Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Temmuz '17

 
Kategori
Güncel
 

Saat Kaç? Sorusu

Dünyanın değişik bölgelerindeki yerel zamanlar saat cinsinden belirtildiklerinde “saat farkı”
oluşur. Dünyadaki bir bölge için standart zamanı belirten kavram “zaman dilimi”dir. Ülkeler genelde tek bir zaman dilimi kullanır fakat Rusya gibi, Amerika gibi geniş alana yayılmış ülkelerde birden fazla zaman dilimi olabilmektedir.
 
Saat farkı neye göre hesaplanır?
 
Bulundukları zaman dilimlerine göre yerel saatleri tespit edilen ülkelerin, birbirlerine oranı sayesinde saat farkı hesaplanır. Bölgelerin, başlangıç meridyeni olarak kabul edilen Greenwich’e göre uzaklığı hesaplanarak saat dilimleri çıkarılır. Meridyenler arasında 4 dakikalık bir fark vardır. Bu durumda Greenwich ile arasında 15 meridyenlik mesafe bulunan bir yerde 1 saatlik zaman dilimi farkı olduğunu söyleyebiliriz.
 
Ülkeler arasındaki saat farkları
 
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte ülkeler arasındaki iletişim de gelişti. Saatler arasında yaşanan
karışıklığı gidermek için uluslar arası saat dilimleri oluşturulmuştur. Bilindiği gibi dünyada 360
meridyen, 24 saatlik zamana bölünmüştür. Bu da her birinin 60’ar dakikalardan oluştuğu 15
meridyenlik saat dilimlerini ortaya çıkarmıştır. Özellikle yurt dışı yolculuklarında sıkıntı yaratan saat farkları, alışılagelmiş zaman kavramından sıyrılıp yeni zaman dilimine alışmada sorun oluşturuyor. 7 Eylül 2016 tarihinde Resmi gazetede yayınlanan bir karar ile Mart aylarında 1 saat ileri alınıp Ekim ayında 1 saat geri alınan uygulamaya 30 Ekim’den itibaren son verilmiştir. Bu karardan sonra ülkemizin zaman dilimi GMT +3 olarak sabitlendi.
 
Kayıt tarihi
: 06.06.17
 
 

Hayatı çok uç fikirler ile yaşamayı seven bu sebeple sürekli, biyografi, başarı öyküleri, olmamış..