Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Kasım '14

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Saç dökülmesi ve saç kırıklarını önlemek

Saç dökülmesi ve saç kırıklarını önlemek
 

Saç Dökülmesine Karşı Çözüm


Saç büyümesi bazı aşamalardan geçerek oluşmaktadır. Örnek olarak bir saç kökünü ele alırsak 6 yıl boyunca hızlı bir büyüme yaşayan saç kökü bu süre zarfından sonra 6 ay boyunca da dinlenmeye ihtiyaç duyar. Bu dinlenme evdeşinde saç kesinlikle uzamaz. Saç dökülmesi gelişen bu evreden sonra başlamaktadır.
 
Saç dökülmesinde eski saçın yerini yeni bir saç teli alarak ilk büyüme evresinde 1 ila 1,5 cm civarında uzayabilir. Bu bahsettiğimiz durum saçların sağlıklı bakımı yapıldığı farz edildiğinde geçerlidir. Saçların bu evreyi sağlıklı geçirmesine engel olabilecek etmenlerin başında kullanılan bazı ilaçların yan etkileri, dengesiz beslenme, hormonal bazı bozukluklar ve stres gelir. Bazı hastalık türleri de saç dökülmelerinin oluşmasına zemin hazırlayabilir.
 
Saç telinin bahsettiğimiz sağlıklı döngüsü bozulduğunda saç dökülmesi yaşanır. Geçirilen ağır hastalıklar, bazı ameliyatlar, aşırı duygusal veya stresli dönemler nedeniyle başlayan saç dökülmeleri insanların kişisel yaşamlarını olumsuz yönde etkilemektedir. Saç dökülmeleri yaşayan insanlar bu döngüye stres ile girebilcekleri gibi girdikleri zamanda stres oranı daha da artmaktadır. Bazı durumlarda anksiyete bozukluklarına, depresyona ve aşırı stres hormonunun salgılanmasını tetiklemektedir. Bu adrenalin hormonlarının aşırı salgılanmasıyla saçınızın derisini ve saç köklerini besleyen kan akışını olumsuz yönde etkileyerek keser ve saç dökülmesinin artışına sebep olurlar.
 
Stres hallerinin uzun süre devam etmesi durumunda yeterli oksijenden ve besinden uzak kalan saç kökleri uzmanlar aracılığıyla tedaviye başlanmadığı sürece atlatılması zor bir durumdur. Saç Dökülmesi sağlığı evde kişisel olarak uygulanan yöntemlerle bu süreç aylarca sürebilir.
Stres kontrolünü ele alabilmek için hastalıklar veya ameliyatlar sonrasında vücudun iyice dinlendirilmesi bahsettiğimiz saç dökülmelerinin önüne geçmekte faydalı bir etkendir. Bazı insanların saçlarına mükemmel derecede gösterdikleri özene ve bakıma rağmen yine de saç dökülmesi yaşadıkları görülmüştür. Bu tip durumlar genetiklikten veya hormonal bozukluklar sonucu ortaya çıkar. Menopoz gibi durumlarda bu duruma örnek verilebilir. Değineceğimiz diğer bir husus ise kemoterapide kullanılan bazı kanser ilaçları, radyasyon ve alınan antidepresan ilaçlar hatta bazı antibiyotiklerin de saçın sağlıklı gelişmesini sekteye uğrattığıdır. Doğum kontrol ilaçlarının alınmasında da aynı durum söz konusudur.
 
Fiziksel olarak oluşan zararlar neticesinde oluşan kelliklerde tedavi pek mümkün değildir. Bu duruma örnek geçirilebilecek bir trafik kazası olabilir. Saç bu tip durumlarda saçınızın tarama yönünün değiştirilmesi yapılabilecek en iyi iştir.
 
Saç kremleri, saç dökülmesine karşı kullanılan şampuanlarında bazı ters tepkilerden dolayı saç dökülmesini önlemek yerine daha da arttığı bilinmektedir. Bu tarz ürünleri saçınıza uygulamadan önce içerdiği maddelere göz gezdirip tanımanızda fayda vardır. Sonrasında kullanımlarınızda saçınıza zarar vermeyen etken maddeli ürünleri tercih edebilirsiniz. Saçın sağlıklı beslenmesi ve saç dökülmesi konusunda pek bilinmeyen bir yöntem vardır ki oda arı sütüdür.
 
