Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Temmuz '09

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Saatte 100 avro kazanmayı kim istemez?

Saatte 100 avro kazanmayı kim istemez?
 

Ardı sıra kapanan işyerlerinin önünde yapılan gösteriler yaşanan işsizliğe çare bulacak yöntemlerin geliştirilmesine bir katkı sağlamıyor, aksine insanları, değneğin ucunda sallanan havucu hayal etmenin dahi zor olacağı günlere hazırlıyor.

Halsizlik, çaresizlik içinde dayanılmaz acılarla geçen günler, iş arayanları olduğu gibi, hali hazırda çalışanları bile bezdirmiş durumda. Çünkü yaşanılan çağın anahtar kelimesi hayattan “işsizliğe”, anahtar cümlesi ise “nasıl yaşanacaktan” “zam isteme işten atılırsına”, hak aramak ise düş etmeye dönüşmeye başladı. Anlaşılan önleme programları, küresel krizi fırsat bilenlerin ekmeğini yağlamakla kalmıyor, ballandırıyor da.

Saatte bin kilometre hızla hareket eden kriz, teğet geçme, delip gitme, yarıp inme nidaları arasında insanları aşağıya doğru yuvarlarken, belli belirsiz ses iniltilerinin arasından bu soru fışkırıyor: “Saatte 100 avro kazanmak ister misiniz?”

Kim istemez! Soruyu böyle cevaplayacaksınız da, dil çalışmıyor, malum yer dışında vücudun her hangi bir başka organından da ses çıkmıyor: Fıs fıs.

Türkiye’de “Kurumsal Kaynak Yönetimi-İş Zekâsı-İş İstihbaratı-Stratejik ve İşlevsel Planlama-Ticari Bilişim Teknolojisi” adlı kitabın bir başka örneği yok. Yazarı Mehmet Erdaş bu kitap ile işsizliğe çare bulacak yöntemler geliştirdiğini, işsizlere dünyanın her yerinde çalışmaya imkân verecek bir programın anahtarını sunduğunu iddia ediyor.

Kitabın hedef kitlesini, üniversite öğrencileri, özellikle de işletme, endüstri mühendisliği, uygulamalı matematik, bilgisayar bölümü mezunları ile piyasada çalışan mühendis, işletmeci, proje, planlama ve uygulama yöneticileri oluşturuyor.

Kitaptan anladığımıza göre boyut değiştiren işsizlik mesleksizlerden çok, önemli oranda üniversite çıkışlı meslek erbaplarını vurmuş. Belki de kitabın reytingini artıracak kişiler bu meslek gruplarında yer aldıkları için onlara yönelik bir çalışma gerçekleştirilmiş.

Adı, Sistem Uygulamaları ve Çözümleri (SUÇ)- Systems Applications and Products (SAP) olan bu sistem, şirketlere proje hazırlanmasından kaynakları etkin kullanmaya kadar çeşitli çözümler üreten otomatik yönetim ve bilgi sağlıyor.

Ama anahtar mahiyetindeki bu kitabı okumakla da herşey bitmiyor. Uzmanlaşma için kişi gayret etme ve bir takım kurslara gitmek zorunda. Bu kurslar sonucunda uzmanlaşan danışmanların ortalama saat ücretlerinin ise 100 avro olduğu belirtiliyor.

SAP’I ÖĞREN, İŞSİZ KALIRSAN YANIMA GEL! (Türkçesi, SUÇ’U ÖĞREN, İŞSİZ KALIRSAN YANIMA GEL!) sloganıyla tanıtımı yapılan kitap hakkında daha ayrıntılı bilgiye internet sayfalarında tarama yapılarak ulaşılabilmektedir.

 
Toplam blog
: 340
: 1591
Kayıt tarihi
: 10.03.08
 
 

Basınla ilgili bir kuruluşda çalışmaktayım. Uzun yıllar basınla ilgili konularda danışmanlık yapt..