Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Temmuz '08

 
Kategori
Telekomünikasyon
 

Sabit telefonlarda sabit ücret alınmamalıdır

Sabit telefonlarda sabit ücret alınmamalıdır
 

Telekomun aylık gönderdiği faturalarda “sabit ücret” diye bir ibare var.

Bu nedir?

Karşılığında bir hizmet verilse de verilmese de faturaya her ay eklenen ücrettir.

Bir de iskonto yazıyorlar

O da ne?

Eskiden hesaplı hatta 100 kontür veriliyordu. Bunu telekomdan telekoma, diğer GSM operatörlerine, yurt dışına görüşmeye bir ay boyunca kullanabiliyordun. Kullanmadığın kontürler bir ay sonraya aktarılıyordu.

Telekom reklam yaptı. 100 kontürü 160 kontüre çıkarttık diye. Ama bu 160 kontür sadece gece 22-07 arası telekomdan telekoma yani sabit telefondan sabit telefona yapılan görüşmelerde kullanabiliniyor. Kullanmadığın kontürler bir ay sonraya aktarılmıyor. Gündüz yaptığın her görüşme ücretlendirilmiş oluyor. Hesaplı hattı olan dükkanlar, dükkanlarını gece açmayacaklarına göre, her konuşmaya para verip, kabarık faturaları ödemek zorunda kalıyor.

Sabit ücret neden alınıyor?

Başında yabancı bir genel müdür olan Türk Telekom, her ay aldığı sabit ücret bedelinin "telefonunun görüşmeye hazır halde tutulması ve tüketici ile akdedilen sözleşme gereğince alındığını belirtse de, esas itibariyle sabit ücretler karşılığında verilen herhangi bir hizmet söz konusu değildir.

Bunları internette okudum.

Sabit telefonlarda sabit ücret neden alınmamalıdır?


1- 4077 sayılı Tüketicinin Korunmasına Hakkında Kanunun 6. maddesi sözleşmelerdeki 'Haksız Şartları' düzenlemektedir. Haksız şart; "Satıcı veya sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden, tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız şarttır. Taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu her türlü sözleşmede yer alan haksız şartlar tüketici için bağlayıcı değildir."

2. Hızla değişen ve gelişen teknolojik imkanlar, işletmelere ürün ve hizmetlerini çok çeşitli yöntemlerle sunma imkanı sağlamaktadır. Ticari işletmeler de kullanacakları teknolojiyi ve yatırımlarını, elde edebilecekleri pazar payını hesap ederek fiyat belirlemesine gitmektedirler. Bu tüketiciden alınan aylık sabit ücret yatırımlar karşılığı olarak alınan bir paraya dönüşmektedir ki, şirket de bunu ikrar etmektedir. Abone şirketin ortağı değildir, şirketin yapmış olduğu yatırımlar nedeniyle abonenin para ödemek zorunda bırakılması hukuka uygun bir durum değildir. Aksi halde her işletme, ben size ürün/hizmet satmaya hazır durumda bulunmanın yatırım ve işletme maliyetlerine katlanıyorum, o halde hazır bulundurduğum ürün veya hizmeti satın almasanız da, belirli bir ücreti bana ödemek zorundasınız anlayışıyla hareket edebilir ki, bu da ticaret ve hakkaniyet ilkelerine uygun bir yaklaşım değildir.

Bunların bilinmesinde fayda var sanıyorum

 
Toplam blog
: 718
: 2690
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

Tıp alanında doktor olarak çalışmaktayım, beyin cerrahi uzmanıyım..