Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Eylül '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Saç dökülme nedenleri

Saç dökülme nedenleri
 

Saç dökülmesinin birçok nedeni vardır. Bunların hepsinin sonucunda saç bir şekilde üst kısmın tamamen dökülmesiyle tamamlanır. veya belirli bölgelerde seyrekleşmeye yol açabilir.

1. Aşırı sitres ve fiziki çalışma ortamı (Telogen effluvium )

Her insanın çalışma şartları birbirine benzemeyebilir. Aşırı stres ve yoğunluk içinde çalışan insanların büyük bir çoğunluğunda saç dökülmesi görüşmektedir. Bu tür saç dökülmeleri insanın istemeyerek kendi kaynaklı saç dökülmeleridir. bunların dışında aşırı ateşlenme ile bazı enfeksiyon durumlarında da saç dökülmesi meydana gelebilir. Bu tür dökülmeler de hormonel değişiklikler kaynaklı dökülmelerdir.

2. Bazı kullanılan ilaçların yan etkileri

lityum, beta blokörler, warfarin, heparin, amfetaminler, levodopa gibi ilaçlar ve Romatizma, gut, depresyon, kalp hastalığı, yüksek tansiyon gibi hastalıkların tedavisi için yazılan reçeteli ilaçlar geçici olarak saç dökülmesine neden olabilir. Bu durumda da aslında saç dökülmesinin nedeni genetik ve hormonel değişimlerdir.

3. Ailesel ve Genetik nedenlere dayalı saç dökülmesi

Bazı ailelerde soy olarak yani genetik olarak babadan dededen başlayan kellik yani saçsızlık gözlenir. Bu tamamen kişinin kontrolü dışında gelişen olaylardır. Genetik olarak kafa yapısında saç seyrekliği var ise bu çocuklarda da görülebilir.

4. Kafa Derisinde mantar oluşması (Tinea capitis)

Saçlı deride meydana gelen kabuklaşma dan dolayı saç kıvrılabilir ve bu şekilde dökülebilir.  Saç derisinde şişlik olabilir. Saç dipleri kızarabilir. Bu tür durumlar saç derisinde mantar olabilme ihtimalini gösterir.

5. Büyük Cerrahi Ameliyatlar

Herhangi bir nedenden ötürü ameliyat masasına yatan bir kimse geçici olarak saç kaybına uğrayabilir. Bu ameliyatın büyüklüğüyle orantılıdır. Fakat bu dökülme geçici olup bir süre sonra dökülen saçlar yenilenir.

6. Saç Yolma Hastalığı (Trikotilomani)

Genellikle çocuklarda görülür. Yetişme döneminde bazı psikolojik tipler oluşabilir. Bu nedenden dolayı saçlarını istemeden bükme ve yolma yapan bir kimse geçici olarak saç dökülmesine neden olabilir.

7. Uygunsuz Saç Bakım ürünleri

Herhangi bir nedenden ötürü kullanılan saç boyaları veya spreyleri saç dökülmesine neden olabilir. Kullandığınız maddelerin devlet taradından onaylı olup olmadığını denetleyiniz. Bu kullanılan maddeler kullanımı kesildikten sonra saç dökülmesini durdurabilir. Geçici saç kaybı önlenir.

8. Kanser Tedaviler ve Ameliyatlar

kanser tedavisi sürecinde kullanılan ilaçlar saç dökülmesine neden olabilir. Ayrıca kanser ameliyatları büyük ameliyatlar katagorisinde olduğu için saç dökülme nedenni olabilir.

9. Tiroid Hastalığı Sonuçu saç dökülmesi

Tiroid bezlerinde oluşan yavaşlıktan dolayı saç dökülmesi oluşabilir. Tiroid bezlerinde ki anormal durum giderildiğinde veya tedavi edildiğinde saç dökülmesi durabilir.

Op Dr Ali Mezdeği
 

 
Toplam blog
: 180
: 1477
Kayıt tarihi
: 24.01.13
 
 

27-Ekim-1973 tarihinde K.Maraş'ta doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini K.Maraş'ta tamamladı. 1991 y..