Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Temmuz '09

 
Kategori
Teknoloji
 

Sabit hatta numara taşıma

Sabit hatta numara taşıma
 

Sabit hatları taşıyacağız... Ama nereye?


Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu nun (BTK) Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği yle sabit hatlarda da numara taşımanın yolu açıldı.

Ancak alternatif telekom operatörler numara tahsisiyle ilgili ayrıntıların da netleşmesini bekliyor. Bu yönetmeliğe göre, sabit hat sahipleri 10 Eylül den itibaren numaralarını alternatif operatörlere taşıyabilecek. Yönetmelikle, 1 Şubat 2007 de Resmi Gazete de yayımlanan Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği de yenilenirken, mobilde de numara taşımanın esasları yeniden belirlendi.

Yönetmelikte şunlar yer alıyor:

Coğrafi numara taşınabilirliği, numaranın taşıdığı coğrafi anlam değişmeksizin uygulanacak. Adres taşınabilirliği veya hizmet taşınabilirliğine ilişkin yükümlülüklerle uygulanacak usul ve esaslar, BTK tarafından ayrıca belirlenebilecek.

Kurumun gerekli görmesi halinde, abonenin aynı takvim yılı içerisinde bir numara için numara taşınabilirliği hizmetinden yararlanma sayısına sınır getirebilecek.

Numara taşınabilirliği kapsamında aboneye doğrudan yansıyabilecek ücretler, abonelerin bu hizmeti almalarını engelleyici nitelikte olamayacak.

Numara taşınabilirliği kapsamında, verici işletmeci, numarasını taşıyan aboneden bir ad altında bir defalık veya dönemsel ücret talep edemeyecek.

Numara taşınabilirliğine ilişkin işletmeciler arası ücretler ilgili mevzuata aykırı olmayacak şekilde işletmeciler arasında müzakere edilerek serbestçe belirlenecek.

Aynı kentin farklı kod numarası olmamalı

KOÇ.net Genel Müdürü Mehmet Ali Akarca, şöyle konuştu: Yönetmeliğe baktığımızda, ruhsat sahibi olan telekom işletmecilerine yetki verilmiş olmasına rağmen, numara tahsisiyle ilgili konu netliğe kavuşturulmadığı için, bu yönetmeliğin tam anlamıyla hayata geçmesi mümkün değil. Bize izin verilmiş, ancak bunu nasıl hayata geçireceğimize dair yol haritası tanımlanmamış. İstanbul un alan kodları olan 0212-216 yerine 0213-217 gibi farklı kodlar olmamalı, bunlar aynı kalmalı. Operatörler arasında bir ayrıma sebebiyet vermeyecek şekilde düzenlenmesi çok önemli.

Kaynak: Turkey High Tech

 
Toplam blog
: 370
: 1092
Kayıt tarihi
: 10.07.08
 
 

1969 doğumlu. Tasarımcı, endüstriyel otomasyon sistemleri için yazılım geliştiriyor. Yüksek öğren..