Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ekim '12

 
Kategori
Doğum Hikayeleri
 

Rutin Epizyotomiden korunmanın yolları

Rutin Epizyotomiden korunmanın yolları
 

Türkiye'de doğum yapacaksanız % 99 rutin epizyotomi olacağınız gerçeğiyle yüzleşmek zorundasınız, ama olmama olasılığınızsa doktorların ve annelerin konu hakkında bilgilenmesiyle gün geçtikçe artıyor. Peki biz kadınlar rutin epizyo uygulamasından korunmak için neler yapabiliriz?

1- Öncelikle doktor seçiminiz çok önemli. Size epizyotomi uygulanmasini istemiyorsaniz, hamileliginiz ilerlemeden doktorunuzla konusun, bu müdahale hakkindaki düşüncelerini ve ne sıklıkla epizyotomi uyguladığını sorun. Cinsel organımız kesilerek doğum yapmak zorunda değiliz !

2- Yine doktorunuzun, ıkinma döneminde sizi yönlendirmesi çok önemli... Doğru ve acele etmeden ıkınmalısınız. Bebeğinizin başı, vajinanızdan ne kadar yavaş çıkarsa, yırtık oluşma ya da epizyotomi uygulama oranı o kadar azalır.

3- Hareket edin!!! Doğum sancılarınızı yatarak karşılamayın, mümkün olduğunca hareketli olun, daha rahat ettiğiniz pozisyonları keşfedin.

4- Ikınma döneminizde yerçekiminden faydalanın. Sırt üstü yatarak ıkınmaktan (litotomi) kaçının. Bu pozisyon epizyotomi riskini oldukça arttırır.

5- Yanınızda bir doula (doğum koçu) olması, hem sizi hemde eşinizi rahatlatacaktır. Sizi her konuda yüreklendirecek, panik olmanızı engelleyip, profesyonel bilgisiyle doğumunuzun mümkün olduğunca rahat geçmesini sağlayacaktır. Yapılan bir çalışmada, doula desteğiyle doğum yapan annelerin, epidural ihtiyacında % 60 ve forceps kullanma ihtiyacında % 40 azalma görülmüştür. Bu iki prosedürde de epizyotomi uygulandığını düşünürsek, kendinize bir doula bulmanızda, epizyotomi riskinizi oldukça azaltacaktır.

6- Hamileliğiniz boyunca Kegel egzersizi yapmanızı tavsiye ederim. Günün her saati, her yerde uygulayabileceğiniz bu egzersiz, hem çok kolay hem de çok önemlidir.

7- 34 ile 36. hafta itibariyle, Perine masajı uygulamanız çok işe yarar. Ülkemizde Eskişehir Osmangazi Üniversitesinde, bu konuda yapılan bir çalışmada, perineal masaj uygulanan 50 hastanın sadece 5 tanesinde doğumda epizyotomi uygulanması gerekmiştir, perineal masaj uygulanmayan 50 hastanın ise 46 tanesine doğumda epizyotomi uygulanmamıştır. Bu çalışmaya göre perineal masaj doğumda epizyotomi kesisi uygulanmasını önemli oranda azaltmıştır. (kaynak) Perineal masaj için, 50 ml lik bir karışım hazırlayabilirsiniz. Aktardan alacağınız, 20 ml. Avokado yağı, 20 ml. Kalendula yağı, 10 ml. Üzüm çekirdeği yağını karıştırıştırıp, perine masaj yağınızı kendiniz hazırlayabilirsizniz. Saf e vitamini kapsülü de işinize yarar ya da uğraşmak istemezseniz, badem yağı gibi saf bir yağ da kullanabilirsiz. (Bebe yağı kullanmayın.) Siz yine de masaj öncesi doktorunuza danışın :)

8- Ülkemizde çok yaygın yapılmasada, suda doğum epizyotomi oranını oldukça azaltır.

Herşeyden önce kendinize güvenin, kadınların bedeni doğum yapmak için programlanmış, gerekmedikçe de dışarıdan herhangi bir müdahaleye ihtiyacımız yok. Umarım yazdıklarımın bir yardımı olur :o)


Sevgilerrrrr...

 

 
Toplam blog
: 5
: 53936
Kayıt tarihi
: 26.08.12
 
 

1979 doğumluyum, İstanbul Anadolu Güzel Sanatlar Lisesinde 4 sene klasik müzik okuduktan sonra ga..