Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Nisan '08

 
Kategori
Güncel
 

Sabah-Atv

Sabah-Atv
 

Çalık Holding, Sabah Grubunu 1.1 Milyar dolara aldı.


Çalık Holding iştiraki Turkuvaz AŞ tarafından satın alınan Sabah-Atv şirketleri gündemden düşmüyor. Aslına bakarsanız olayın bu kadar büyüyeceğini ya da büyütüleceğini hiç düşünmemiştim. Burada AK Parti’yi övecek ve AKP’ye taraf olacak değilim. Sadece konuyu örnekler vererek irdeleyeceğim.

Öncelikle Çalık’ın Yönetim Kurulu Başkanı kim? Ahmet Çalık. Genel Müdürü başbakanın damadı olabilir. Genel Müdürü kim olursa olsun. Önemli olan Yönetim Kurulu Başkanı değil midir? Elbette Genel Müdüründe yetkisi büyüktür. Şirket onun sorumluluğu altındadır. Ancak sırf o yüzden “Başbakanın medyası oluyor.” diye haykırmanın lüzumu yok. Ona bakarsanız, Kanaltürk TV’nin sahibi kim? Tuncay Özkan. Peki, Tuncay Özkan kime yakın? Kendisi dün CHP’nin Olağan Kurultayı’ndaydı. Neyse…

Bu makalemde Çalık Grubuna bir sorum olacak, aslında.


Soru: Niye aldınız?

“Verilen miktarın 750 Milyon kadarı kredi. Şirketin %25’i yabancı bir şirketin ortaklığı altında. Peki, soruyorum şimdi niye aldınız bu şirketleri? Madem nakit paranız yok. Kredi almanız gerekiyor. Hakkınız bu. Kesinlikle ‘kredi almanız saçma’ demiyorum. Ama paranın tamamına yakınının kredi alınması, çok ilginç. Yani hiç mi nakit paranız yok? Çalık Holding’in ne kadar büyük bir grup olduğunu biliyorum. Özellikle sanayi alanında büyük gelişmelere imza atmış bir grup. Basın sektörüne ilk kez giriyorsunuz. Peki nakit paranız yokken böyle bir riske nasıl girdiniz? Madem kredi aldınız, vadesini, şartnamesini basına ve dolayısıyla kamuoyuna açıklamalısınız.”

Medya sektörü Sabah-Atv satışıyla çalkalanıyor. Ancak sadece iki şirket değil ki satın alınan. Şirket isimlerini gerekirse birazdan sayarım. Ancak şu kadarını söyleyeyim, 1.1 Milyar’ a bu kadar şirket bedava. Şaka bir yana oldukça ucuza aldı, Çalık.

Şirketin devri yeni yapıldı. Ancak yazar transferleri önceden yapılmıştı. İhale gününden sonra gelen geldi, giden gitti…

Atv(Aktif TV), Radyo City, Sabah, Takvim, Günaydın, Yeni Asır ve Pas Fotomaç gazeteleri, Bebeğim ve Biz, Sinema, Sofra, Home Art, Şamdan Plus, Yeni Aktüel, Para, Global Enerji, Transport, Hukuki Perspektifler dergileri ile Turkuvaz Dağıtım’ın tüm hak ve varlıklarının artık Turkuvaz A.Ş. bünyesine geçti. Yeni Asır gazetesi de küçümsenmeyecek bir yayın kuruluşu.

Sabah’ın sitesi göze en hoş gelen haber sitesi. En yüksek tiraja sahip; Zaman, Posta, Hürriyet gibi gazetelerin sitesi, Sabah kadar göze hoş gelmiyor. Bu gazetelerin sitelerine de her gün ziyarette bulunurum. Ancak Sabah Gazetesinin sitesi daha bir hoş geliyor. Bu tasarım da sanırım ihaleden sonra yapılmıştı. Ancak tam olarak bir bilgiye sahip değilim.

Başka bir makalemde görüşmek dileğiyle…

Teşekkürler…


 
Toplam blog
: 89
: 3439
Kayıt tarihi
: 10.11.07
 
 

Tesekkurler ..