Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Nisan '18

 
Kategori
Sağlık
 

Saç Dökülmesinin Nedenleri

Saç Dökülmesinin Nedenleri
 

O upuzun dalgalı saçlarım bembeyaz oldu,

Yıllar aldı gitti tel, tel döküldü,

Saçlarımı okşayan eller de gitti,

Saçlar da öksüz kaldı bembeyaz oldu.

Saçlarımız; beynimizi saklayan kafatasımızın herhangi bir travmayla karşılaşması halinde; bunun şiddetini en aza indirebilecek esnekliği sağlayan uzantılardır. Kafatası derimizi korur ve vücut ısımızı dengeler. Saçlar sosyal yaşamda güzelliğimizi tamamlayan bir unsurdur. Bakımlı, parlak ve gür saçlar sağlığımızı da yansıtır, kendimize güvenimizi arttırır. Kadın ya da erkek olmamız bunu değiştirmez. Saçlarımızın şekil ve renginde genetik faktörler önemlidir. Saçlarımıza rengini veren renk maddeleri, zamanla azalmaya başlar. Bu da beyazlaşmaya neden olur. Bir insanda ortalama 100. 000-150. 000 arasında saç teli vardır. Dökülen bir saç telinin yerine 6 – 10 haftada yenisi çıkar. Her bir saç kökünden, insan ömrü boyunca, 20 kez yeni saç çıkabilir. Günde ortalama 100 adet kadar saçın dökülmesi normaldir. İnsanın yaşı ilerledikçe saç telleri azalır ve incelmeye başlar.

Saçlarımın çok dökülmesi nedeni ile doktora gittim, kullandığım ilaçları sordu, kendisine kalp ve tansiyon ilaçlarımı gösterdim bu ilaçlardan bazıları saç dökülmesine neden oluyormuş. Ayrıca depresyon ve kanser için kullanılan bazı ilaçlarda dökülmeye nedeni. Doktorum ilaç düzenlememi yaptı sağ olsun.

 Yaşlılık dışında hormonal etkenler, stres, ilaçlar ve medikal bazı nedenlerden dolayı saçlar dökülebilir. Hormonal nedenler, kalıtsal bir takım hormonların aktivitesiyle alakalıdır. Genetik bakımdan duyarlı olan kişilerin bazı cinsiyet hormonları kalıcı saç dökülmesine yol açar. Erkeklerde ise ergenliğin ilk başlarında başlar. Ayrıca saç dökülmesine gebelik ve doğum kontrol hapları da etki eder. Vücutta hormon düzeyini dengeleyen ve düzenleyen troit bezi, eğer doğru çalışmazsa saç kaybına neden olmaktadır. Ciltte oluşan bazı yaralardan saç dökülmesi yaşanır. Anne ya da baba tarafından herhangi birinde saç dökülmesi durumu varsa siz de risk altındasınızdır. Kişinin genleri saç dökülmesinin ne zaman başlayacağını, hangi bölgelerde saç dökülmesi olacağını ve hızını etkilemektedir. Ayrıca saç boyası, saç düzleştiriciler ve benzeri ürünlerin aşırı kullanılması saçlarınızın dökülmesine yol açabilmektedir. Saçlarımı hiçbir zaman boyatmadı ne kadar kaliteli boya olursa olsun saç boyaları dökülmeye neden olmakta.  Yetersiz beslenmek: Kırmızı et tüketiminin az olması demir ve protein eksikliğine neden olur. Bunun sonucu olarak da saç dökülmesiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.

NAHİDE ÇELEBİ

 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..