Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Eylül '06

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Rüzgar gibi geçti 3: Katrina, sivil toplum ve bilim

Rüzgar gibi geçti 3:  Katrina, sivil toplum ve bilim
 

Bu sene Academy of Management Kongresi “Bilgi, Aksiyon ve Toplum Gözlüğü” (Knowledge, Action and Public Concern) temasıyla Atlanta’da yapıldı. Academy of Management (Yönetim Akademisi) Kongresini sizlere özetlemeye ve sizin için takip etmeye devam ediyoruz. Bugün de birbirinden ilginç oturumlar sizi bekliyor. Dünyanın konuştuğu meseleler parmağınızın ucunda. Buyurun efendim.

BU YILIN EN İYİ SEMİNER, PANEL VE EĞİTİMLERİ: BEST OF ACADEMY 2006

YÜKSELEN YENİ FİLANTROFİ

Amerika’ da ve dünyada son yılların en çarpıcı gelişmelerinden biri iş dünyasının, işadamlarının ve şirketlerin “verme”, “hayırseverlik” ve “bağışlama” alanlarında atmış oldukları radikal adımlar. “Kurumsal hayırseverlik” ve “iş dünyası bağışları” konusunda içinde bulunduğumuz devirde kuantum bir sıçrama yaşıyoruz. Sivil toplum ve bağış yapma alanları adeta iş dünyası tarafından yeniden şekillendiriliyor. Bunun çarpıcı örneklerini küresel platformda imrenerek izledik ve izliyoruz. Dünyanın en zengin iki işadamı Bill Gates ve Warren Buffet, servetlerinin çoğunu sivil topluma ve hayır kurumlarına bağışlayarak unutulmaz kalıcı izler bırakmayı başardılar. Warren Buffet, öldükten sonra 38 milyar dolarlık servetinin 35 milyar dolarını sivil toplum ve hayır kuruluşlarına bağışlanmasını vasiyet ederek tekrar edilmesi güç bir rekora imza attı. Sinema sanatçıları, Akademi ödüllü aktrisler, Hollywood ünlüleri, müzisyenler ve işadamları; vermenin prestijini, uzun vadeli etkisini ve kalıcılığını kavramış olacaklar ki; giderek daha fazla oranda ve sistemli şekilde bağış yapıyorlar. “Yeni nesil bağışçılar ve hayırseverler” diye bir kategoriden bile bahsetmemiz mümkün. Yeni nesil bağışçıların özelliği, onları zengin hale getiren strateji ve teknikleri bu kez bağış ve hayır alanlarında kullanmaya başlamaları. The Economist’in geçen aylardaki son sayılarından birinde Mathew Bishop “The Business of Giving” isimli bir 14 sayfalık bir makale yayınladı ve iş dünyasının ve sivil toplumun hayır ve filantrofi alanında yaşadığı değişimi mercek altına aldı. Bishop, Yönetim Akademisi Kongresinde yaptığı oturumda bu analizlerini ve perspektifini paylaştı ve “filanrokapitalizm” adını verdiği yeni bir döneme girdiğimizi iddia etti. Bu iddia ne kadar doğru bilemeyeceğim ancak şu kadarını biliyorum ki bütün bu yaşadığımız örnekler küresel platformda çığır açıcı yeniliklere işaret ediyor:

a) İş dünyası ile sivil toplum birbirine giderek daha yaklaşıyor ve stratejik işbirlikleri ve sinerji geliştiriyor.

b) Şirketler kurumsal düzeyde sosyal sorumluluk faaliyetlerine stratejik önem atfediyorlar ve hayır faaliyetlerini en üst düzeyde kurumsal uzun vadeli stratejilerinin bir parçası haline getiriyorlar. Kısaca, “hayır işlemek” ve “vermek” kurumsallaşıyor.

c) Bağış ve hayırseverlik (philantrophy) alanı bugüne kadar hiç olmadığı ölçüde profesyonelleşiyor, kurumsallaşıyor. Amatör ve bireysel hayırların yerini dev bütçeli kurumsal sosyal sorumluluk projeleri almaya başlıyor.

