Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Nisan '07

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Sadaka taşlarımız

Sadaka taşlarımız
 

Osmanlı zamanında sadaka taşları varmış. Duyanınız var mı bilmem ama bilmeyenler için özetleyeyim.

Bir taş varmış, taşın altında da çukur. Sadaka vermek isteyenler bu çukura atarlarmış sadakalarını. Böyle yapmalarının sebebi peygamber efendimizin şu hadisi; “Sağ elinizin yaptığı hayrı sol eliniz dahi bilmesin.” İşte bu hadisten esinlenerek bu sadaka taşlarını yapmışlar. İhtiyaç sahipleri de ihtiyaçları kadarını alır gerisine dokunmazlarmış. Bilirler ki tek ihtiyacı olan onlar değil, onlardan daha kötü halde olanlarda var.

Böyle bir şeyin günümüzde olması için her iki tarafında birbirine güvenmesi gerekir. Kim ihtiyacı kadarını alır ki, aç gözlü insanlar etrafta o kadar çokken. Ya sadaka verecek olanlara ne demeli. Herkesin cebinde akrep var sanki. Ramazan ayında veriyoruz ya diyenler olacak şimdi. İyi de yılın 11 ayı ne olacak. Sadece ramazan da yardım yapmak bana göre yanlış. İnsanlar 11 ay daha yaşamaya çalışıyorlar. Özellikle de öğrenciler zor şartlar altında eğitimlerini devam ettirmeye çalışıyorlar.

Maddi imkânları el vermediği için kafelerde saati 1 ytl karşılığında çalışan öğrencilerin zamanla tek düşüncesi geçinmek oluyor ve sonunda da ya devamsızlıktan sınıfta kalıyorlar ya ders notları düşüyor yada okulu bırakmak zorunda kalıyorlar. Kız öğrenciler karşılıklı burs olayını kabul etmek zorunda kalıyor.(Karşılıklı da kastım kendilerinden yaşça büyük adamların çirkin teklifleri) Böyle durumların olmaması için okullarda sadaka taşları olsa nasıl olur?İş adamları bu sadaka taşlarına 3-5 kuruş atsa, müdürler, hocalar yada yetkililer diyelim bu 3-5 kuruşu ihtiyaç sahibi öğrencilere usulüne uygun dağıtsa fena mı olur?

Cebinizde akrep yok, canınız istiyor diye akrep varmış gibi yapıyorsunuz. Bir gece de alkol almayıverin, haftanın bir günü de lüks restaurantlarda yemek yemeyiverin. O gece harcadığınız parayla bir öğrenci bir ay geçinmeye çalışıyor. Bu ülkenin kalkınmasını istiyorsak paylaşalım. Sonuçta onlar da bu ülkenin gençleri. Yüzler paylaşmakla gülüyor. Karşılıksız burs vermek çok zor bir olay değil. Sizde sadaka taşına 3-5 bir şeyler atın. “Sadaka malı çoğaltır” diyor başka bir hadiste çünkü.

NOT: daha önce sadaka taşı derneğinden bahsetmiştim. bu konuda çalışmalarım hala devam ediyor. belki yıllar sonra belki 3-5 ay sonra bu derneği açabileceğiz ama açacağız buna inanıyorum. herşey güzel olacak.

 
Toplam blog
: 65
: 1227
Kayıt tarihi
: 06.09.06
 
 

Aslen Hataylıyım ama Eskişehir'de yaşıyorum. Daha doğrusu okul nedeniyle Eskişehir'deyim. Eskişehir'..