Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ağustos '08

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Sabahattin Kudret Aksal'ın Öyküleri Üzerine Bir Deneme

Sabahattin Kudret Aksal'ın Öyküleri Üzerine Bir Deneme
 

Sabahattin Kudret Aksal


Avrupa’da bilim ve tekniğin gelişmesi ile birlikte edebiyat alanında da büyük ilerlemeler görüldü. Diğer edebiyat türleri ile birlikte öykü de 21.yüzyıla adım atarken bireyselleşmenin izlerini takip eder. Ferdin iç dünyasına eğilen öykü yazarları, ruhun derinliklerine ışık yaymaya başlamış ve sıradan insanın yaşamını eserlerine yansıtmışlardır. Gogol: “Zengin ya da yoksul, serüven ruhlu ya da dar görüşlü, iyi ya da kötü, sıkıcı ya da ilginç olsun, bir yazarın üzerinde çalışması gereken ana materyal sıradan insanların yaşamlarıdır.” derken bu yüzyılın ana hammaddesinin küçük insan olduğunu haberini vermektedir. Kendi bireysel yaşamından izler sunan, kendi anılarını öyküleştiren Sabahattin Kudret Aksal, 1950’li yıllarda öyküleri ile , yalnız, içine kapanık sıradan küçük insanın dünyasına girer. Yaşam dünyasının pencerelerini okuyucuya açarken aynı zamanda topluma , insana, tüm evrene yönelir. Sabahattin Kudret’in öykü kişisi çevresi ile kopuk, uyumsuz ve yalnızdır. Özenli ve şiirsel biçemiyle öykülerini meydana getiren Aksal, aynı zamanda çok iyi bir şairdir. Onun şiiri duygusal bir imgeden çok, ussal bir kurgusallıktan oluşur. Onun şiirdeki ustalığı, hikâyelerine de büyük ölçüde yansımıştır.

Sabahattin Kudret Aksal, 1940’lı yıllarda yazı hayatına girmiş ve sonra kendine özgü bir yol tutmuş şairlerimizdendir. Şiir, tiyatro ve hikaye türünde eserler kaleme almıştır. Başarılı olduğu ve tanındığı alan şiir ve tiyatrodur. Hikâyelerinde insanı kendi yalnızlığı içinde ele almış ve onun iç dünyasını vermeye çalışmıştır.

Sabahattin Kudret Aksal’ın hikâyelerinin tema ve yapı bakımından incelenmesi bu tezin konusunu oluşturmaktadır. Üç ana bölümden oluşan tezin birinci bölümünde; Sabahattin Kudret Aksal’ın hayatı , sanatı, edebi şahsiyeti ve eserleri üzerinde duruldu. İkinci bölümde; Yirmi yedi tane hikâyesi tematik bakımından incelendi . Üçüncü bölümde; ise hikâyelerin yapısı, dili ve anlatımı incelenip belirleyici hususiyetleri verilmeye çalışıldı. Bu hikâyelerin incelenmesinde Yapı Kredi Yayınlarından çıkan Sabahattin Kudret Aksal’ın , ‘’Bütün Öyküleri’’ kitabı esas alınmıştır.

 
Toplam blog
: 48
: 444
Kayıt tarihi
: 22.07.06
 
 

Göktu Kara (1978-( Ozan) Toplumsal yaşantıyı düş-yaşantısıyla birleştirerek bu alanda diğer ozanl..