Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ağustos '18

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Sabit Kur Nedir?

Sabit Kur Nedir?
 

Kuru sabitlersen faizi serbest bırakmak gerekir. Bu ortamda da kısa sürede faiz %60, %80 olur. Büyük bir hızla yüksek enflasyon, ekonomik kriz ve resesyona doğru koşuyoruz. Temerrüte düşer ve iflasa gidersek sonucu çok ağır olan durumlarla karşı karşıya kalırız.
 
Sabit kur dövizin karaborsaya düşmesidir. İstediğin kadar sabit fiyat koy piyasa dalgalı kur devam eder. Sabit kurda doları üç liraya çekersen serbest piyasada yüz liraya kadar satarlar. Azerbaycan, İran, Venezuela vs. Bu durumda dibi çok daha erken buldurur.
 
Sabit kura geçilecek olursa Türkiye'ye önceden döviz getirmeyenler de döviz getirecekler. Fazla analize de gerek yok, sabit kur rejiminin sonuçlarını görmek isteyenlerin Azerbaycan'ın 10 yıl önceki haline bir de şimdiki haline bakmaları yeterli.
 
Çözüm bulmayı düşünen yok. Sen, ben nasıl dolara ne oldu ya diyorsak ülkeyi yönetenler de aynı tepkiyi veriyor. Merkez bankasının dövize etkisi sadece baz puan bazında görülüyor ki onun da etkisi olmuyor.
 
Ekonominin temeli IS-LM modelleridir. Investment=yatırım, Saving=tasarruf demektir. Yani hane halkı tasarruf edecek ki bu tasarruflar yatırıma dönüşsün, fabrika kurulsun, istihdam oluşsun böylece refah seviyesi de artsın. Ama ülkemizde insanlar olduğundan zengin görünmek için sahip olmadığı parayı harcamayı ilke edindiler. Üretmeden tüketmek trend oldu. Bir trilyon dolar piyasa değerine ulaşan ilk şirket olan Apple'ın ülkemizin dar gelirli vatandaşına 48 ay vadeli aldıkları telefonları için plaket vermesi gerekiyor bu bağlamda. 
 
Sabit Kur denen çağ dışı yönteme gelene kadar önce üretip tasarruf etmeyi öğrenmek gerekiyor ama herkes sıfırı tüketme derdinde. Duyulan cümleler ise 'bir şey olmaz koskoca Türkiye burası'.
 
Bir şeylerin farkına varmak için illa ki profesör olmamız gerekmiyor. Bu konuda yapmanız gereken tek şey üretmek bunu anlamayan ise zaten geri kalmıştır. 
 
Fabrika satıp özel şirketlere beton diktirerek, Kuran kursları açarak ancak bu kadar gelişiliyor. Bunu yine bu halk istedi bedelini de hep beraber ödeyeceğiz.
 
HÜLYA ÇAKICI
 
 
Toplam blog
: 822
: 574
Kayıt tarihi
: 19.12.15
 
 

Hacettepe Üniversitesi İktisat Fakültesi ve Akdeniz Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Fakültesi ve..