Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Şubat '08

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Saç ekimi ameliyatınızın planlanması ve sonrası

Saç ekimi ameliyatınızın planlanması ve sonrası
 

Ameliyatınızın planlanması…

Saç ekimi ameliyatı her hastanın kendi durumuna göre planlanır. Her tür cerrahi tekniğin sizin için uygun olduğu, saç ekiminin yanında flep cerrahisi ve doku genişletilmesi gibi her tür transplant operasyonu yapabilen plastik cerrahlar gibi bir doktora bu tür bir operasyonu yaptırmanız tavsiye edilmektedir.

İlk muayenenizde plastik cerrahınız saç büyümesi ve dökülmesini inceleyecek, ailesel kellik hikayenizi soruşturacak ve daha önce saş ekimi yaptırıp yapmadığınız konusunda bilgilenicektir. Plastik cerrahınız ayrıca hayat tarzınız ve operasyonda olmadaki amacınız ve beklentileriniz konusunda size sorular soracaktır.

Kontrol altına alınanamamış yüksek tansiyon, kanama problemleri, ameliyat izlerinin genişleme eğilimi gibi size özel ancak ameliyat sonrası problem yaratacak durumlar yine plastik cerrahınız tarafından size sorulacaktır. Plastik cerrahınıza sigara içip içmediğinizi özellikle aspirin gibi kanamayı artııran ilaçlar kullanıp kullanmadığınızı söylemeyi unutmayınız.

Operasyona hazırlık…

Plastik Cerrahınız operasyona hazırlık aşamasında size yiyecek ve içecek, sigara içimi ve bazı vitamin preparatları ve ilaçlardan kaçınmanız yolunda özel bir takım önerilerde bulunacaktır. Bu önerileri dikkate almanız ameliyat sırasında ve sonrasında iyileşmenizi olumlu yönde etkileyecektir. Sigara içiyorsanız, sigara içimenin deri kan akımını engelleyip yara iyileşmesini kötü yönde etkilemesinden dolayı operasyon öncesi en az 2 hafta öncesinden sigarayı bırakmanız sizin yararınıza olacaktır.

Saç ekimi operasyonunuz bir plastik cerrahi merkezinde ya da hastanede yapılmış olsun, sizi operasyondan sonra eve ulaştıracak ve bir ya da iki gün boyunca refakat edebilecek bir kişiyi ayarlamanız gerekmektedir.

Saç ekimi ameliyatında uygulanacak anestezi...

Saç ekimi ameliyatlarının çoğu hangi teknik kullanılırsa kullanılsın lokal anestezi ve sedasyon kombinasyonu altında uygulanmaktadır. Bu kombinasyon sayesinde hafif bir rahatsızlık ve dokunma hissine rağmen uyanık ancak rahatlamış olacaksanız fakat saçlı deriniz tamamen acı ve ağrı duyusundan yoksun olacaktır.

Plastik cerrahınızın ya da kendinizin isteği doğrultusunda operasyonunuz, eğer doku genişletilmesi ya da flap işlemi gibi daha kompleks işlemle içeriyorsa, ameliyatınız sırasında tamamen uyumanızı sağlayan genel anestezi altında yapılabilir.

Cerrahi İşlem…

Saç ekimi, verici alandan alınan saç kökü içeren küçük saçlı deri parçalarının (greft) kelleşmiş ya da incelmiş alanlara yeniden yerleştirilmesini kapsayan bir operasyondur. Bu saç greftlerinin büyüklükleri ve şekilleri değişiklik gösterir. Yuvarlak şekilli puch (parça) greftler genellikle 10 ila 15 adet saç kökü içerirlerken, daha küçük boyuttaki mini greftler 2 ila 4, mikro greftler ise 1 ya da 2 saç kökü içerirler. Slit (yarık) greftler ki saçlı deride oluşturulan yarıklara yerleştirilirler, 4 ila 10 saç kökü içerirkem strip (şerit) greftler uzun ve ince şekillidirler ve 30 ila 40 adet saç kökü içerirler.

Genellikle memnun edici bir sonuç alınabilmesi için birkaç cerrahi seans ve ve bu seansların arasında yeterli iyileşme görülmesi için seanslar arasında birkaç ay beklenmesi gerekmektedir. Son sonucun görülmesi için 2 yıla yakın bir süre geçmesi gerekmektedir. Ekilen bölgenin yoğunluğu saçın rengi ve kalitesine göre değişiklik gösterir. Kalın, gri veya açık renkli saçlar ince ve koyu renkli saçlara göre daha iyi saç örtüsü sağlarlar. Büyük saç greftlerinin ekildiği senaslarda kişiden kişiye değişiklik göstermekle beraber ortalama 50 saç grefti ekilirken bu sayı sayi mini veya mikro greftleme işleminde 700’ü bulabilir.

