Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Haziran '13

 
Kategori
Güncel
 

Sabancı Holding'in AKM sınavı

Sabancı Holding'in AKM sınavı
 

Sabancı Holding Yön.Kur.Bşk. Güler Sabancı ile KTeski bakanı Ertuğrul Günay


TAKSİM Meydanı’nın yayalara açılması ile ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ’nin yenilenmesi de zor girmiş bulunuyor. İçerisinde Taksim Meydanı'nın yayalara açılarak yeniden düzenlenmesi ve Gezi Parkı’nın yıkılması sorunları da bulunan son gelişmeler toplumsal bilincin açığa çıkması gündemimizin en önemli sorunu. Taksim'de bulunan ve 2008'den beri kapalı bulunan AKM'nin yenilenmesindeki önemli bir sorun da gün yüzüne çıkartmış bulunuyor. Sabancı Holding’in büyük katkısı ile 2012'den bu yana AKM'de gerçekleştirilmeye başlanan yenilenme çalışmaları on gün kadar önce işler durdurulmuş olmalı. Bu bağlamda Sabancı Holding bir kaç gün önce AKM'nin yenilenmesini işlerini üstlenmiş olan şirkete yolladığı ödemeleri, 'ikinci bir emre kadar' durdurduğunu bildirmiş.

Bu kararın alınmasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın üç gün önce, 'AKM inşallah yıkılacak' açıklamasının da etkili olduğu düşünülebilir. Böylece o güzelim Atatürk Kültür Merkezi’nin yenilenmesi durdurulmuş olduğundan orada yapılan işlerin durumu yeni bir aşamaya gelmiş bulunuyor. Bilindiği gibi, ‘İlk defa 1969 yılında dünyanın dördüncü büyük sanat merkezi olarak hizmete giren bina, Türkiye’de Cumhuriyet döneminin simge yapılarından biridir. Temeli 29 Mayıs 1946’da atılan ve 1978'de opera, bale, tiyatro, konser ve kongre amaçlı olarak hizmete açılan Atatürk Kültür Merkezi, 2008’den beri tadilat nedeniyle kapalıdır.’ (Özet olarak alıntıdır.)

İlk olarak Ankara’daki öğrenciliğim sırasında gitmiş olduğum Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasından sonra dünyaca ünlü bir kaç senfoni orkestrasını AKM’de dinlemiştim. Ayrıca yapımcısı olduğum Tarık Buğra'nın İbiş’in Rüyası ve Metin Erksan'ın Preveze 1538 dizilerinin kostüm örnekleri için de birkaç kez gittiğin o muhteşem yapının giriş, sahne ve salonu dışındaki çalışma alanlarını da görmüştüm.

Basından öğrendiğime göre 16 Şubat 2012 günü AKM’nin yenileme çalışmaları için Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ile dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay arasında varılan anlaşma uyarınca (30) milyon TL değerinde büyük bir katkı sağlanması karar altına alınmış. Ancak Taksim Meydanı çevresinden geçen araç akışının yer altına açılmasının ardından Gezi Parkı’nın yıkılarak yerine Topçu Kışlası benzeri bir Alış Veriş Merkezi'nin yapılmasına karar verilmesine de bağlı olarak yaşanan toplumsal ve siyasal çatışma AKM’deki yenileme çalışmalarını etkilemiştir. Anlaşılan o ki İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Taksim Meydanı ile ilgili büyük tasarımı içerisine alınan Gezi Parkı'nın yıkılması yanında yıllardan beri tartışılanTaksim'e büyük bir cami yapılması ve yenilenme çalışmalarına rağmen AKM'nin de yıkılması kararı ortaya çıkmış bulunuyor.

Dün basına yansıyan bilgiye göre Sabancı Holding’in, AKM'nin yenienmesi çalışmalarını üstlenen ilgili yapım şirketine yollamış olduğu ödemelerin, ‘ikinci bir emre kadar’ durdurulması kararı Şubat 2012'de onaylanan anlaşmaya bağlı olarak yapılan ödemelerin yeniden sorgulanmasını gündeme getirmiş bulunuyor.

Bu bağlamda az önce okuduğuma göre, ortaya çıkan ‘Kültür Bakanlığı ile yaptığımız protokol, Atatürk Kültür Merkezi’nin sadece restorasyonunu kapsamaktadır’ açıklaması söz konusu ödemelerin geri kalanının olası bir harcamaya kaydırılması anlamını taşıyor diyemez miyiz? AKM'nin yenilenmesi için bir yılı aşkın bir sürden beri yapılan işler için ödenen paranın Başbakan Erdoğan'ın, Gezi Parkı olayları kapsamındaki açıklamaları sırasında söylediği, 'AKM inşallah yıkılacak' açıklamasına da bağlı olarak akibetinin ne olacağı gibi bir sorunun doğmasına yol açmıştır diyebiliriz. Sabancı Holding'in sanata büyük bir katkısı olarak ödemeyi kararlaştırdığı bu para, siyasetin dikenli yollarındaki sarmal içerisinde bakalım nasıl değerlendirilecektir.

Ülkemizin en önemli sanayi ve ticaret şirketi Sabancı Holding’in başta Adana olmak üzere Türkiye’nin ihtiyacı olan bazı alanlarında, özellikle dünya çapında ünlenmeye başladığını okuduğum Sabancı Üniversitesi dâhil nice okul, yurt, müze, cami gibi temel alt yapıları gerçekleştirmiş olması gerçekten kıvanç duyulacak bir durumdur. 1984 yılında İstanbul Sanayi Odası’nın bir toplantısında tanışmış olduğum merhum Sakıp Sabancı sayesinde kendilerine bağlı bazı üretim kuruluşlarında belgesel çekimler yapmıştım. O’nun çok yönlü üretim ve hizmet çalışmaları bağlamında en az on bin yurttaşımızın geçimlerini sağlıyor olması gerçekten övgüye değer. 1985'in Temmuz ayı başında merhum Sakıp Sabancı'nın da konuk olarak katıldığı ve 24 Ocak Kararları'nın tartışıldığı Sanayileşmenin Neresindeyiz adlı iki bölümlük açıkoturumun ikinci bölümünde dile getirdiği yorum sanırım o dönemin iktidar yetkililerince gerektiği gibi değerlendirilmiştir.

Merhum Sakıp Sabancı'nın sanayileşmemiz yanında eğitim ve sanata vermiş olduğu desteğin bir yansıması olarak Sabancı Holding İstanbul'un en önemli sanat, gösteri ve eğitim kurumu AKM'nin yenilenmesi için sunduğu katkı umulur ki gelinen bu aşamada en adil bir biçimde çözüme kavuşturulacaktır.

 
Toplam blog
: 570
: 1034
Kayıt tarihi
: 14.09.08
 
 

1974'te H.Ü. Sosyoloji ve İdare Bölümü'nü yüksek lisans tezi ile bitirdim. 1976 yılında yapımcı y..