Darısı Türk iş dünyasının ve işadamlarının başına diyelim ve bu küresel trendi bizim şirketlerimizin de yakalayacağımızı umalım.

KATRİNA FELAKETİNDEN ÇIKARILAN YÖNETİM VE STRATEJİ DERSLERİ

Akademi bu kongrede New Orleans’taki Katrina felaketinin tam birinci yıldönümüne denk geldi. Belki bu yüzden, belki de Katrina’nın getirdiği paradigma değişimi Amerikan toplumunu derinlemesine etkilediği için, bu yılki kongrede Katrina ile ilgili yedi oturum yapıldı. Bu oturumlara mümkün olduğunca katılmaya çalıştım. Oturumlarda yer yer tansiyon epey yükseldi ve Bush taraftarları ile Bush karşıtları kıyasıya çatıştı. Her zamanki gibi Amerika’nın Güney eyaletlerinden gelenler daha Bush yanlısı, daha egosantrik, daha milliyetçi, daha şovenist, daha tepkisel ve daha eleştiri kaldırmayan bir üslup sahibi idiler. Amerika’nın Kuzey eyaletleri ise daha eleştirel, daha demokratik, daha çoğulcu, daha liberal fikirleri dillendirdiler. Bir akademisyenin yaptığı tesbit bana o kadar çarpıcı ve önemli geldi ki halen kulaklarımda çınlıyor:

“11 Eylül, Afganistan, Irak, Filistin, Lübnan, ve Katrina. Son beş on yıldır yaşadığımız ve tanık olduğumuz bu olaylar silsilesini birbirinden bağımsız ve kopuk olarak düşünemeyiz. Bütün bu olaylar birbiriyle bağlantılı ve sistemli şekilde incelenmelidir. Hepsinin işaret ettiği ortak bir sonuç ve tema varsa eğer, o da şudur: Amerika’nın yönetim sistemi çöküş halindedir. Müthiş bir çözülme ve bozulma yaşanmaktadır. Amerika’yı Amerika yapan temel değerlerde ciddi düzeyde erozyon vardır. Özgürlük, umut, adalet, cesaret, esneklik, saygı, çoğulculuk, demokrasi gibi temel Amerikan değerleri sarsıntı halindedir. Toplumsal paranoya ve ulusal güvenlik tehdidi üst düzeylere çıkarken, bireysel ve kültürel özgürlükler kısıtlanmaktadır.”

BİLMENİN FARKLI YOLLARI: 6I MODELİ

Akademi’de en ufuk açıcı seminerlerden birini Norveç’ten Prof. Mark Krieger verdi. Krieger, Budizm, Hristiyanlık, Musevilik, Hinduizm ve İslam Sufizmindeki liderlik kavram, yaklaşım ve örneklerini incelediği makalesi ile benim dikkatimi ilk olarak çekmişti. Bu makalesinde beş dinde ortak motiflerden yola çıkarak “iç anlam merkezli liderlik” veya “Ruhsal Liderlik” modelini ortaya atmıştı. Krieger, bu yıl yeni yazmakta olduğu kitabından (“The Many Was of Knowing” – Bilmenin Farklı Yolları) içerik örnekleri ve bölümler aktardı. Krieger yine boş durmuyor ve Bilgi Yönetimi konusunda yeni kapılar aralayabilecek çapta 6 I’ dan oluşan harika bir model ortaya çıkarıyor (daha yayınlanmadan burada öğreneceksiniz) :

IMAGINATION: Kreatif vizyon ve hayal gücü
INSPIRATION: Ruhtan gelen ilhamlar, duygusal keşifler
INVESTIGATION: An içinde esnek sorma/yanıtlama, deneme yanılma becerisi
INQUIRY: Derinlemesine araştırma, kendini ve kainatı okuma
INSIGHT: Çözücü ve keşfedici bakış
INTUITION: Altıncı his, seziş

DEVAM EDECEK...

 
Toplam blog
: 279
: 2488
Kayıt tarihi
: 09.09.06
 
 

Dr. Fahri Karakaş, Londra’da University of East Anglia’da görev yapmaktadır (Norwich Business Sch..