Saç ekimi operasyonundan hemen önce alıcı sahadaki saçlar saç greftlerinin kolayca ulaşılıp alınabilmesi amacıyla traş edilir. Parça greftler için plastik cerrahınız alıcı bölgeden yuvarlak şekilli saç greftlerinin alınabilmesi amacıyla keskin karbon çeliğinden yapılma özel bir tüp benzeri enstrüman kullanabilir ve bu saç greftleri genellikle alın saç çizgisini oluşturmada kullanılır. Diğer tip saç greftleri için plastik cerrahınız neşter yardımıyla alıcı sahadan saç içeren bir şerit alacak ve daha sonra bunları cerrahi büyütme gözlükleri yardımıyla saç köklerine zarar vermeden her bir saç grefti 1 ya da 2 saç kökü içerecek şekilde küçük parçalara ayıracak ve daha sonra bunları saçlı derinizde ekim yapılacak saçsız alanlara yine neşter yardımıyla açılan minik deriklere yerleştirecektir. Alıcı sahadan saçlı deriyi içeren greft küçük parçalara ayrıldıkça deri gerginliginin arttırılması amacıyla plastik cerrahınız saçlı deri altına periyodik olarak serum enjekte edebilir. Açılan bu küçük derikler parça saç grefti uygulandığında bir adet ince cerrahi dikiş ile kapatılabilir ya da diğer greft tiplerinde dikiş atılmaksızın bırakılıp son derec ince ve küçük bir skar dokusu oluşması sağlanabilir. Eğer konulmuşlarsa küçük dikişler çevre saçlar ile rahatlıkla kamufle edilirler.

Saçlı derinin kan dolaşımınının etkilenmemesi amacıyla alınan saç greftleri yarım cm den daha küçük bir yarıktan yerleştirilirler. Daha sonraski seanslarda önceki deriklerin araları ek saç greftleri ile doldurulabilirler. Saç greflerinin alınması ve ekimi esnasında plastik cerrahınız alıcı sahadaki saçların kötü yönde etkilenmemeleri ve ekilen saçların doğal doğrultularında büyümeleri için gerekenleri yapacaktır.

Saç ekimi işlemi sona erdiğinde saçlarınız yıkanıp temizleninden sonra gaz tamponla kapatılacaktır. Birkaç gün boyunca bir baskılı bir bandaj kullanmanız gerekebilir. Bazı plastik cerrahlar hastalarının bandaj kullanmamalarına izin vermektedirler.

Plastik cerrahlar ciddi deri kaybı ve yanık yaralarının kapatılmasında yaygın olarak kullanılan bir rekonstrüktif işlem olan doku genişletilmesi prensibinin liderleridirler. Saç nakli cerrahisinde bu işlemin kullanılmaya başlaması göreceli olarak oldukça kısa zamanda dramatik iyileşme sağlamıştır.

Doku genişletilmesi tekniğinde, doku genişletici adı verilen balona benzer bir alet saç olmayan alanın hemen yanındaki saç içeren deri altına yerleştirilir. Bu balon belli bir zaman suresince periyodik olarak serum ile şişirilerek üzerindeki derinin genişlemesi ve deri hücre sayısının artması sağlanır. Bu olay özellikle ilk şişirmeden birkaç hafta sonra saçlı derinin altında şişlik benzeri görünüme yol açar.

İlk operasyondan sonra yaklaşık 2 ay içinde saçlı deri yeterince genişletildikten sonra bir diğer operasyonla genişletilen deri komşu saçsız alanın örtülmesinde kullanılır.

Flep cerrahisi tekniğinde ise, geniş saçsız alanların kapatılması mümkündür ve her hastaya göre planlaması değişiklik gösterir. Saçlı deride flep cerrahisi 20 yılı aşkın bir süredir başarıyla uygulanmaktadır. Flebin büyüklüğü ve yerleştirilmesi önemli ölçüde kişinin isteği ve gereksimine bağlıdır. Tek bir flep 350 ya da daha fazla parça greftin görevini görebilir. Saçsız derinin bir kısmı (ya da tamamı) çıkartıldıktan sonra saçlı deri içeren bir deri parçası bir ucundan vücuda bağlı olduğu halde kesilerek kaldırılır ve orijinal kan akımı sağlanırken yeni yerine dikişler yardımıyla tespit edilir.

Siz iyileştikçe, deri kesisinin hemen yanından uzayan saçların skar dokusunu kamufle ettiğini göreceksiniz.