Kan dolaşımını hızlandırmak ve saç köklerini canlandırmak için zeytinyağı veya hindistan cevizi yağı ile saç derinize masaj yapınız. Saçlarınızı duruladıktan sonra ılık su ile masaj yapmak, saç dökülmesini engellemek ve saçlarınızın daha hızlı uzamasını sağlamak için oldukça faydalıdır.
 
Saç dökülmesi tedavisinde, çok demlenmiş olan alma parçaları ve kremsi hindistan cevizi yağı ile hazırlanan alma yağı, saç uzaması ve kuru, kaşınan saç derisini tedavi etmede bilinen en yaygın yöntemlerdendir.Limon suyunu ve alma yağını birlikte karıştırın ve oluşan karışımı saç derinize masaj yaparak uygulayın.Bone yardımı ile saçınızı örtün ve bu oluşan karışımın saç köklerinin derinliklerine kadar etkilemesi için sabaha kadar bekleyin. Sabah uyandığınızda hafif bir şampuan ile saçınızı yıkayın ve soğuk su ile durulayın. Her hafta bu işlemi tekrarlayın ve saçınızın daha hızlı uzadığını ve güçlendiğini gözlemleyeceksiniz.
 
Aktarlardan kokulu sardunya yaprakları (güçsüz ve kırılgan saçlara sağlığını geri getirmede oldukça yaygın bir tedavidir) isteyin.Sardunya Yapraklarnı yaklaşık 15-30 dakika kaynayan suyan atın ve beyazlaşana kadar bekleyin. Sardunya suyu daha sonra bir kap içine süzdürün ve saçınızı şampuanlandıktan sonra en az haftada iki kez saç durulaması için uygulanmalıdır.
 
Marul ilaçları saç dökülmesini azaltmada en çok kullanılan ürünlerdendir ve basit ev ilaçlarından bir tanedir. Bir demet marul yaprağını püre haline getirdikten sonra taze sıkılmış ıspanak suyunu mikser yardıymıyla karıştırın ve oluşan karışımı haftalık saç derisi ve saç maskesi olarak saçınıza sürünüz.
5-Biberiye dalları saç dökülmesi tedavisinde kullanılmıştır. Bir tutam biberiye yapraklarını kısık ateşte 20 dakika kaynatın.Daha sonra biberiye suyunu süzdürün, ve her gün saçlarınızı durulamak için kullanın. Kalan biberiye suyu ise yaklaşık üç gün buzdolabında muhafaza edilebilir. Dökülen saçları geri getirmeye ilaveten,biberiye suyu doğal bir saç kremi olarak uygulanabilir.
 
Horozibiği çiçeği (yabani kadife çiçeği) yapraklarının suyu, saç tellerinin incelmesine karşı güçlendirmek için kullanılmaktadır. Horozibi çiceğinin öz suyunu elde etmek için, bir meyve sıkacağı veya mikser kullanabilirsiniz. İlaç her gün taze olarak yeniden hazırlanmalıdır, çünkü sulandıktan hemen sonra saça uygulanmaz ise tedavi edici özelliği ortadan kalkar. Horozibiği çiçeği sıvısı saç derisinde ve saçlarda ve saçları durulamadan önce yaklaşık 1 saat öncesinde sıcak su ile masaj yapılarak uygulanmalıdır. Saç dökülmesini engellemesine ilaveten, horozibi çiceği saçların gençleşmesinde ve yumuşamasında da önemli rol oynar.
 
Saç güçlendirici etkisi inanılmaz olan kına, Hindistan’da yetişen bir bitkidir. Uzun, güzel saçları ve düşünceleriyle ünlü olan hemen hemen her Hintli kadın düzenli olarak kına ilaçları kullanmaktadır. Kına, saçların parlak ve güçlü görünmesinde önemli bir role sahiptir ve saç millerinin kırılması engeller. Kına özü içeren doğal saç bakım ürünleri kullanmaya özen gösteriniz.
 
Yonca suyu, yıllardan beri kullanılan saç bakım ilaçlarından. Özellikle saç köklerini beslemede, saç incelmesini engellemede ve saç dökülen bölgelerdeki yeni saçların gelişmesinde önemlidir.
 
Sıvısı, havuç suyu ile hem güncel olarak hem de serinletici bir vitamin içeceği olarak uygulanabilir.
Kükürt içeren bir sebze olan soğanın saç çıkartmada etkili olduğu bilinmektedir.Meyve sıkacağı birkaç çorba kaşığı soğan suyu elde edin ve saçlarınızı yıkamadan önce soğan suyu ile saç derinize bir saat yavaşça masaj yapın.Soğan maskesi düzenli uygulandığı takdirde, saç foliküllerini güçlendirir ve yeni, güçlü ve sağlıklı saç gelişiminde etkili olur.
 
