Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Temmuz '14

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

Saçta içli çörek

Saçta içli çörek
 

Bugün size yapımı zahmetli olduğu kadar zevkli ama yediğiniz zaman "Yok dünyada böyle bir lezzet " diyeceğiniz bir bahçe yemeği öğretmek isterim.

Bahçe yemeğidir çünkü odun ateşiyle açık alanda yapılıp ailece neşe içinde sıcak sıcak yenirse zevki daha başka olur.

Bu çörek kızgın saçta yapılıp sunulduğu için zahmetli gelebilir ama lahmacunu lezzet bakımından geride bırakan bir yemektir. Yanında sadece soğuk ayran yeterlidir.

Malzemeler ( 6 kişilik)

Bir miktar buğday unu,

500 gr. yağlı kuzu kıyma,

1 kg. olgun domates

3-4 yeşil biber,

200 gr. yeşil soğan,

Bir demet maydanoz,

200 gr, yeşil sarımsak,

(Yeşili yoksa aynı miktarda kuru soğan ve bir baş sarımsak kullanılabilir.)

tuz, karabiber, kırmızıbiber,

Bir yemek kaşık ucuyla salça

Öncelikle unla kolay açılabilecek şekilde hamur yapılır  ve  iki ceviz büyüklüğünde bezeler hazırlanır.

Bu bezeler yaklaşık bir plastik topun çapı kadar açılarak  ( 2 mm. kalınlıkta)  birbirine yapışmayacak şekilde üstüste konulur.

Hamur dinlenirken genişçe bir kaba  kıyma konur.

Üzerine az miktarda tuz, bol karabiber, kırmızıbiber eklenir

Domatesler, yeşil biber, yeşil soğan, yeşil sarımsaklar ve maydanoz çok ince şekilde doğranarak kıymanın üzerine boşaltılır, salça eklenir ve elle çiğden güzelce ezilip karıştırılır.

Sebzelerin ince doğranması gerekir ki hem iyi pişsin hem de çöreğiniz delinmesin. Sakın mikserde çekip yemeğinize yazık etmeyin.

Açılmış olan hamurlar geniş bir tahta üzerine alınarak dairenin tam yarısına kadar kıymalı harç yayılır ve öbür yarısıyla üzeri kapatılır. Kapatılan çörek yarım ay şeklindedir ve oval tarafının kenarı açılmasın diye düzgün bir tabağın kenarıyla 1 cm kadar kesilir.

Hazırlanan bu çörekler genişçe bir yere konur ve bir taraftan da bunların kurumaması için sacın altı yakılır. Odun ateşinde pişirme olanağınız yoksa tüplü veya elektrikli saç da olabilir.

Sacın kızgın fakat hemen yakmaması için kalın bir saç olması gerekir. Sacınız inceyse iyice kızdıktan sonra altının ateşini biraz azaltarak çörekleri bir baştan dizin.  

Fakat sacın başındaki kişinin çok hassas ve dikkatli olması gerekir ki çörekler yanmasın.

Saca bakan kişi bir bıçak yardımıyla altını kontrol ettiği çöreklerin altı hafif kızardıysa hemen öbür tarafını çevirmelidir. Bu şekilde gerekirse bir iki kez tersyüz edilerek lale gibi kızaran çöreklerin yağlarının cızırdayarak aktığını ve etrafa kokular yayıldığını göreceksiniz.

Ayranı hazır edin çünkü bu çörekler soğumaya gelmez !

Sofrada yarımay şeklindeki çörekleri açıp biraz soğuturken içindeki harcın mis gibi koktuğunu ve pişmiş olduğunu görürsünüz.Yerken bana dua etmeyi unutmayın.

Afiyet olsun.

 
Toplam blog
: 123
: 1874
Kayıt tarihi
: 02.07.12
 
 

68 kuşağındakileri iyi bilirim. Çalışmam ziraat üzerine. İnsanların ana dilleri ile konuşmalarını..