Son yıllarda plastik cerrahlar flep cerrahisinde önemli aşamalar kaydetmişler ve saçlı deri örtülmesi amacıyla flep cerrahisinin ve saçlı deri küçültülmesinin kombine uygulanması ya da doku genişletilmesi yardımıyla daha iyi ve doğal bir alın-saç çizgisi oluşturulması sağlanmıştır.

Saçlı deri küçültülmesi tekniği bazen ilerletme flep tekniği olarak da bilinir ve saçlı deri saçsız alana doğru çekilir ya da ilerletilir.

Saçlı deri küçültülmesi kafanın tepesi ya da arkasındaki saçsız alanların örtülmesi amacıyla kullanılır. Lokal anestezi uygulamasını takiben saçsız alanın bir bölümü çıkartılır. Hastanın isteğine göre çıkartılan saçlı bölge miktarı değişiklik gösterir. Eğer büyük bir alanın örtülmesi gerekliyse plastik cerrahlar ters Y şeklinde bir saçsız alanı çıkartırlar. Saçsız deri kısımları U, ovel ya da değişik şekillerde de çıkartılabilirler.

Kesilen bölgenin kenarındaki deri rahatlatılıp çekilerek saç içeren deri bölgeleri karşı karşıya getirilip birbirlerine dikişler yardımıyla tespit edilirler. Bu aşamada başınızda hafif bir çekiştirme hissi duymanız muhtemeldir.

Operasyon sonrası…

Operasyondan sonra kendinizi nasıl hissedeceğiniz yapılan operasyonun büyüklüğüne ve karmaşıklığına bağlıdır. Ağrı, aşırı gerginlik ya da zonklama duyuları verilecek ağrı kesicilerle kontrol altına alınacaktır.

Eğer bandaj kullanıldıysa operasyon sonraki bir gün içinde çıkartılacaktır. Dikişlerin tümü 7 ila 10 gün içinde alınacaktır. Saçlı deride şişme, morarma ve sızıntı olasılığı hakkında plastik cerrahınızdan bilgi alınız.

Aşırı aktivite saçlı deriye olan kan akımını arttırıp deri kesilerinin ya da ekimlerin kanamasına neden olabileceğinden yoğun aktivite gerektiren işlerden ve yakın kontakt gerektiren sporlardan uzak durmanız gerekmektedir. Bazı plastik cerrahlar 10 gün kadar cinsel aktiviteden kaçınılması gerektiğini belirtmektedirler.

Saçlı derinizdeki kesilerin iyleşmesini kontrol etmek amacıyla plastik cerrahınız operasyon sonrası ilk ay içinde muhtelif defalar sizi görmek isteyecektir. Plastik cerrahınızın bu kontroller sırasında vereceği önerilerini dikkatle yerine getirmeniz tavsiye edilir.

Normale Donüş…

Operasyondan sonra normal hayatınıza dönüş yapılan operasyonun uzunluğuna, büyüklüğüne ve karmaşıklığına bağlıdır.Operasyondan birkaç gün sonra işinize dönüp hafif aktivitelere başlayacak kadar kendinizi iyi hissetmeniz normaldir.

Saç ekimi yapılan (parça, mikro ya da diğer gerft yöntemlerinde) bir çok hasta yeni çıkmaya başlayan saçlarının operasyondan sonraki ilk 6 hafta içinde dökülmeye başlamasıyla dehşete düşerler. Unutmayin, bu durum normaldir ve hemen her zaman geçicidir. Bu saçlar döküldükten sonra yenilerinin çıkması yine bir 6 hafta kadar sürebilir. Hey ayda ortalama yarım santim saçınızın uzamasını bekleyebilirsiniz.

Yeni Görünümüz…

Deri kesileriniz iyileştikten sonra daha doğal görünüm elde edilmesi amacıyla küçük bir “dokunma” tabir edilen cerrahi müdahale gerekebilir. Bazen bu durumda saç çizgisinin mini ya da mikro saç greftleri ile restorasyonu yapılabilir. Flep cerrahisi geçirdiyseniz saçlı derinizde görünür biçimde “köpek kulağı” adı verilen katlantılar kalabilir ancak bunlat iyileşme tamamlandıktan sonra plastik cerrahınız tarafından küçük bir müdahaleyle alınabilir.

Genellikle küçük bir “dokunma” işlemine ihtiyaç duyacağınız beklenmelidir. Plastik cerrahınız genellikle ileride ne büyüklükte bir cerrahi işlemin gerekeceğini tahmin edecektir.

 
Toplam blog
: 88
: 3086
Kayıt tarihi
: 06.12.07
 
 

1993-1999 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde temel tıp eğitimini tamamlayara..