Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Haziran '07

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Saçma sapan toplantılar

Saçma sapan toplantılar
 

Bazen kendinizi ne konuşulduğuunu anlamadığınız, herkesin başka telden çaldıüğı bir toplantının ortasında buluverirsiniz. Her kafadan bir ses çıkmaktadır, fikirler ortada uçuşmakta, bazıları sıkıldığını belli etmekte bazılarıda hayal dünyasına dalıp gitmişlerdir. İşin kötüsü bu ip toplantılar birsonra yapılacak hayati toplantılar içinde kötü emsal olurlar ve kişilerde önyargı oluşmasına sebep olurlar.

Ben her ne kadar işim gereği çok toplantı yapmama gereksede toplantılardan hiç hoşlanmam. Bu konuda eğitimler verip, tavsiyelerde bulunsamda bende “aptal toplantı” girdabına çoğunlukla yakalanıyorum. Aslında rayından çıkan toplantıyı tekrar rayına oturtmak için yapılacak birkaç küçük hareket var ama gerçekten sizde kendinizi geyik ortamına kaptırabiliyor, kafanızdaki diğer işlerin yada tilkilerin baskısı ile ortamdan uzaklaşabiliyorsunuz.

Belkide toplantıyı bozan yada konuyu saptıran şeylere karşı acımasız olmak gerekiyor. İnsanların saçma sapan şeyler yada detaylarla hiç üşenmeden uğraşmasını ve zaman harcamasını sert bir şekilde kesmek gerekiyor. Gereksiz konuşma ve bilgilerin kaybettireceği zaman vb. konulardaki zararı kendileri düşünemiyorlarsa söylemek gerekiyor belkide. Toplantıda bile zamanı boşa harcayan yaşamındaki zamanıda boşa harcamaz mı?

Benim kişisel hatanm bu tip konularda kişileri üzmemek adına yeterince sert yada imalı çıkışlar yapmama diye düşünmeye başladım. Çünkü toplantıda ve başkalarının önünde kişilere karşı ters bir şey söylemek yada davranmak onlarda ciddi hasarlar oluşturabilir ve sonrasında daha büyük zararlara sebep olabilir. Eminim herkes kendi söylediklerine diğerlerinin önem vermesini istiyor ama objektif olarak bunu herkesi ilgilendiren bir ortak paydada yapamadığında özel zamana kaydırmasını bilmelidir. Veeğer bir toplantı amacına uygun ilerlemiyor ise herkesin faydası adına birisinin diğerlerini hedefe yönelik kojnuşamau yönşlendirmesi gerekiyor.

Yine beni sıkan şeylerden birisi, organize edilen toplantıda aynı konuları sürekli tekrarlıyor ve konuşuyor olmak. Eğer 3 kereden fazladır aynı konuyu konuşuyor iseniz toplantıya katılanları ve yapılan işi tekrar değerlendirmelisiniz. Ya kimse sizi takmıyor, ya beceremiyorlar yada anlamıyorlardır. Birisinin bir şeyi anlayıp anlamadığının kontrolü “tekrarlamadan” geçsede bu tekrarlama sayısı belirli bir oranı geçip hiç bir şeyi değiştirmediğinde saçma bir hal alır.

Birtoplantı sonrasında kişierin yapacakları ortaya çıkar. Bunlar bir sonraki toplantının gündemini oluşturur. Bir sonraki toplantıda yine aynı gündem tekrar ediyorsa şirket içinde “patinaj” yapılıyor demektir. Yani hem kötü koku çıkmakta hemde tekerlek eskimektedir. İşte bu noktada toplatıya katılanların samimiyeti ve toplantı yönetim becerisi ön plana çıkar.

Yine hoşuma gitmeyen diğer bir nokta ise toplantıların havada kaldığı durumlardır. Benim tecrübelerimde genellikle toplantıya katılanların nitelikleri doğrultusunda diğerkatılımcılar ya doğru söyleyemezler yada doğru söylemek ihtiyacı duymazlar. Bu yüzden bir çok şey konuşulmasına rağmen ortada bir şey yoktur aslında. Bazı yöneticiler her ne kadar sizin doğruyu söyleminiz konusunda cesaretlendirselerde gerke duygusal, gerek politik gerekse kişisel açıdan kendilerine yönelik negatif şeyler duymak istemezler. Bunu yüksek seslesöyleyemezler ama bilmenizi sağlarlar. Eğer “kral çıplak” derseniz sonuçlarını bu noktada iyi değerlendirmeniz gerekir.

İyi toplantılar

Toplantı konusunda aşağıdaki yazımada göz atabilirsiniz;

Masanın Şekli

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..