Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Kasım '17

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Sabretmek

Sabretmek
 

 Sabır kelimesi aslında içerisinde birçok şeyi barındırır. Hayatımız boyunca çeşitli durumlara sabretmek zorunda kalmışızdır. Sabretmemiz deki asıl neden de sabretmemiz gereken şeyin uzun süre sürmeyecek bir durum olması ya da sevdiklerimizi ilgilendiren bir şey olmasıdır.

Bunlara örnek verecek olursak; bulunduğunuz ortam bizi sıksa da orada çok durmayacaksak sorun yapmayız. Beklemeyi sevmesek de istediğimiz bir şey için uzun bir sırayı sabırla bekleyebiliriz. Eşimiz ya da arkadaşlarımızla alışveriş yaparken sıkılsak ta, onları üzmemek için sabırla bekleriz. Bu örneklere birçok şey ekleye bileceğinizi biliyorum.

Gelelim en çok sabretmeniz gereken, en az sabrettiğiniz şeye, biliyorum neymiş bu diyorsunuz. Sizi bekletmiyorum ve açıklıyorum.

"Aldığımız pek çok kararların sonuçlarını görmek için, beklemiyorsunuz."

Aldığımız kararların hemen sonuçlanmasını istiyoruz. Oysa ki başarı için beklemek, azimle çalışmak, inanmak ve sabretmek gerekiyor. Hemen başarıyı yakalamak istiyor ancak ilk başarısızlığımızda pes ediyoruz.

Bir mağaza açtığınızı düşünün. İlk günden satışlarınızın çok iyi gitmesi ve herkesin sizi övgüyle birbirine anlatması sizce muhtemel midir? Aslında, çok tanınmış bir mağaza açmıyor sanız ve bu işteki ilk şubeniz ise pek muhtemel değildir. Durum böyle olunca da beklediği satışı yakalayamayan firmalar umutsuzluğa kapılıyor. Oysa ilk birkaç ay kimse sizi tanımıyordur. Mağazanızın çevredekiler ve müşteriler tarafından tanınması için en az altı ay açık kalması gereklidir. Sabredip, beklemek yerine hayallerimizi gerçekleştirmek için ne zahmet ve emeklerle açtığı mağazamızı bir ay içerisinde zarar ediyor diye kapatıyoruz.

Hayallerimizden bu kadar kolay mı vazgeçiyoruz? İşte tam bu noktada risk almak konusunda yazdığım yazıyı hatırlayın. Uzun vadedeki çıkarlarımızı düşünmelisiniz.  Değerlendirmeleriniz sonucunda alacağınız riskteki artılar eksilerden fazla ise ve sizi daha mutlu edeceğini düşünüyorsanız asla vazgeçmeyin. Sabırla başarıyı hedefleyin.

 

Anna Pavlova başarının sırrını şu şekilde açıklamıştır.

" Başarının sırrı, bir hedefi durmaksızın takip etmektir."

İlerlemek için etraflıca araştırma yapmalı, doğru zamanı kollamalı ve hiç yılmadan azimle çalışmalıyız. Calvin Coolidge' nin azimle ilgili sözü ise şöyledir:

"Dünyada azmin yerini hiçbir şey tutamaz. Yetenek tutamaz. Yetenekli, ama başarısız birçok insan vardır. Zeka da tutamaz. Farkına varılmayan zeka yalnızca bir klişeden ibarettir. Eğitim de tutmaz. Dünya, eğitim görmüş aptallarla doludur. Azmin ve kararlılığın gücü ise sınırsızdır."

Yazımı sabırla ilgili güzel bir örnek olan Çin Bambu ağacının yetişmesi, hakkındaki hikayeyi paylaşarak bitirmek istiyorum.

Çinliler bu ağacı şöyle yetiştirir:

Önce ağacın ekilir, sulanır ve gübrelenir. Birinci yıl tohumda herhangi bir değişiklik . Tohum yeniden sulanıp gübrelenir. Bambu ağacı ikinci yılda da toprağın dışına filiz vermez. Üçüncü ve dördüncü yıllarda her yıl yapılan işlem tekrar edilerek bambu tohumu sulanır ve gübrelenir. Fakat inatçı tohum bu yılda da filiz vermez. Çinliler büyük bir sabırla beşinci yılda da bambuya su ve gübre vermeye devam ederler. Ve nihayet beşinci yılın sonlarına doğru bambu yeşermeye başlar ve altı hafta gibi kısa bir sürede yaklaşık 27 metre boyuna ulaşır.

Akla gelen ilk soru şudur:

Çin bambu ağacı 27 metre boyuna altı hafta da mı?

Yoksa beş yılda mı ulaşmıştır?

Bu sorunun cevabı tabii ki beş yıldır. Büyük bir sabırla ve ısrarla tohum beş yıl süresince sulanıp gübrelemesek ağacın büyümesinden hatta var olmasından söz edebilir miydik?...

 

İnanarak, sabrettiğiniz şeylerin hep yolunda gitmesi dileğiyle...

Hoşçakalın

Nur NİŞ KOŞAR

 

 
Toplam blog
: 21
: 624
Kayıt tarihi
: 21.11.17
 
 

Marmara Üniversitesi, Tekstil öğretmenliği mezunuyum. Kişisel gelişim makalelerini okumayı ve yaz..