ve sosyal reformların sözde kalmaya devam etmesi nedeniyle bir miktar daha oy kaybedebilecek gibi görünüyor.

Orta sınıf Ruslar, kendi gelirlerinden vergi adı altında kesilip, Kafkaslara giden paralar nedeniyle iktidar partisine tepkililer. Dünya siyasetinde aktif rol oynayabilmek için sınırlarında güçlü olmaya çalışan iktidarın, bunu iç bölgelerdeki vatandaşlarına anlatmakta güçlük çektiği ilk gelen seçim sonuçlarından da anlaşılıyor.

V. Putin'in diğer partilerin desteğini de alarak Devlet Başkanı seçilmesi durumunda, ulusal kaynaklardan elde edilecek geliri, içerideki halkla adil bir şekilde paylaşmak konusunda cömert olurken, harcamaların yapılacağı yerler konusunda da daha açık olması ve doğru kararlar alması beklendiği artık net olarak belli oldu.

Gelecek yılların, Putin için geçen yıllardan en azından biraz daha zor olacağını gösteren seçimler, halkın konuşmalarını çok dikkatle ve beğenerek dinlediği Jirinovski'ye, 'aşırı milliyetçi' yanından dolayı yine mesafeli durduğunu, Komünistlerin ise halkın adaletli bir paylaşımı en çok istediği zamanda bile % 20'yi aşamadığını, iktidarın karşısına 'muhalefet' olarak güçlü bir partinin çıkması içinse henüz erken olduğunu göstermesi ile akıllarda yer edecek.

İktidarın parlamentoda çok yüksek milletvekili sayısına ulaşamamasından dolayı, dış ilişkilerde sıkıntı yaşayabileceğini düşünenler ise, Liberal Demokrat Parti'nin olası desteğini dikkate almadıkları için muhtemelen hayal kırıklığına uğrayacaklardır. 

 
Toplam blog
: 344
: 1122
Kayıt tarihi
: 22.07.09
 
 

Okur yazarım. Okur yazarlıktan kastım, okuduklarımı yazmamdır ki, bu yazılarımı genellikle 'kitap..