Hindistan cevizi sütü güçlendirici, besleyici ve saçları gençleştirici iyileştirici bir ilaçtır. Az miktarda taze veya konserve hindistan cevizi sütü ile saç derinize masaj yapın veya geceleyin saç derisinde bekletin. Bu işlem aynı zamanda saçınızın yumuşak ve parlak görünmesininde etkili olacaktır.
 
Saç Dökülmesinin Başlıca Nedenleri
 
Uzmanlar, Günde 50-100 adet saç telinin dökülmesini normal sınırlar içerisinde kabul ederken, eğer aşırı miktarda saç kaybı ve saçlarda gözle görülen incelme oluşursa, en kısa zamanda doktora başvurulması gerektiğini bildiriyor.
 
Tüm toplumlarda saçlarla saç şekillerinin sosyal ve kültürel bir önemi vardır. Saç dökülmesiyle karşılaşan bir kişi, kendisini fiziksel ve ruhsal olarak zayıf görmeye başlayarak, bu durumdan kurtulabilmek için değişik yöntemlere başvurabilir. Ancak, saç dökülmesinin nedeni bulunmadan doğru bir tedavi şekli uygulanamaz. Bu nedenle aşırı saç dökülmesi, saç köklerinde zayıflık ve saç tellerinde incelme şikayetleri bulunanların, deri hastalıkları uzman hekimlerine başvurmaları gerekir. Uzmanların verdikleri bilgiye göre, Sağlıklı bir insanda saçların yaklaşık yüzde 90'ı sürekli uzama halindedir. Bu büyüme evresi 2-6 yıl kadar sürebilir. Geriye kalan yüzde 10'luk kısım ise, 2-3 Ay kadar süren dinlenme evresinde bekler. Bu dinlenme evresi sonucunda saçlar dökülür, dökülen saç köklerinden yeni saçlar büyümeye başlar ve döngü bu şekilde devam eder. Saç dökülmelerinin çoğu da işte bu normal saç büyüme döngüsünden kaynaklanır. Günde 50-100 adet saç telinin dökülmesi ise normal sınırlar içerisinde kabul edilir. Saç dökülmesinin nedenlerini bilmek hem bilinçli davranarak baştan bazı tedbirler almanızı sağlayacak, hem de bir sorun yaşadığınızda doğru tedavi şekli konusunda sizi yönlendirecektir. İşte sizi bu önemli sorundan kurtaracak saç dökülmesinin başlıca nedenleri.
 
Uygunsuz saç bakımı ve kozmetik ürün kullanımı: Uzmanlara göre; boya, renk açma, düzleştirme veya perma gibi yöntemler, uygun koşullarda yapılmazsa saça zarar verebiliyor. Bu yöntemlerin sık sık veya aynı anda uygulanması da saçı zayıflatıp kırılmasına neden olabiliyor. Saçı çeken atkuyruğu, örgü, sıkı lastiklerle toplama gibi saç şekillerinin de sıklıkla uygulanmaması gerekiyor. Çünkü saç diplerine etki eden sabit çekme kuvveti saç kaybına neden olabiliyor. Sık sık yıkamak, taramak ve fırçalamak ise saçı kırabiliyor.

Saç Dökülmesine Karşı Yapılması Gerekenler

1- Saç Dökülmesi 1 Kan dolaşımını hızlandırmak ve saç köklerini canlandırmak için zeytinyağı veya hindistancevizi yağı ile saç derinize masaj yapınız. Saçlarınızı duruladıktan sonra ılık su ile masaj yapmak, saç dökülmesini engellemek ve saçlarınızın daha hızlı uzamasını sağlamak için oldukça faydalıdır.
 
2-  Saç dökülmesi tedavisinde, çok demlenmiş olan alma parçaları ve kremsi hindistancevizi yağı ile hazırlanan alma yağı, saç uzaması ve kuru, kaşınan saç derisini tedavi etmede bilinen en yaygın yöntemlerdendir.Limon suyunu ve alma yağını birlikte karıştırın ve oluşan karışımı saç derinize masaj yaparak uygulayın.Bone yardımı ile saçınızı örtün ve bu oluşan karışımın saç köklerinin derinliklerine kadar etkilemesi için sabaha kadar bekleyin. Sabah uyandığınızda hafif bir şampuan ile saçınızı yıkayın ve soğuk su ile durulayın. Her hafta bu işlemi tekrarlayın ve saçınızın daha hızlı uzadığını ve güçlendiğini gözlemleyeceksiniz.
 
