Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Aralık '20

 
Kategori
Siyaset
 

S - 400 MESELESİ

Rasih Bensan
15 Aralık 2020
 
Türkiye, Batı dünyasının kendisine yıllardır artarak yaptığı Doğu Akdeniz’de doğal kaynak arama, Suriye, Irak ve Libya’dan elini çek, güney sınırlarında bir Kürt Devleti kurulmasını engellemeye çalışma, 1915’te Ermenilere soykırım yaptığını kabul et ve mağdur ettiğin Ermenilerin torunlarına tazminat öde, Ege Denizinde ve Kıbrıs’ta Yunanistan’ın ve Kıbrıs Rum kesiminin isteklerini kabul et ve yerine getir, Avrupa Birliği’ne üye olma sevdasından vazgeç , kendi savunma sanayini kurmaya çalışma, silah için hep bize bağımlı ol, sana sattığım silahları Kıbrıs’ta, Güneydoğu’da, Suriye ve Irak’ta kullanma ve benzer çeşitli baskı, haksızlık, ambargo hatta komplolara karşı boyun eğmemeli ve kendi bağımsız savunma sanayisini ve ekonomisini bir an önce geliştirmelidir.
 
Ancak Türkiye’nin bağımsız ekonomi ve savunma sanayisini geliştirmesi, Batı Dünyası’nın uyguladığı baskı, ambargo, komplo ve haksızlıklara karşı koyabilmesi Batı Dünyası ve özellikle NATO içinde kalması ile mümkün olabilir. Türkiye’nin tüm Batı dünyasını karşısına alarak ne bağımsız ekonomi ne savunma sanayisini kurması ne de Batı’nın haksız baskılarına direnmesi mümkün değildir. Tamamen yalnız kalarak ya da Arap dünyası, Rusya ve İran’la dayanışarak bunları başarmak mümkün değildir. Zaten bu ülkeler de Türkiye düşmanıdır. Batı’dan kopmuş ya da kopmaya zorlanmış bir Türkiye, Suriye, Lübnan, Irak ve Libya gibi ülkelerin durumuna düşebilir. Türkiye Batı’ya kafa tutabilecek ve taviz vermeyecek ekonomik ve savunma sanayi gücüne ulaşabilmek için tüm karşı koymalarını, baskılara boyun eğmeme ve taviz vermemelerini Batı bloku içinde kalarak yapmalıdır. Ancak maalesef gidişat Türkiye’nin giderek Batı Dünyasından uzaklaşması yönündedir.
 
Türkiye’nin her ülke gibi hava savunma sistemine sahip olma hakkı vardır. Amerika ile anlaşmazlıklar yüzünden Amerika’dan patriot füzeleri temin edilemediği için ve başka nedenlerle Türkiye bu ihtiyacını Rusya’dan S – 400 leri alarak karşılamıştır. Bu da bilindiği gibi Amerika’nın kendi güvenliğini öne sürerek karşı çıkmasına Türkiye parasını ödemiş olmasına rağmen Türkiye’ye F 35 savaş uçaklarını teslim etmemesine ve birkaç gün önce Türkiye’ye karşı ekonomik ve silah yaptırımları uygulama kararı almasına sebep olmuştur. Üstelik Yunanistan, Türkiye’ye verilmekten vazgeçilen F 35lere talip olmuştur. Değerli bir emekli Hava Kuvvetleri komutanımızın defalarca TV’de açık oturumlarında belirttiği gibi özellikle F 35 savaş uçaklarının Türkiye yerine Yunanistan’a verilmesi hava kuvvetleri üstünlüğünün Yunanistan’a geçmesi demektir.
 
Türkiye’nin yeteri kadar kendi modern savaş uçaklarını üretmesi en erken 15 yıl sonra olabilir. Yunanistan ile Doğu Akdeniz meselesi dahil birçok konuda gerilim tırmanırken gelecek 15 yıl boyunca savaş çıkmayacağı garanti edilemez. Dolayısıyla Türkiye’nin F 35 leri temin etmesi kendi güvenliği için çok önemlidir. Türkiye’nin kimseden savaş uçağı almadan kendi modern savaş uçaklarını üretmesi ve 100 adedini üretmesi bu komutanımızın dediğine göre 2035’ten önce yani 15 yıl daha mümkün değildir.
 
Bir NATO ülkesi olarak Rusya’dan büyük çapta silah almak yanlış ve NATO üyelik kurallarına aykırıdır. Başka bir NATO ülkesinin de bu hatayı yapmış olması ve Amerika ve NATO’nun buna göz yummuş olması Türkiye’nin bu hareketinin doğru olduğunu göstermez. Türkiye daha fazla inat etmeden maddi zararı da göze alarak S – 400’leri Rusya’ya iade etmelidir. F 35 leri ve S – 400 ler yerine Patriot Hava Savunma sistemini alma konusunda Amerika ile anlaşmalıdır. Yanlışın neresinden dönülse kardır. Bu Amerika’yı memnun etmek veya Amerika ve Avrupa Birliği’ne taviz vermek, boyun eğmek anlamına gelmez. NATO üyeliği kurallarına uymanın ve Türkiye’nin çıkarları ve güvenliğinin gereğidir. Arkasından Batı Dünyasından gelecek olan, “ Aferin, S – 400lerden vageçtin, şimdi de Doğu Akdeniz’de doğal kaynak aramaktan vazgeç” ve diğer baskılara da Türkiye’nin boyun eğmesini gerektirmez.
 
Toplam blog
: 368
: 2280
Kayıt tarihi
: 05.05.12
 
 

BİLİM özellikle astronomi ve çeşitli konularda araştırmacı ve yazar Amatör fotoğrafçı, Ka..