Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Temmuz '17

 
Kategori
Tıp
 

Sabit Protez Diş Nasıl Takılır?

Sabit protez; köprü, kron veya kaplama olarak da bilinir. Diş doktorlarının en çok uyguladığı protez şeklidir. Tedavide hastanın kendi dişi kullanılır. Doğal hali bozulan dişe eski şeklini kazandırmak ya da  eksik dişlerin boşalan yerlerini doldurmak için, hastanın kendi dişinden yardım alınır ya da bu dişlerin üzerine tedavi uygulanır.
 
Hareketli protezlere oranla daha estetik göründükleri ve çiğneme kolaylığı sağladıkları için tercih edilirler. Sabit protezlerde üst yapı malzemesi olarak porselen kullanılır, fakat porselen çiğneme esnasında zarar görebileceği için alt yapı olarak metal, seramik ya da zirkonyum tercih edilir.
Sabit protezler takılırken, öncelikle ağızdaki çürükler temizlenerek ölçü alınır. Laboratuvar ortamında döküm ve ısıtma aşamalarından geçirildikten sonra denemeler yapılır. Ağıza uygunluğu test edildikten sonra protez, cilalanmak üzere fırınlanır. Son bir kontrolden sonra ağız içine bir daha çıkarılamayacak şekilde yapıştırılır.
 
Sabit protezler, dişler küçültüldükten sonra laboratuvar ortamında hazırlanıp dişlere yapıştırılırlar.
Protez dişler hastanın ihtiyacına göre köprü, kron veya kaplama şeklinde yapılabilirler. Kron tedavisi daha çok çürük, rengini kaybetmiş ve şekli bozulmuş dişlerde tercih edilir. Köprü ise diş eksikliklerinde, komşu dişleri keserek aradaki boşluğu doldurmak suretiyle yapılır. Kaplamada ise
alınan ölçüler sonucu kalıplar hazırlanır ve dişe uygulanır.  
 
Protez diş takılmazsa ne olur?
 
Yaşanan diş kayıplarında protez takılmadığı takdirde komşu dişler, boşluğa doğru kaymaya başlar, bu da çene ve diş görünümünde bozukluklara yol açar. Çiğneme kuvveti azalır ve ilerde yeni diş kayıpları oluşabilir.
 
Kayıt tarihi
: 06.06.17
 
 

Hayatı çok uç fikirler ile yaşamayı seven bu sebeple sürekli, biyografi, başarı öyküleri, olmamış..