3- Aktarlardan kokulu sardunya yaprakları (güçsüz ve kırılgan saçlara sağlığını geri getirmede oldukça yaygın birtedavidir) isteyin.Sardunya Yapraklarnı yaklaşık 15-30 dakika kaynayan suyan atın ve beyazlaşana kadar bekleyin. Sardunya suyu daha sonra bir kap içinee süzdürün ve saçınızı şampuanlandıktan sonra en az haftada iki kez saç durulaması için uygulanmalıdır.
 
4- Marul ilaçları saç dökülmesini azaltmada en çok kullanılan ürünlerdendir ve basit ev ilaçlarından bir tanedir. Bir demet marul yaprağını püre haline getirdikten sonra taze sıkılmış ıspanak suyunu mikser yardıymıyla karıştırın ve oluşan karışımı haftalık saç derisi ve saç maskesi olarak saçınıza sürünüz.
 
5- Biberiye dalları saç dökülmesi tedavisinde kullanılmıştır. Bir tutam biberiye yapraklarını kısık ateşte 20 dakika kaynatın.Daha sonra biberiye suyunu süzdürün, ve her gün saçlarınızı durulamak için kullanın. Kalan biberiye suyu ise yaklaşık üç gün buzdolabında muhafaza edilebilir. Dökülen saçları geri getirmeye ilaveten,biberiye suyu doğal bir saç kremi olarak uygulanabilir.
 
6-Horozibiği çiçeği (yabani kadife çiçeği) yapraklarının suyu, saç tellerinin incelmesine karşı güçlendirmek için kullanılmaktadır. Horozibi çiceğinin özsuyunu elde etmek için, bir meyve sıkacağı veya mikser kullanabilirsiniz. İlaç her gün taze olarak yeniden hazırlanmalıdır, çünkü sulandıktan hemen sonra saça uygulanmaz ise tedavi edici özelliği ortadan kalkar. Horozibiği çiçeği sıvısı saç derisinde ve saçlarda ve saçları durulamadan önce yaklaşık 1 saat öncesinde sıcak su ile masaj yapılarak uygulanmalıdır. Saç dökülmesini engellemesine ilaveten, horozibi çiceği saçların gençleşmesinde ve yumuşamasında da önemli rol oynar.
 
7- Saç güçlendirici etkisi inanılmaz olan kına, Hindistan’da yetişen bir bitkidir. Uzun, güzel saçları ve düşünceleriyle ünlü olan hemen hemen her Hintli kadın düzenli olarak kınailaçları kullanmaktadır. Kına, saçların parlak ve güçlü görünmesinde önemli bir role sahiptir ve saç millerinin kırılması engeller. Kına özü içeren doğal saç bakım ürünleri kullanmaya özen gösteriniz.
 
8- Yonca suyu, yıllardan beri kullanılan saç bakım ilaçlarından. Özellikle saç köklerini beslemede, saç incelmesini engellemede ve saç dökülen bölgelerdeki yeni saçların gelişmesinde önemlidir. Sıvısı,havuç suyu ile hem güncel olarak hem de serinletici bir vitamin içeceği olarak uygulanabilir.
 
9- Kükürt içeren bir sebze olan soğanın saç çıkartmada etkili olduğu bilinmektedir.Meyve sıkacağı birkaç çorba kaşığı soğan suyu elde edin ve saçlarınızı yıkamadan önce soğan suyu ile saç derinize bir saat yavaşça masaj yapın.Soğan maskesi düzenli uygulandığı takdirde, saç foliküllerini güçlendirir ve yeni, güçlü ve sağlıklı saç gelişiminde etkili olur.

 

10- Hindistancevizi sütü güçlendirici, besleyici ve saçları gençleştirici iyileştirici bir ilaçtır. Az miktarda taze veya konserve hindistancevizi sütü ile saç derinize masaj yapın veya geceleyin saç derisinde bekletin. Bu işlem aynı zamanda saçınızın yumuşak ve parlak görünmesininde etkili olacaktır.

 

Daha Fazla Bilgi İçin: http://www.sacdokulmesi1.com/kadinlarda-sac-dokulmesinin-sebepleri/364.html

 
Toplam blog
: 14
: 1611
Kayıt tarihi
: 14.04.12
 
 

2005 yılından beri blog yazarlığı yapmaktayım. Gelişen internet teknolojilerine ayak uydurmak git..